Teiginiai

Ukrainoje beliko mobilizuoti tik vyresnio amžiaus vyrus.

Verdiktas

Manipuliacija. Nuotraukoje esantys vyrai išties neseniai mobilizuoti ir dalyvavo kariniuose apmokymuose. Tačiau nuotraukų albumas atskleidžia, kad apmokymuose dalyvavo skirtingų amžiaus grupių vyrai.

Melo detektoriaus komentaras

„Nieko neįprasto, tiesiog taip atrodo nauji mobilizuoti kareiviai į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas. Visų mobilizuotųjų amžius prasideda nuo 55 metų ir daugiau“, – teigiama socialinių tinklų įrašuose.

Ant kiekvienos nuotraukos matosi vandenženklis. Nuotraukų autorius yra Turkijos „Anadolu“ naujienų agentūra.

Nuotraukų duomenų bazėje „Gettyimages“ pavyko atrasti identiškas nuotraukas ir net daugiau (čia). Po kiekviena nuotrauka parašyta, kad vyksta 43-iosios mechanizuotų pėstininkų brigados kariniai mokymai.

Albume patalptina daugiau nei 38 nuotraukos, o tarp nufotografuotų kareivių užfiksuota ir jaunesnio amžiaus vyrų.

„Melo detektorius“ susisiekė su 43-iosios mechanizuotų pėstininkų brigados atstovais pasitikslinti dėl nuotraukoje esančių vyrų. Anot atstovų, nuotraukoje esantys vyrai naujai mobilizuoti, jie atvyko į karinį dalinį iš mokymo centro.

Klaidinanti žinutė

„Mobilizacijos amžius Ukrainoje yra nuo 25 iki 60 metų, vyresnių nei 60 metų karių kariniame dalinyje nėra“, – teigia 43-iosios mechanizuotų pėstininkų brigados atstovai atsakyme į „Melo detektoriaus“ užklausą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra sakęs, kad reikėtų maždaug pusės milijono naujų karių, kurie leistų pailsėti dvejus metus fronte kovojančioms pajėgoms.

Balandžio mėnesį Ukrainoje įsigaliojo naujas įstatymas, kuris sumažino šaukimo amžių į kariuomenę nuo 27 iki 25 metų (čia), bet mobilizacijos amžiaus riba ir toliau siekia 60 metų.