Teiginiai


Atlanto vandenyne atsivėrė juodoji skylė.

Verdiktas


Manipuliacija. Meteorologinį žemėlapį sukūrusi bendrovė teigia, kad vizualizacijoje skylė atsirado dėl modelio techninės klaidos, o ne dėl antgamtinių jėgų.

Melo detektoriaus komentaras


„Anomaliją matė palydovai su preciziškais matavimo prietaisais, kurie lygina rodmenis, kad užtikrintų tikslumą, todėl duomenys yra tikri <...> Taigi kas tai galėtų būti? Didžiulis NSO?“, – teigia socialinių tinklų naudotojai.

Žvelgiant į internautų vaizdo įrašus, galima pamatyti „Ventusky“ įmonės logotipą. Tai – Čekijos meteorologijos bendrovė, kuri sukūrė orų prognozių ir meteorologinių duomenų interaktyvų žemėlapį (čia).

Klaidinanti žinutė

Anot žemėlapį sudariusios bendrovės, tamsi forma žemėlapyje nėra Atlanto vandenyne atsivėrusi skylė, o atsirado dėl modelio techninės klaidos.

„Laimei, mūsų paslaugų teikėjas, Vokietijos meteorologijos institutas, jau išsprendė šį klausimą ir prognozės vėl tinkamos naudoti“, – teigia „Ventusky“ platformoje „X“.

Vokietijos meteorologijos institutas meteorologinius duomenis renka iš viso pasaulio. Duomenis surenka laivai ir plūdurai, o institutą duomenys pasiekia per palydovą ir antžeminę priėmimo stotį (čia).

Nors „Ventusky“ neatskleidė tikslios techninės problemos, bet, kaip teigia įmonė, tokioje didelėje meteorologinių duomenų bazėje gali atsirasti nesklandumų ir reikia laiko nustatyti tikslią klaidos priežastį (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją