Teiginiai

Vaizdo įraše uždegamas sniegas.

Verdiktas

Manipuliacija. Vaizdo įrašo autorius jau anksčiau dalinosi įrašais, kaip tuopų pūkai „apsninga“ jo bulvių lauką. Viename iš tokių vaizdo įrašų jis patvirtina, kad tai tėra pūkai nuo tuopos, o ne sniegas.

Melo detektoriaus komentaras

„Melo detektoriaus“ paieška atskleidė, kad vaizdo įrašą sukūrė „TikTok“ naudotojas „red_max0108“. Autorius dažnai kelia vaizdo įrašus iš savo ūkio, o šių metų gegužės mėnesį pasidalino vaizdais iš bulvių lauko. Jis pajuokaudamas teigia, kad bulvės „sušalo dėl sniego... iš tuopų“. Vaizdo įrašą galite pamatyti čia.

Vaizdo įrašuose lengva sumaišyti tuopų pūkus su sniegu, ypač, kai abu nukloja žemės paviršių balta spalva ir neaišku kokiu metų laiku nufilmuoti įraše matomi vaizdai.

Tuopų pūkai sklando ore kiekvienais metais pavasarį ir vasarą. Būtent šiuo metu tuopos pradeda žydėti, o vėliau paskleidžia pūkus, kurie nešioja sėklas. Tam ypač palankus šiltas ir sausas oras.

Klaidinanti žinutė

Žmonės, kaip ir vaizdo įrašo autorius, kartais degina tuopų pūkus, bet gaisras nuo pūkų gali greiti išplisti ir tapti nevaldomu (čia).

Orų reiškiniai, tokie kaip iškritęs sniegas ar kruša, dažnai sulaukia internautų dėmesio, ypač didėjant susirūpinimui dėl klimato kaitos sukeltų ekstremalių reiškinių. „Melo detektorius“ anksčiau rašė kaip socialinių tinklų naudotojus sudomino vaizdai iš Vokietijos, kai nepavyko ištirpinti krušos leduko su žiebtuvėliu (čia).