Teiginiai

Lietuva neatidėjo pažadų ir jau pradėjo siųsti savo piliečius į Ukrainą. Krašto apsaugos ministerija paragino į kariuomenę siųsti moksleivius ir studentus.

Verdiktas

Melas. Lietuva nesiunčia savo karių į frontą Ukrainoje ir tiesiogiai nedalyvauja karo veiksmuose, taip pat šiuo metu nevykdo jokių mokymo misijų šioje šalyje, tačiau ukrainiečius apmoko Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje.

Melo detektoriaus komentaras

Iš karto po NSGK pritarimo mokyklą baigusius jaunuolius siųsti į karinę tarnybą (čia), socialiniuose tinkluose šis sprendimas pasitiktas grasinimais, neva tai reiškia, kad lietuviai iš mokyklos suolo bus siunčiami kariauti į Ukrainą. Viena tokių žinučių pasidalino po netikra, dirbtinio intelekto sugeneruota nuotrauka besislepianti „Facebook“ paskyra su nurodyta rusiška pavarde.

„Melo detektorius“ paprašė Krašto apsaugos ministerijos komentaro apie šį atvejį ir gavo patikinimą, kad tai – itin prastos kokybės dezinformacijos pavyzdys, žinutė greičiausiai buvo išversta pasitelkus „Google“ vertėjo funkciją.

„Jūsų atsiųsta Facebook žinutė yra prastai parengta melagiena, parengta pasitelkus „Google translate“ ar kitą vertimo programėlę. Lietuva nesiunčia karių į Ukrainą ir tiesiogiai nedalyvauja karo veiksmuose“, – elektroniniu paštu gautame laiške rašė KAM.

Klaidinanti žinutė

Ministerija taip pat patvirtino, kad Lietuva vykdo ir toliau ketina tęsti Ukrainos karinio personalo mokymus Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje, tačiau dar nėra nusprendusi, ar siųs karius į mokymo misiją Ukrainos teritorijoje.

KAM teigimu, Lietuva įvairiais būdais remia Rusijos užpultą šalį.

„Lietuvos paramą Ukrainai sudaro ne tik Ukrainos karių rengimas, bet ir sužeistų karių medicininis gydymas ir reabilitacija, ekspertinės konsultacijos, prisidėjimas prie pagalbos Ukrainai fondų, karinės įrangos ir ginkluotės tiekimas.

Ilgalaikės Lietuvos paramos Ukrainai suma šiuo metu jau viršija milijardą eurų, o karinės paramos vertė sudaro didesnę nei 616 mln. eurų sumą. Per 2024 metus Ukrainai jau suteikta apie 95 mln. eurų paramos, tokią paramos teikimo dinamiką planuojama išlaikyti ir toliau.“ – komentavo Ministerija.