Teiginiai

Siekiant, kad parduotuvėse parduodamas pienas kuo ilgiau išliktų šviežias ir nesurūgtų, į jį dedama natrio sorbato, kuris sukelia aklumą ir atminties praradimą.

Verdiktas

Melas. Parduotuvėse parduodamame piene nėra natrio sorbato. Be to, šis konservantas yra saugus naudoti ir nesukelia nei aklumo, nei atminties praradimo.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas, kuriame rodoma, kaip pienas virsta rūgpieniu. Prie šio vaizdo įrašo yra komentaras, kad „natūralus pienas aprūgs per 2 dienas, bet chemijos iš parduotuvės užteks savaitei! Kokia prasmė: kad pienas kuo ilgiau išliktų šviežias, į jį dedama natrio sorbato. Tas pats elementas, kuris sukelia aklumą ir atminties praradimą!“.

Melaginga žinutė

Tačiau tai yra melas, nes natrio sorbato piene, kurio galima įsigyti parduotuvėje nėra, be to, šis konservantas nesustabdytų rūgimo proceso.

Natrio sorbatas yra konservantas, žymimas simboliu E201. Sorbo rūgštis ir jos dariniai naudojami kaip maisto konservantai, neleidžiantys daugintis pelėsiui ir kitiems grybeliams. Šis konservantas beveik neveikia bakterijų, o būtent jos piene sukelia rūgimo procesą (čia).

Natrio sorbato gali būti dedama į fermentinius sūrius, vaisių sultis ir jų koncentratus, rūkytas dešras, žuvies gaminius, padažus, daržoves, vaisinius jogurtus, rauginto pieno produktus, salotų padažus ir majonezus, moliuskų, krevečių ir kitų vėžiagyvių gaminius, saldumynus, sūrius, limonadus, ruginę duoną, picas, citrinų sultis, vynus, sidrus ir sriubas.

Vartojant šį maisto priedą maiste naudojamų koncentracijų ribose, pašalinio poveikio nebuvo pastebėta. Pašaliniai vartojimo reiškiniai pasitaiko retai, dažniausiai pseudoalerginės reakcijos, galvos skausmai. Holistinės medicinos šalininkai siūlo maisto produktus, kuriuose yra maisto priedų E200 – E209 siūloma pašalinti iš mitybos sergantiesiems vėžiu, autoimuniniais susirgimais, kai kurios odos ligomis – psoriaze, egzema, seborėjiniu dermatitu, folikulitais. Taip pat sergantiems žarnyno susirgimais – Krono liga, Opiniu nespecifiniu kolitu, dirgliu storosios žarnos sindromu, kandidoze, esant stipriam kūno kvapui (čia).

Taigi, parduotuvėje pirktas pienas per dvi dienas nepradeda rūgti ne todėl kad jame yra natrio sorbato, o dėl kitų priežasčių.

Kauno technologijos universiteto Maisto instituto Mikrobiologijos mokslo laboratorijos vedėja habil. dr. Joaną Šalomskienė žiniaskladiai yra sakiusi, kad beveik visas pienas, kuriuo prekiaujama parduotuvėse, yra pasterizuotas. Pasterizacija – toks terminio apdorojimo procesas, kuomet sunaikinami patogeniniai mikroorganizmai. Tačiau kartu žūsta ir geroji, arba normalioji, mikroflora – pieno rūgšties bakterijos. „Taigi, pasterizuotas pienas nesurūgsta, nes jame nelikę pieno rūgšties bakterijų. Pamelžtas pienas po dienos antros surūgsta, kai jame esančios pieno rūgšties bakterijos dauginasi, išskiria pieno rūgštį ir ji sutraukia baltymus. Visas į pieno perdirbimo įmonę patekęs pienas yra pasterizuojamas“, - paaiškino mokslininkė (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją