Teiginiai

Čekijos teisme paaiškėjo – Bučoje žudė ir prievartavo ukrainiečiai.

Verdiktas

Melas. Čekijos teisme už kelis nusikaltimus yra teisiamas Ukrainoje kariavęs savanoris čekas Filipas Simanas, tačiau jis nė viename posėdyje neliudijo, kad Bučoje žudynes surengė ukrainiečiai. Be to, Ukrainos prokuratūra dėl nusikaltimų Bučoje jau išaiškino keliolika juos padariusių rusų karių.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose pasirodžiusią melagingą žinutę apie tai, kad Bučoje gyventojus žudė ir prievartavo ukrainiečiai, bandoma įrodyti čeko Filipo Simano liudijimu. Šiuo metu jis yra teisiamas Prahos teisme.

Pasak prokuroro Martino Bile, 27 metų F. Simanas 2022 m. kovo pabaigoje tarnavo Ukrainos savanorių batalione Karpatska Sič. Tuo pat metu jis neturėjo Čekijos prezidento leidimo kovoti užsienio armijoje. Šalyje jis baigė pagrindinius mokymus, apsiginklavo ir vėliau su savo vadovaujama grupe persikėlė į Irpinės ir Bučos miestus. Ten, pagal bylą, jam teko užduotis patruliuoti apkasuose ir atlikti vadinamąsias valymo operacijas.

Pasak kaltinimo, vyras ne kartą pasisavino tiek žuvusių karių, tiek civilių asmenų daiktus vykdydamas įsakymus ir laisvu laiku. Prokuroro M. Bile teigimu, tai buvo, pavyzdžiui, auksinis žiedas, auksiniai ir sidabriniai investiciniai luitai, kiti papuošalai, grynieji pinigai, bet taip pat, pavyzdžiui, knygų skaitytuvas ar firminiai akiniai nuo saulės. Vyrą Ukrainos kariuomenė sulaikė 2022 metų balandį, vėliau jis buvo paleistas ir iškeliavo atgal į Čekiją (čia).

Melaginga žinutė

Už tarnybą užsienio kariuomenėje vyrui gresia maksimali penkerių metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau už plėšimą jis gali patekti už grotų iki trisdešimties metų. Savo kalboje F. Simanas prisipažino, kad grįžęs iš Ukrainos turėjo didelių psichologinių problemų daugiausia dėl to, ką patyrė Ukrainoje. „Pirmą kartą pamačiau mirusius žmones, pamačiau išprievartautas moteris“, – teisme apibūdino F. Simanas. Tačiau jis teisme tikrai neliudijo, kad Bučoje gyventojus žudė ir prievartavo patys ukrainiečiai (čia).

Rusijos pajėgos įvykdė daugybę akivaizdžių karo nusikaltimų, kai 2022 m. kovo 4–31 dienomis užėmė Bučą – miestą, esantį maždaug 30 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Ukrainos sostinės Kijevo, paskelbtoje išsamioje ataskaitoje rašo „Human Rights Watch“ (čia).

Pernai rugpjūtį Ukrainos Irpino miesto teismas pripažino devynis Rusijos karininkus kaltais dėl karo nusikaltimų, įvykdytų Bučoje, Kijevo srityje, 2022 m. kovo mėn. Šis už akių vykstantis teismas buvo pirmasis po Ukrainoje pradėtų tyrimų dėl liūdnai pagarsėjusių Bučoje įvykdytų nusikaltimų, sukrėtusių pasaulį (čia).

Šiemet liepą paskelbta, kad Ukrainos teisėsaugos pareigūnai nustatė septynis Rusijos karius, dalyvavusius karo nusikaltimuose per Bučos okupaciją Kijevo srityje. Jie buvo informuoti apie įtarimą dėl straipsnio apie karo įstatymų ir papročių pažeidimus, įskaitant tuos, kurie derinami su tyčiniu civilių gyventojų žudymu. Pažymima, kad įtariamieji yra Rusijos ginkluotųjų pajėgų kariai, kovoję įvairiuose Oro pajėgų 76-osios oro desanto puolimo divizijos 234-ojo oro desantininkų pulko daliniuose. Trys priklausė komandai, dar keturi užėmė eilines pareigas. Kariškių amžius – nuo ​​19 iki 29 metų. Tyrimo metu nustatyta, kad kaltininkai 2022 metų kovą nušovė keturis civilius (čia).

Ukrainos tyrėjai ir prokurorai toliau tiria nusikaltimus, įvykdytus per Bučos okupaciją. Tęsiamas darbas siekiant nustatyti visus asmenis, dalyvavusius masinėse civilių gyventojų žudynėse. Buča buvo rusų okupuota 33 dienas. Per tą laiką buvo nustatyta daugiau nei 1200 karo nusikaltimų (čia).