Teiginiai

Kyjive „Ukrainos žmonių laisvės arka“ perdažyta vaivorykštės spalvomis.

Verdiktas

Manipuliacija. „Ukrainos žmonių laisvės arka“ buvo perdažyta vaivorykštės spalva, bet nuotraukos ir vaizdo įrašai yra iš 2017 m., kada Ukrainoje vyko Eurovizijos dainų konkursas. Tų metų tema buvo įvairovė, todėl arka buvo nudažyta vaivorykštės spalvomis, bet po konkurso arka grįžo į pradinę būklę.

Melo detektoriaus komentaras

2017 m. Eurovizijos dainų konkursas vyko Ukrainos sostinėje Kyjive. Tų metų konkurso tema buvo įvairovė.

Konkurso logotipe buvo pavaizduotas tradicinis ukrainietiškas vėrinys. Kaip buvo teigiama Eurovizijos oficialiuose pranešimuose, ukrainietiško stiliaus vėrinį sudaro daugybė skirtingų karoliukų, kurių kiekvienas turi savo dizainą ir simbolizuoja įvairovę bei individualumą (čia).

„Tautų draugystės arka“, kuri po Rusijos invazijos Ukrainoje pervadinta į „Ukrainos žmonių laisvės arką“, buvo perdažyta pagal 2017 m. Eurovizijos dainų konkurso temą ir trumpam tapo didžiausia žmogaus rankomis sukurta vaivorykšte. Po konkurso arka atgavo savo pirminę išvaizdą (čia).

1982 m. Kyjive „Tautų draugystės arka“ pastatyta 60-osioms Sovietų Sąjungos įkūrimo ir 65-osioms 1917 m. spalio revoliucijos metinėms paminėti. 2022 m. Rusijai užpuolus Ukrainą „Tautų draugystės arka“ buvo pervadinta į „Ukrainos žmonių laisvės arką“. Po arka stovėjusi bronzinė sovietinių laikų skulptūra, vaizdavusi ukrainiečių darbininką ir rusų darbininką, ir simbolizavusi rusų bei ukrainiečių „tautų draugystę“, buvo pašalinta 2022 m. balandį (čia).

Klaidinanti žinutė

Tikėtina, kad arkos vaizdo įrašai vėl paplito internete dėl to, kad 2024 m. balandžio mėnesį Ukrainos kultūros ministerija išbraukė arką iš nacionalinės svarbos paminklų registro (čia).

Internautams nepatiko Ukrainos nacionalinės atminties instituto vadovo Antono Drobovičiaus pasiūlyti variantai dėl arkos ateities. Anot jo, arką galima išmontuoti, palikti ją tokią, kokia yra, arba transformuoti, kaip jis sakė portalui „Interfax-Ukraina“ į „LGBT simbolį – vaivorykštę – arba tiesiog į vaivorykštę virš vandens“.

Tačiau A. Drobovičius pabrėžė, kad tai nėra vienintelis transformacijos kelias. Galima sugalvoti naują funkcionalumą arkai arba leisti visuomenei dar kitaip interpretuoti šį sovietinių laikų simbolį (čia).

Kyjivo miesto valstybinės administracijos Kultūros departamentas pareiškė, kad kol kas arka nebus išmontuota, nes tam reiktų išleisti daug lėšų iš miesto biudžeto. Tačiau miesto valdžia teigia, kad erdvė šalia arkos įgaus naują koncepciją (čia).