Teiginiai


Įraše išsakyti teiginiai [kalba netaisyta, aut. past.]: „Pastaruoju metu Stenfordo transseksualų operacijų paklausa išaugo penkis kartus. Jeigu berniukas jau vartoja hormonus ir jo kiaušinėliai vis tiek jau tinkamai nebefunkcionuoja ,tai kam laukti kol sueis 18-ka, geriau iškart pašalinti organą hirurginiu būdu – pareiškė vaikų gydytoja iš Stenfordo“.

Verdiktas


Teiginiai išimti iš konteksto. Video kalba pediatrė endokrinologė dr. Tandy Aye. Ji pasakoja apie JAV įstatymus, kurie buvo priimti, kai translyčiai dar nebuvo priimti, todėl šie įstatymai visiškai netinka jų klausimų sprendimui. Tačiau ji nesiūlo leisti operaciją atlikti anksčiau nei asmeniui yra 18 metų jau dabar, ir taip pat nekalba apie vaikus.

Klaidinanti žinutė

Ji teigia, kad reikia pradėti kelti tam tikrus klausimus, susijusius su lyties keitimo operacija. „Ir iš tikrųjų, kadangi translyčiai žmonės atviriau gali ieškoti terapijos, per pastaruosius penkerius metus transseksualių asmenų chirurgijos poreikis išaugo penkis kartus“, – kalba gydytoja.

Dr. T. Aye taip pat priduria, kad operacijos poreikis tik pagal asmens amžių yra nelogiškas, nes a) translyčiai turi ilgus metus trunkantį medicininį įvertinimą, mėnesius terapijos, ilgą pasiruošimo laikotarpį operacijoms b) logiškiau operaciją būtų atlikti ne pagal amžių, o pagal tai, kiek laiko žmogus gyveno lyties, kuria save identifikuoja, gyvenimą.

Kadangi translyčiai šešis kartus dažniau serga nerimo sutrikimais, depresija ir žudosi, racionalesnis sistemos pertvarkymas galėtų padėti išvengti papildomo traumavimo, ir leistų žmonėms gyventi normalų gyvenimą, kaip ir kiti jų bendraamžiai. Todėl galima teigti, kad aprašomame „Facebook“ įraše gydytojos mintys išimtos iš konteksto ir pateiktos ne kaip siūlymai diskusijai, o kaip faktas.
„Melo detektoriaus“ komentaras

Dr. T. Aye yra dirba pediatrė endokrinologė Stanford Children’s Health ligoninėje, yra jų Vaikų ir paauglių lyties klinikos medicinos direktorė. Jos „TEDxUniversityofNevada“ kalbos esmė – padiskutuoti, ar ne laikas paankstinti leidimą atlikti lyties keitimo operaciją JAV. Ji kalba apie amerikiečius translyčius, kuriems dabartinė sistema nėra pritaikyta, o, jos teigimu, tik papildomai traumuoja.

Dr. T. Aye kviečia padiskutuoti, kaip jau pasenusią atnaujinti JAV sistemą, kuri būtų tinkama translyčių poreikiams. Ji pateikia keletą pasiūlymų, apie kuriuos siūlo ateityje padiskutuoti. Svarbu pabrėžti, kad ji kalba ne apie vaikus, o paauglius (vėlyvą paauglystę) ir apie JAV sistemą, ne Europos ar Lietuvos.

Gydytoja teigia, kad racionalesnė lyties keitimo sistema padėtų žmonėms, kurie labai anksti identifkuoja save kita lytimi, nei buvo priskirta gimus. Ji teigia, kad jei būtų galima atlikti lyties keitimo operaciją vėlyvoje paauglystėje, įvertinus ir tai, kiek laiko asmuo gyveno tos lyties gyvenimą, o kadangi tai yra labai sudėtinga operacija, turinti ilgą ikiopercinį ir pooperacinį laikotarpį, translyčiui galėtų padėti jo artimieji, o, sulaukęs 18 metų, asmuo jau galėtų gyventi pilnavertį gyvenimą, kaip ir kiti jo bendraamžiai. Anot dr. T. Aye, taip būtų išvengta papildomo traumavimo ir būtų sumažintas korekcinių operacijų poreikis.

Gydytoja taip pat priduria, kad gydytojai turės daugiau bendradarbiauti, kuriant optimaliausias operacijas. Taip pat – rinkti mokslinius duomenis, kurie padėtų surinkti daugiau duomenų apie tolimesnį translyčių gyvenimą ir sveikatą. Visą dr. T. Aye kalbą rasite Šaltiniuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją