Teiginiai

Rusija priėmė 2,8 mln. pabėgėlių iš Ukrainos.

Verdiktas

Manipuliacija. Internautai naudoja 2022 m. lapkričio m. Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros (UNHCR) duomenis. Anot jų, Rusijoje atsidūrė 2,8 mln. pabėgėlių iš Ukrainos, bet tarptautinės organizacijos, tokios kaip Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) ir „Amnesty international“, teigia, kad nemaža dalis pabėgėlių iš Ukrainos buvo perkelti prieš savo valią.

Melo detektoriaus komentaras

„Rusija priima daugiausia pabėgėlių iš Ukrainos, tačiau, anot Ukrainos propagandistų, Rusija Ukrainoje vykdo „genocidą“. Ar šie žmonės išvis žino, ką reiškia genocidas“, – identišką retorinį klausimą iškelia ne vienas internautas.

Žinutėse remiamasi duomenų vizualizacija, kurią sudarė „BBC“. Joje panaudoti 2022 m. lapkričio m. Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros (UNHCR) duomenys. Anot UNHCR, 2,8 mln. Ukrainos pabėgėlių apsigyveno Rusijoje, o iš visų ES šalių daugiausia pabėgėlių (1,5 mln.) gyveno Lenkijoje (čia).

Tačiau tai neatspindi situacijos, kuri susiklostė karo pradžioje. UNHCR duomenimis, daugiau nei šeši iš dešimties ukrainiečių pabėgėlių pabėgo į Lenkiją (beveik 1,7 mln. žmonių), o Rusijoje prieglobstį gavo 131 365 pabėgėliai. Be to, UNHCR pranešė, kad vasario 18–23 d. į Rusiją iš prorusiškų Donecko ir Lugansko regionų Rytų Ukrainoje atvyko 96 000 žmonių (čia). Kodėl Rusijoje ženkliai padidėjo pabėgėlių skaičius?

Klaidinanti žinutė

2022 m. liepos mėnesį Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) paskelbė išsamią ataskaitą, kurioje pateikiami įrodymai, kad Rusijos kariuomenė iš Ukrainos prievarta deportavo daugiau kaip 1,2 mln. žmonių, įskaitant 200 000 vaikų. Taip pat teigiama, kad tai vyko organizuotu transportu ir be išankstinio įspėjimo (čia).

Be to, ESBO „Amnesty International“ pranešė apie daugybę atvejų, kai ukrainiečiai prievarta buvo perkelti į Rusijos gilumą (čia).

Pagal 1948 m. Ženevos konvencijos 49 straipsnį, prievartinė civilių gyventojų deportacija ginkluoto konflikto metu yra karo nusikaltimas (čia).

2024 m. rugsėjo mėnesio UNHCR ataskaitoje nurodoma, kad Rusijoje gyvena 1,3 mln. pabėgėlių iš Ukrainos. Vokietijoje šis skaičius siekia 1,2 mln., o Lenkijoje – beveik 1 mln. Visame pasaulyje yra apie 6,7 mln. pabėgėlių iš Ukrainos (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją