Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašai, kuriuose matomi Italijos pareigūnai protesto prieš skiepus ir „žaliuosius pasus“, patvirtinančius, kad žmogus buvo vakcinuotas nuo COVID-19, nusiima savo šalmus. Prieš skiepus nusiteikę asmenys šį poelgį interpretavo kaip paramą ir pritarimą protesto dalyviams, tačiau ši interpretacija – klaidinga.

Florencijoje liepos mėnesį vykusių protestų, nutaikytų prieš „žaliuosius pasus“, metu vaizdo įrašuose užfiksuoti policijos pareigūnai, nusiimantys šalmus. Socialiniuose tinkluose toks gestas sukėlė tikrą audrą, prieš skiepus nusiteikusiems asmenims tvirtinant, esą tokiu būdu pareigūnai išreiškė palaikymą protesto idėjoms ir protestuotojams.

Netrukus po šio įvykio 40 Italijos medikų nusiuntė viešą laišką Italijos policijos generaliniam komisarui Filippo Santarelli su prašymu pasiaiškinti, kodėl policijos pareigūnai taip pasielgė, pavadindami šį poelgį nepriimtinu.

Nors protestai vyko liepos mėnesį, socialiniuose tinkluose ir toliau platinami protesto vaizdai, tvirtinant, esą pareigūnai susivienijo su protestuojančiais žmonėmis, šio vaizdo įrašo pasidalinimų aptikta ir lietuviškose „Facebook“ paskyrose.

Klaidinanti pareigūnų poelgio interpretacija

Vis dėlto, klaidingą prieš skiepus nusistačiusių asmenų interpretaciją paneigė pati Italijos policija.

Liepos 27 d. Italijos naujienų portalai paviešino F. Santarelli atsakymą susirūpinusiems medikams. Generalinis komisaras laiške pabrėžė, kad policijos pareigūnai priklauso labai jautriai grupei žmonių infekcijos atžvilgiu ir patiria didelę riziką užsikrėsti, todėl buvo nedelsiant paskiepyti gavus vakcinas nuo COVID-19.

„Policijos gesto priežastys buvo grynai techninės, neutralios ir nenusižengiančios drausmei, susijusios su tuo, kad tuo metu, po to, kai pajudėjo iš vienos gatvės dalies į kitą, pareigūnai užėmė laukimo poziciją. Tuo metu, kai nebuvo fiksuojama pavojingų situacijų viešajai tvarkai, nebuvo poreikio dėvėti asmeninei apsaugai skirto šalmo“, – laiške aiškino F. Santarelli, reiškiantis apgailestavimą dėl visuomenėje kilusių klaidingų interpretacijų.

Svarbu pabrėžti ir tai, kad toks pareigūnų elgesys protesto metu nebuvo neįprastas. 2013 ir 2016 metais Italijoje vykusių protestų metu policijos pareigūnai taip pat nusiėmė apsauginius šalmus tokiu būdu norėdami numalšinti minioje tvyrančią įtampą. Siekiant išvengti riaušių ir viešosios tvarkos pažeidimų policijos pareigūnai turi pasitelkti tam tikrus manevrus. Vienas iš jų – šalmo nusiėmimas – veikia kaip priemonė skatinti dialogą ir numalšinti įtampą.

Išvados

Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ vertina socialiniuose tinkluose pasirodžiusią versiją, esą Italijos pareigūnai protesto prieš „žaliąjį pasą“ metu nusiėmė šalmus tokiu būdu išreikšdami solidarumą protestuojantiesiems, kaip klaidingą. Kaip po įvykio paaiškino Italijos policija, atsižvelgiant į tos akimirkos kontekstą apsauginiai šalmai pareigūnams dėvėti nebuvo privalomi. Be to, pareigūnai protestų metu nusiima galvos apdangalus tokiu būdu siekdami numalšinti minioje tvyrančią įtampą ir pakreipti protestą taikia linkme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)