Teiginiai

Kurske sunaikinta NATO tankų kolona. Ukrainiečiai patiria milžiniškus nuostolius tiek gyvosios jėgos, tiek karinės technikos.

Verdiktas

Manipuliacija. Galima patvirtinti vos kelis atvejus tiek apie Rusijos, tiek apie Ukrainos patirtus nuostolius Kursko srityje, todėl teigti, kad Ukraina patiria milžiniškus nuostolius nepakanka įrodymų.

Melo detektoriaus komentaras

Ukrainos pajėgos į Rusijos teritoriją, Kursko regioną, įsiveržė rugpjūčio 6-ąją. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis rugpjūčio 27-ąją pranešė, kad dėl šios operacijos Kursko regione Maskva iš fronto Ukrainoje patraukė apie 30 tūkstančių karių ir juos perkėlė šia kryptimi. O. Syrskis taip pat informavo, kad Ukraina kontroliuoja apie 1300 kvadratinių kilometrų Kursko regiono teritorijos, perėmė maždaug 100 gyvenviečių kontrolę, o į nelaisvę buvo paimta apie 600 rusų karių (čial).

Nuo tada, kai Ukrainos kariai netikėtai peržengė Rusijos sieną, abi pusės pradėjo įnirtingą informacinį karą. Rusijos žiniasklaidos priemonės ir kariniai tinklaraštininkai tvirtina, kad Ukrainos pajėgos Kursko fronte patiria didelių nuostolių. Tačiau pagrįsti tokią informaciją yra sudėtinga, nes nė viena kariaujanti pusė nepateikia oficialios statistikos.

Melaginga žinutė

Pavyzdžiui, tik Rusijos žiniasklaidos priemonėse pasirodė pranešimai, kad Kursko regione Rusijos ginkluotosios pajėgos sunaikino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų koloną su NATO šarvuočiais. „Buvo sunaikinti du amerikietiški šarvuočiai HMMWV (Hummer), keli Kanados šarvuočiai „Roshel Senator“ ir JAV pagaminta sunkioji šarvuota mašina „Cougar“. Vieną „Cougar“, vieną „Stryker“ šarvuotį transporterį ir porą „Roshel“ jūrų pėstininkai pasiėmė kaip trofėjus“, – rusų žiniasklaidai sakė jūrų pėstininkų korpuso karininkas, kurio šaukinys yra Vėjas. Jis taip pat teigė, kad per šią ataką žuvo daugiau nei 20 Ukrainos karių.

Vaizdo įraše, kuris pateikiamas sykiu su šia naujiena, neįmanoma nustatyti, kiek ir kokios technikos buvo sunaikinta (čia).

Visuomeninės iniciatyvos „Locked N’Loaded“ karo ekspertai veikiausiai būtent šį išpuolį įvertino visai kitaip. „Panašu, vakarykščiai pranešimai apie rusų pasalą ukrainiečiams bent iš dalies yra teisingi. Žinoma, tai ne kažkoks grandiozinis sutriuškinimas, tačiau ukrainiečiai neteko penkių Kozak šarvuočių, o gyvosios jėgos nuostoliai nežinomi, bet labai tikėtina jų buvo“, - teigė karo ekspertai (čia).

Kiek anksčiau Rusijos kariniai „Telegram“ kanalai rašė apie rusų karinės kolonos sunaikinimą Kursko srityje. Rusijos gynybos ministerija situacijos nekomentavo. Tuo metu „BBC Verify“ patvirtino vaizdo įrašo autentiškumą su smūgio pasekmėmis ir šaudymo vieta – netoli Oktyabrskoje kaimo, esančio už 35 kilometrų nuo artimiausio pasienio punkto. Nepriklausomi tyrinėtojai vaizdo įraše suskaičiavo 14 sudužusių sunkvežimių, kai kuriuose buvo matyti žuvusių karių kūnai. Tikslus žuvusiųjų skaičius nežinomas, Rusijos ir Ukrainos šaltiniai rašo, kad kolonoje galėjo būti iki personalo tiek, kas susidarytų batalionas (čia).

„Forbes“ skelbia, kad puolimas Kursko srityje Ukrainai kainavo daug brangių šarvuočių ir galbūt daugybę karių. Rusijos pajėgos prarado tik keletą transporto priemonių, bet jų suglumę pėstininkai dešimtimis pasidavė puolantiems ukrainiečiams. Pasak vieno „Oryx“ analitiko, per pirmąsias devynias invazijos dienas ukrainiečiai prarado keturis tankus ir 41 pėstininkų mašiną. Tarp nuostolių buvo retas britų gamybos tankas „Challenger 2“ ir kelios amerikiečių tiektos kovos mašinos „Stryker“ (čia).

Rugpjūčio 12 d. duodamas interviu radijui NV karo ekspertas Mychailo Žirohovas teigė, kad Kursko operacija davė reikšmingų rezultatų. „Matome pirmuosius rezultatus, apie kuriuos verta kalbėti – šimtai kalinių, sunaikintos rusų vilkstinės ir dideli Rusijos nuostoliai“, – sakė M. Žirohovas. Jis atkreipė dėmesį, kad Rusijos nuostoliai Kurske yra daug didesni nei kituose regionuose, pavyzdžiui, Donecke. „Jei Donecke ar kitur Ukrainos ir Rusijos nuostolių santykis yra 1:3, tai šioje operacijoje jis yra arčiau 1:10“, – pažymėjo jis (čia).

„Reuters“ šiomis dienomis paskelbė, jog Rusija pranešė, kad Ukraina Kursko srityje prarado 73 tankus, 61 šarvuotą transporterį ir 404 šarvuočius. Tačiau „Reuters“ negalėjo patikrinti nė vienos pusės karo pranešimų (čia).

JAV Karo studijų instituto (ISW) ekspertai, kurie kiekvieną dieną pateikia analizę apie situaciją kare Ukrainoje, apie didelius besiginančius šalies nuostolius Kursko srityje nė karto neužsiminė (čia).

Ukraino Gynybos ministerija kasdien skelbia apie Rusijos patirtus nuostolius. Pranešama, kad rugpjūčio 26 dieną Rusija kare neteko 1280 žmonių, 12 tankų, 52 artilerijos sistemų, 120 dronų, 103 sparnuotųjų raketų (čia). Tačiau neišskiriama, kiek tų nuostolių patirta Kursko srityje, o apie savo praradimus Ukraina neskelbia.

Tiesa, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, norėdamas įrodyti, kad rusai apie Ukrainos nuostolius skelbia melą, vieną kartą paviešino kare žuvusių ukrainiečių karių skaičių. Tai įvyko šiemet vasario 24 dieną.

V. Zelenskis teigė, kad per plataus masto Rusijos invaziją žuvo 31 000 Ukrainos karių. Ukrainos prezidentas sakė nenurodysiantis sužeistųjų skaičiaus, nes tai padėtų Rusijos kariniam planavimui. „Šiame kare žuvo 31 000 Ukrainos karių. Ne 300 000 ar 150 000, ar ką sako Putinas ir jo melagių ratas. Tačiau kiekviena iš šių netekčių mums yra didžiulė netektis“, - teigė V. Zelenskis. Kalbėdamas apie Rusijos nuostolius, jis sakė, kad žuvo 180 000 Rusijos karių ir dar dešimtys tūkstančių buvo sužeista (čia).