Teiginiai

Mes turėsime darbą – jie ne. Mes pensijas turėsime – jie ne. Mes turėsime paramą vaikams ir pensininkams – jie ne. Mūsų vaikai eis į mokyklas ir darželius – jų vaikai sėdės rūsiuose. Nes jie nieko nemoka daryti. Taip mes laimėsime šį karą, sakė Porošenka prieš 9 metus apie Dombaso gyventojus.

Verdiktas

Trūksta konteksto. Vaizdo įrašo iškarpa buvo paimta iš gerokai ilgesnio vaizdo įrašo, kuriame 2014 m. Petro Porošenka pristatinėja reformų planą „Strategija 2020“. Šia strategija buvo siekiama Ukrainos narystės Europos Sąjungoje iki 2020 m. Kalbėdamas apie Donbaso gyventojus jis neturėjo omenyje, kad ukrainiečiai jiems kenks ar kad ketina laimėti karą uždarydami Donbaso gyventojus į rūsius. Politikas tiesiog apibūdino liūdną šio regiono realybę ir iššūkius, su kuriais tenka susidurti gyventojams dėl to, kad šie nuo Ukrainos yra atkirsti ginkluotų kovotojų.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas, kuriame kalba buvęs Ukrainos vadovas Petro Porošenka, per Kremliaus kontroliuojamą „Pirmąjį kanalą“ buvo parodytas dar 2014 metais (čia). Būtent ši ištrauka pasitelkta, siekiant parodyti, kad politikas, esą, turi piktų kėslų prieš Dombaso gyventojus ir piešia jų ateitį juodomis spalvomis. Esą, kol visa Ukraina klestės, separatistinių teritorijų gyventojai negaus pensijų, jų vaikai nelankys darželių ir mokyklų ir turės gyventi rūsiuose. Tačiau ar tikrai tą turėjo omenyje P. Porošenka?

Pasirodo, kad politiko žodžiai buvo ištraukti iš konteksto. Socialiniuose tinkluose ir Kremliaus valdomame televizijos kanale parodyta tik kelių sekundžių trukmės ištrauka, tačiau visas įrašas, kurį vis dar galima rasti „Youtube“ platformoje, trunka 1 val. 40 min. (čia). Jame P. Porošenka pristato nacionalinės reformos planą „Strategija 2020“ Odesos gyventojams. Šios reformos pagrindinis tikslas buvo siekti Ukrainos prisijungimo prie Europos Sąjungos iki 2020 m.

Pagrindinės kryptys, į kurias siekė susitelkti P. Porošenka – kova su korupcija, teismų ir teisėsaugos institucijų reforma, mokesčių reforma, decentralizacija, reguliavimo panaikinimas ir verslo plėtra, saugumo ir gynybos sistemos reforma, valstybės energetinė nepriklausomybė ir Ukrainos populiarinimas pasaulyje.

Kalbėdamas apie Donbaso regioną P. Porošenka nepiešė jam liūdno ateities scenarijaus, jis apibūdino regiono realybę 2014 m., palygindamas šį paveikslą su į gerą besikeičiančia situacija išlaisvintose teritorijose. Kalboje sakoma, kad dėl to, kad Dombasą nuo Ukrainos atkirto ginkluoti kovotojai, regiono gyventojai yra priversti sėdėti rūsiuose, negauna pensijų, o vaikai negali eiti į mokyklas.

Klaidinanti žinutė

„Šio karo negalima laimėti ginklais. Kiekviena kulka pagimdo du priešus. Ir kiekvieną taikos dieną, kai Ukrainos valstybė išlaisvintose teritorijose demonstruoja, kad piliečiai, kurie dar prieš mėnesį giedojo hosanas pseudoseparatistiniam režimui, šiandien supranta, kad jie gauna šilumą, turi šviesą, pagaliau gali leisti vaikus į mokyklą, pradeda gauti pensijas , išmokas netekusiems maitintojo, invalidumo pašalpas, gauna darbą, gauna atlyginimą.

O iš kitos pusės, moteris, Lugansko Taraso Ševčenkos universiteto docentė, kurią mačiau prieš keturis mėnesius, skambina man ir sako: „Na, kaip tau sekasi?“ Sako: „Atsikeliu penktą ryto. Kadangi tai vienintelė galimybė pastovėti eilėje ir gauti dvi skardines vandens. Nes vandens nėra. Grįžtu dešimtą, išstovėjusi eilėje. Palieku jas namuose ir bėgu į eilę prie duonos. Pusantro kepalo duonos. Nes iki dvyliktos, iki pirmos valandos duonos nebebus. Grįžtu iš ten ir daugiau niekada neišeinu iš namų, nes antrą valandą tie vaikinai pradeda eiti su ginklais ir gali nušauti bet kurį gatvėje esantį žmogų.“

Mano brangūs Odesos gyventojai! To mes su jumis išvengėme dėl jūsų išminties, dėl jūsų vienybės. Ir dėka – dabar jau tuo įsitikinome–- jūsų proukrainietiškumo. Mano širdis džiaugėsi, kai paskutinę dieną dalyvavau susitikime su ESBO delegacija, kuri, grįžusi iš Odesos, padarė išvadą, kad Odesa yra darnos, ramybės miestas. Didesnio komplimento negalėčiau pasakyti! Labai dėl to džiaugiausi. Odesos gyventojai, ačiū jums už jūsų išmintį!

Ir mes visi laimėsime su ramybe! Nes turėsime darbo – jie jo neturi. Mes turėsime pensijas, o jie jų neturi. Mes turėsime paramą žmonėms – vaikams ir pensininkams – o jie jos neturi. Mūsų vaikai eis į mokyklas ir darželius, o jie sėdės savo rūsiuose. Nes jie nieko nemoka daryti! Štai kaip, štai kaip mes laimėsime šį karą. Nes karas ir pergalė yra galvoje, o ne mūšio lauke! Jie to nesupranta, aš tai suprantu. Ir aš turiu jūsų palaikymą, ir man jo labai reikia, kad mes laimėtume, nenusinešdami į kapus Ukrainos didvyrių, tarp jų ir Odesos gyventojų.“ – įraše kalbėjo P. Porošenka.