Teiginiai

„BlackRock“, kuriai priklauso 47 proc. visų Ukrainos teritorijų, uždraudė Ukrainai laidoti savo karius.

Verdiktas

Melas. Klaidinga teigti, „BlackRock“ uždraudė Ukrainai laidoti savo karius. Apie 70 proc. Ukrainos teritorijų sudaro žemės ūkio paskirties žemė, o tik maža dalis priklauso užsienio ūkio bendrovėms. „Melo detektorius“ nerado informacijos, kuri patvirtintų „BlackRock“ investicijas į Ukrainos žemės ūkio bendroves.

Melo detektoriaus komentaras

„47 proc. Ukrainos teritorijos priklauso BlackRock... BlackRock atstovai buvo atvykę į Kijevą ir paprašė jų žemėse nelaidoti žuvusių karių“, – teigiama identiškose socialinių tinklų įrašuose.

Pasak Ukrainos prezidentūros spaudos tarnybos, 2022 m. pabaigoje prezidentas Volodymyras Zelenskis dalyvavo nuotoliniame susitikime su „BlackRock“ generaliniu direktoriumi Larry’iu Fink’u ir aptarė potencialų projektą, kuris padėtų Ukrainos vyriausybei struktūrizuoti šalies atstatymo fondus (čia).

2023 m. Ukrainos vyriausybė pasirašė susitarimą su „BlackRock“ ir „JPMorgan“ dėl fondo įsteigimo, kurtis pritrauks šimtus milijardų dolerių privačių investicijų ir padės atstatyti šalies ekonomiką (čia).

Tačiau teiginys apie „BlackRock“ žemės nuosavybę Ukrainoje ir jos prašymą dėl žuvusių karių yra melagingas.

Klaidinanti žinutė

Apie 70 proc. visos Ukrainos sudaro žemės ūkio paskirties žemė (čia). 2020 m. apie 31 mln. ha., arba 75 proc. Ukrainos žemės ūkio paskirties žemės priklausė privatiems savininkams. 2020 metų duomenimis, 117 didžiausių bendrovių kontroliavo 16 proc. (arba 6,45 mln. ha.) žemės ūkio paskirties žemių (čia).

Šiuo metu Ukrainoje veikia daugiau nei 10 užsienio žemės ūkio bendrovių, kurios valdo apie 3-4 mln. hektarų žemės ūkio paskirties žemės. Didžiausios užsienio žemės ūkio bendrovės yra amerikiečių „Agroprosperis“ (apie 300 000 hektarų žemės) ir Saudo Arabijai priklausanti „Continental Farmers Group“ (apie 195 000 hektarų) (čia). Tačiau „BlackRock“ nėra investavusi į nei vieną iš šių dviejų bendrovių (čia).

Sakartvelo faktų patikros portalas „Mythdetector“ atrado „Telegram“ kanalo įrašą, kuriuo remiasi internautai, kalbėdami apie „BlackRock“ įsikišimą Ukrainoje. Įrašo autorius teigia, kad bendrovės „BlackRock“ vadovas neva pasiūlė Ukrainai neteršti ariamos žemės karių lavonais ir naudoti krematoriumus.

„Dabar matome, kaip visiškai neprotingai žemės ūkio paskirties žemę naudoja patys ukrainiečiai. Yra per daug kapinių. <...> Draugai, tai ne tik jūsų žemė“, – melagingame įraše cituojamas „BlackRock“ vadovas Larry’is Finkas.

„Telegram“ kanalo autorius pateikia įspėjimą, kad jo kanale skleidžiama informacija gali būti melaginga arba satyrinė.