Teiginiai


Komercinis, smarkiai perdirbtas migdolų „pienas“ yra nesveikas (ČIA).

Verdiktas


Toks teiginys yra melas, nes migdolų pienas ar gėrimas nėra smarkiai perdirbtas, o jokiais tyrimais nenustatyta, kad jis kenkia žmonių sveikatai. Priešingai – įrodyta, kad jis yra naudingas ir net puiki alternatyva gyvulinės kilmės pieno dėl įvairių priežasčių netoleruojantiems žmonės.

Melo detektoriaus komentaras


Tai, kad komercinis migdolų pienas ar gėrimas yra nesveikas, paskelbė lietuviškas portalas paranormal.lt, kuris nurodė vienintelį šaltinį – prieš septynerius metus laikraštyje „Sydney Morning Herald“ išspausdintą straipsnį, kuriame taip pat nėra svarių įrodymų apie migdolų gėrimo žalą.

Šiuose straipsniuose teigiama tik tai, kad „geriate kartono skonio vandenį, kuriame yra labai perdirbtų ingredientų, apie 98 proc. atvejų brangesniuose migdolų gėrimuose yra keistų emulsiklių ir keistų saldiklių, taip pat keletas papildomų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų A ir D“.

Anot šių straipsnių, migdolų gėrimas yra „blogas“ dėl to, kad nėra gyvūninės kilmės pienas, kuriame gausu baltymų, probiotikų ir kitų maistinių medžiagų.

Tiesa ta, kad migdolų pienas ir migdolų gėrimas yra skirtingi produktai. Migdolų piene riešutų koncentracija daug didesnė, o migdolų gėrimo sudėtyje išties yra 2-6 proc. migdolų, į ją taip pat įeina filtruotas vanduo, vitaminai, mineralų mišiniai, druskos ir maisto priedai, tokie kaip dervos, askorbo rūgštis, saulėgrąžų lecitinas ir kt. Taip pat gali būti pridėta saldiklių ir kvapiųjų medžiagų.

Ir nors žodžių derinys „maisto priedai“ skamba bauginančiai, mitybos ekspertai teigia, kad jie yra visiškai saugūs. Pavyzdžiui, saulėgrąžų lecitinas yra maisto papildas, galintis subalansuoti cholesterolio kiekį kraujyje, o derva (gelanas) naudojama siekiant padėti stabilizuoti papildomas maistines medžiagas, tokias kaip kalcis.

Floridos universiteto mokslininkų paskelbtoje publikacijoje teigiama, kad migdolų gėrimas yra populiari pieno alternatyva. Jei jis nesaldintas, jame yra daug mažiau kalorijų vienoje porcijoje nei karvės piene, taip pat nėra sočiųjų riebalų, todėl jis naudingas tiems, kurie riboja kalorijų ar riebalų kiekį. Jei migdolų pienas yra praturtintas, jame yra panašus kalcio ir vitaminų A ir D kiekis, kaip ir karvės piene, todėl jis gali būti tinkamas veganams ir tiems, kurie yra alergiški pieno baltymams ar sojai.

Tačiau pabrėžiama, kad vartotojai turėtų žinoti, jog, skirtingai nei karvės piene, migdolų piene yra labai mažai baltymų, todėl jis netinkamas kaip pieno pakaitalas vaikams.

Vertindami migdolų gėrimo riziką žmonėms, mokslininkai atkreipė dėmesį, kad kai kuriose populiacijose, pavyzdžiui, vyresnio amžiaus žmonėms pakeitus karvės pieną augaliniu pienu, baltymų kiekis gali būti nepakankamas. Pabrėžiama ir tai, kad riešutai, įskaitant migdolus, yra viena dažniausių alerginių reakcijų priežasčių, kurios kartais būna mirtinos. Migdoluose iš viso yra 188 baltymai, tarp kurių yra amandinas, jis nėra denatūruojamas po terminio apdorojimo ir išlieka nepakitęs, todėl migdolų pienas netinkamas žmonėms, alergiškiems riešutams.

Mitybos specialistė, portalo Health “ mitybos redaktorė Cynthia Sass teigė, kad migdolų gėrimas yra naudingas produktas, o jo pasiūla yra didelė, todėl apsiperkant patariama atidžiai perskaityti sudėtį, nes maistinių medžiagų koncentracija migdolų gėrime priklauso nuo to, kiek migdolų buvo panaudota jo gamybai, kiek jame yra pridėto vandens, ar nėra pridėtų vitaminų ir mineralų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją