Teiginiai

Popiežius Pranciškus pasveikino Vladimirą Putiną su pergale Rusijos prezidento rinkimuose ir patvirtino ketinantis birželį apsilankyti Maskvoje.

Verdiktas

Melas. Popiežius Pranciškus nepasveikino V. Putino su pergale rinkimuose. Vatikanas taip pat paneigė gandus apie popiežiaus planus birželį apsilankyti Maskvoje.

Melo detektoriaus komentaras

Teiginiai, esą visų pasaulio katalikų atstovas popiežius Pranciškus pasveikino Vladimirą Putiną su pergale rinkimuose, internete pradėjo sklisti po to, kai jais pasidalino propagandiniai Kremliaus kanalai. Dar kovo 17 d. vakare Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ pasidalino straipsniu, kurio antraštėje skelbiama: „Popiežius pasveikino Putiną su išrinkimu Rusijos prezidentu“ (archyvas).

Tekste cituojamas Pasaulio stačiatikių sąjungos vadovas Leonidas Sevastjanovas, kuris, esą, pats kalbėjo su pontifiku, o šis jam perdavęs sveikinimą V. Putinui bei pridūręs, kad Vatikaną mato kaip tarptautinę platformą, kuri ateityje galėtų, atliekant kai kurias funkcijas, pakeisti net Jungtinių tautų organizaciją.

Svarbu tai, kad tokia žinute nepasidalino nė viena patikima žiniasklaidos priemonė, ji sklido tik su Kremliumi siejamais informacijos kanalais.

Ukrainiečių faktų tikrintojai „Stopfake“ (čia) ir amerikiečių faktų patikros projektas „Polygraph.info“ (čia) susisiekė su Šventojo Sosto spaudos tarnyba, kurios atstovai paneigė gandus apie V. Putinui adresuotą popiežiaus sveikinimą, nurodydami, kad jokia panašaus pobūdžio žinutė perrinktam autokratui nebuvo išsiųsta.

Klaidinanti žinutė

Tai – ne vienintelė melaginga žinutė, kai popiežių Pranciškų bandoma sieti su parama Rusijai. Pavyzdžiui, kovo 19 d. internete pasirodė pranešimų apie tai, kad V. Putinas pakvietė popiežių vizitui Maskvoje šių metų birželio mėnesį ir pasaulio katalikų lyderis sutiko, tačiau šį teiginį paneigė Šventojo Sosto spaudos tarnybos direktorius (čia).

Kovo mėnesio pradžioje popiežius Pranciškus buvo atsidūręs ukrainiečių nemalonėje po to, kai buvo paviešinti jo interviu fragmentai, kuriuose Romos katalikų lyderis sakė, kad Rusijai ir Ukrainai reikia „baltos vėliavos drąsos“, kad liautųsi kovos ir prasidėtų taikos pokalbiai. Ukrainos pusė tokį pasisakymą suprato kaip raginimą pasiduoti prieš šalį agresorę. Kilus skandalui Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Pietro Parolinas turėjo paaiškinti, kad pontifikas neprašė Ukrainos pasiduoti, bet akcentavo būtinybę abiem pusėms nutraukti kovos veiksmus.

Kovo 13 d. jau pats popiežius viešoje kalboje dar kartą pasmerkė karą ir sukalbėjo maldą už „malonę įveikti šią karo beprotybę, kuri visada yra pralaimėjimas“ (čia).