Teiginiai

Pentagonas iškėlė daugiau nei 50 baudžiamųjų bylų dėl JAV pagalbos Ukrainai.

Verdiktas

Melas. JAV Gynybos departamentas yra pradėjęs daugiau nei 50 tyrimų dėl pagalbos Ukrainai, tačiau jokie kaltinimai niekam nepateikti, baudžiamosios bylos neiškeltos.

Melo detektoriaus komentaras

JAV žiniasklaida paskelbė, kad Gynybos departamento Generalinio inspektoriaus biuras šiuo metu atlieka daugiau nei 50 tyrimų dėl įvairių Jungtinių Valstijų karinės paramos Ukrainai aspektų, tačiau jis dar nepatvirtino nė vieno iš kaltinimų.

„Šiuo metu DoD OIG įvairiuose etapuose atlieka daugiau nei 50 tyrimų, nagrinėjančių kaltinimus, susijusius su JAV saugumo pagalba Ukrainai, tokius, kokius paprastai matome konfliktinėse situacijose, pavyzdžiui, sukčiavimas pirkimuose, produktų pakeitimas, vagystės, sukčiavimas ar korupcija“, – laikraščiui „ Washington Examiner „ sakė Gynybos departamento generalinis inspektorius Robertas Storchas (čia).

Jis pabrėžė, kad iki šiol jokie kaltinimai nebuvo pagrįsti.

Melaginga žinutė

Ukrainos faktų tikrintojai tvirtino, kad Rusijos žiniasklaida ir toliau manipuliuoja vakarietiškų ginklų, kurie gaunami kaip karinės pagalbos Ukrainai dalis, „masinio perpardavimo“ ir „didmeninių vagysčių“ tema. Esą melagingai teigiama, kad JAV gynybos departamento generalinis inspektorius neva „atskleidė Ukrainos pusės karinės pagalbos vagystės faktus“ ir „kaltę dėl to suvertė Kijevui“.

Rusijos žiniasklaida sukūrė tokias manipuliacines naujienas, paskelbusi Pentagono specialiojo generalinio inspektoriaus ketvirčio ataskaitą už laikotarpį nuo 2023 metų spalio iki gruodžio.

Tačiau šioje ataskaitoje neminima, kad Ukraina naudoja vakarietiškus ginklus netinkamais tikslais – tai Rusijos žiniasklaidos klastotė. Ataskaitoje nėra jokių įrodymų, kad Ukraina piktnaudžiavo ginklais. Tuo pačiu metu ekspertai atkreipė dėmesį į keletą pažeidimų, aptiktų saugant ir eksploatuojant amerikietišką įrangą bazėse Europoje (čia)

Pranešama, kad Gynybos departamento ir kitų JAV agentūrų tyrimo įstaigos Ukrainoje sudarė darbo grupę sukčiavimo ir korupcijos atvejams tirti. Nuo 2022 m. vasario šios agentūros inicijavo 57 tyrimus, iš kurių 14 buvo baigti, o 43 tebėra atviri. Tyrimai susiję su sukčiavimu dotacijų ir viešųjų pirkimų srityje, korupcija, turto pasisavinimu, programų pažeidimais ir kova su ginklų technologijų ir komponentų platinimu. Tuo pačiu metu buvo užfiksuoti pažeidimai JAV karinių bazių teritorijoje Europoje – ataskaitoje nepranešama apie jokių pažeidimų Ukrainoje fiksavimą (čia)

Hadsono institutas anksčiau pranešė, kad JAV vyriausybė atidžiai seka Amerikos pagalbą Ukrainai. Gynybos departamentas (DoD) 2002 m. praėjusį rudenį įsteigė Ukrainos saugumo pagalbos grupę, kuri seka karines siuntas. Kongresas įpareigojo Gynybos departamentą sudaryti visų Ukrainai teikiamos saugumo pagalbos ir gynybos reikmenų sąrašą ir sustiprinti šios įrangos stebėjimą, kai tik ji patenka į Ukrainą. Kongresas taip pat įpareigojo DoD pranešti apie visą galutinį karinės įrangos naudojimą.

„Šiuo metu DoD nerado jokių įrodymų, kad Ukraina nukreiptų JAV tiekiamą gynybos įrangą. Tai iš esmės prasminga: mažesnė, silpnesnė šalis, tokia kaip Ukraina, negalėtų nugalėti savo daug didesnio Rusijos priešo, jei Vakarų ginklai nepasiektų fronto linijų“, - teigiama Hudsono instituto pranešime (čia).