Teiginiai

Ukraina užminavo pasienį su Rumunija.

Verdiktas

Manipuliacija. Vaizdo įraše yra inscenizacijos požymių, kurie verčia suabejoti jo tikrumu. Pavyzdžiui, Ukrainos valstybinės sienos apsaugos tarnybos (UVSAT) pareigūno apranga skiriasi nuo pareigūnų aprangos standarto. Taip pat UVSAT atstovas spaudai Andrijus Demčenka paneigė gandus apie pasienio užminavimą.

Melo detektoriaus komentaras

„Pirmieji civiliai ukrainiečiai žuvo dėl minų pasienyje su Rumunija. Prieš kelias dienas tapo žinoma, kad pasieniečiai Užkarpatėje pradėjo minuoti pasienį dėl nuo mobilizacijos bėgančiu savo bendrapiliečių“, – teigiama panašiose socialinių tinklų žinutėse.

Apie užminavimą paskelbė Rusijos naujienų agentūros „TASS“. Būtent čia pranešama apie Rusijos saugumo pareigūną, kuris reigia, kad Ukraina užminavo pasienyje su Rumunija esančios Tisos upės krantą (čia).

Vis dėlto, yra priežasčių abejoti istorijos tikrumu.

Internautai dalinasi vaizdo įrašu, kuriame matosi kariškais drabužiais apsirengęs pareigūnas, o šalia guli vyras be gyvybės ženklų. Tačiau vaizdo įraše esančio pareigūno apranga skiriasi nuo UVSAT pareigūnų standarto. Nors pareigūnas dėvi žalią beretę, bet tai – tik viena iš UVSAT aprangos detalių, o kitų identifikacinių ženklų iš viso nėra. Pavyzdžiui, nėra antsiuvo su UVSAT logotipu ar Ukrainos vėliava. Nėra ir specialios UVSAT liemenės.

Klaidinanti žinutė

UVSAT atstovas spaudai Andrijus Demčenka pranešė, kad informacija apie pasieniečių vykdomą užminavimą prie Tisos upės yra Rusijos propagandos klastotė. Pasak jo, Valstybės sienos apsaugos tarnyba didina pasienio patrulių skaičių ir naudoja naujas technologijas, pavyzdžiui, bepiločius orlaivius ir vaizdo stebėjimo kameras, kad sustiprintų sienos apsaugą (čia).

„Tisos upės kranto užminavimas siekiant užkirsti kelią bandymams nelegaliai kirsti sieną yra klaidinga informacija. Sienos su Europos Sąjunga ir Moldova stiprinimas yra Ukrainos atsakomybė šalims, su kuriomis ribojamės. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad reikia užminuoti teritoriją ar imtis kitų veiksmų, kurie keltų pavojų žmonių gyvybei, net jei jie bando neteisėtai kirsti sieną“, – teigia UVSAT atstovas spaudai Andrijus Demčenka.

Nuo karo pradžios UVSAT rado 28 nuskendusių žmonių kūnus prie Tisos upės. Manoma, kad šie asmenys bandė kirsti sieną per Tisos upę (čia).