Teiginiai

Klimato kaitą sukelia natūralūs veiksniai.

Verdiktas

Melas. Klimato kaitą sukelia žmogaus veikla, todėl ji vadinama antropogenine.

Melo detektoriaus komentaras

Vaizdo įraše ir komentare prie jo pasakojama apie amžinąjį įšalą ir tai, kaip jam tirpstant, veržiasi metanas – vienos iš šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Teigiama, kad „viskas, ką šiuo metu mokslininkų bendruomenė siūlo žmonijai, – tai mažinti antropogeninį išmetamųjų teršalų kiekį, kaip visuotinio atšilimo priežastį. Tuo pat metu visiškai ignoruojami natūralūs klimato kaitai įtaką darantys veiksniai, kurie yra ciklinio pobūdžio ir nesusiję su žmogaus veikla. Tačiau būtent jie yra destruktyvių procesų, kuriuos šiandien stebime visoje planetoje, priežastis“ [citatos kalba netaisyta, – aut. past.].

Metano dujos klimato kaitos procesuose yra labai svarbios. Skaičiuojama, kad metanas yra atsakingas už maždaug 30 proc. dabartinės pasaulinės temperatūros kilimo. 60 proc. šio metano išskiriama žmogaus veiklos metu, 40 proc. – iš natūralių šaltinių (čia).

Klaidinanti žinutė

Anksčiau apie amžinąjį įšalą buvo žinoma gana mažai – daugiausiai dėl to, kad mokslinėms ekspedicijoms jį sunkiau pasiekti ir tyrinėti. Tačiau dabar mokslininkai jau daug metų fiksuoja amžinojo įšalo ledo tirpimą Arktyje. O kylant temperatūrai tirpimas, prognozuojama, tik spartės (čia). Mokslinis faktas, kad klimato kaitą, o taip pat ir amžinojo įšalo tirpimą, sukelia žmogaus veikla (kaip iškastinio kuro (naftos, dujų, anglies) deginimas) (čia).

Kadangi amžinajame įšale yra daug senovėje įstrigusio metano ir anglies dvideginio, baiminamasi, kiek šios dujos dar labiau paspartins klimato kaitą (čia ir čia). Nors kiekio, kuris jau įstrigęs lede, sumažinti neįmanoma, tačiau mūsų pastangos sumažinti išmetamų teršalų kiekį gali padėti kontroliuoti, kiek amžinojo įšalo galiausiai atitirps (čia).

Todėl melaginga teigti, kad metanas išskiriamas tik natūraliai arba kad natūralios jo emisijos yra didesnės nei antropogeninės. Taip pat – kad klimato kaitą sukelia ne natūralūs veiksniai. Kalbant apie amžinąjį įšalą ir metaną, nuo to, kiek žmonija sumažins savo emisijų, kurios sukelia klimato kaitą, priklausys ir tai, kiek toliau tirps amžinasis įšalas. Vaizdo įraše ši situacija pateikiama priešingai – melagingai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją