Teiginiai

Alzheimerio liga yra gydytojų sukelta liga, kuri prieš 40 metų net nepasireiškė. Cholesterolio kiekį mažinantys vaistai ir dietos sukelia Alzheimerio ligą.

Verdiktas

Melas. Alzheimerio liga pirmą kartą oficialiai įvardinta 1910 metais, o cholesterolį mažinantys vaistai ir dietos šios ligos padeda išvengti, o ne ją sukelia.

Melo detektoriaus komentaras

Melą apie Alzheimerio ligos kilmę ir jos sąsajas su cholesterolį mažinančias vaistais plačiausiai skelbia veterinarijos gydytojo ir natūropato Joelis Wallachas. Jis teigė, kad Alzheimerio liga yra nauja liga, kuri „nepasireiškė prieš 40 metų“ ir kurią sukelia „cholesterolio ribojanti dieta“ ir „cholesterolio kiekį mažinantys vaistai“. Vaizdo įrašas buvo sukurtas paskyroje, kurioje yra ir daugiau J. Wallacho vaizdo įrašų, ir reklamuojami parduodami maisto papildai iš „Youngevity“ prekės ženklo, kurį įkūrė J. Wallachas.

Melaginga žinutė

Priešingai nei teigiama, Alzheimerio liga pirmą kartą buvo aprašyta 1906 m., likus dešimtmečiams iki pirmųjų cholesterolio kiekį mažinančių vaistų. Ją aprašė vokiečių patologas Aloisas Alzheimeris. Jis pranešė apie atvejį 51 metų moters, sergančios „neįprasta smegenų žievės liga“, kuri sukėlė atminties praradimą, agresyvumą, dezorientaciją ir kliedesius. Skrodimas atskleidė, kad moters smegenų žievė, kuri yra išorinis smegenų sluoksnis, buvo plonesnė nei įprastai. A. Alzheimerio atradimas tuo metu daug dėmesio nesukėlė. Tačiau po to, kai kiti gydytojai pradėjo pranešinėti apie panašius atvejus, psichiatras Emilis Kraepelinas savo psichiatrijos sąvado 1910 m. leidime įvedė terminą „Alzheimerio liga“, nurodydamas šią būklę (čia).

Melas yra ir tai, kad cholesterolį mažinantys vaistai sukelia Alzheimerio ligą. Dideli klinikiniai tyrimai nerado įrodymų apie ryšį tarp statinų ir kitų cholesterolio kiekį mažinančių vaistų bei pažinimo problemų, demencijos ir Alzheimerio ligos. Priešingai, didelis cholesterolio kiekis kraujyje yra susijęs su didesne rizika susirgti demencija ir Alzheimerio liga. Tiesą sakant, kai kurie tyrimai rodo, kad statinai gali padėti sumažinti šių ligų atsiradimo riziką vėliau (čia).

2019 m. Amerikos širdies asociacija paskelbė mokslinį pareiškimą, kuriame teigiama, kad nėra priežastinio ryšio tarp tokių padarinių kaip užmaršumas ir sumišimas bei statinų vartojimo (čia).

Įvairios Alzheimerio draugijos taip pat pabrėžia, kad tyrimai rodo, jog didelis cholesterolio kiekis yra susijęs su padidėjusia demencijos rizika, o dažniausia demencijos išraiška ir yra Alzheimerio liga. Statinai yra vaistai, vartojami cholesterolio kiekiui kraujyje mažinti. Daugelis žmonių taip pat vartoja statinus, kad sumažintų širdies priepuolių ir insulto riziką. Buvo atlikta daug tyrimų, kuriais buvo siekiama išsiaiškinti, ar tai gali pakeisti demencijos riziką, palyginti su žmonėmis, kurių cholesterolio kiekis negydomas. Analizė, apjungusi 36 tyrimus, parodė, kad statinai sumažino demencijos išsivystymo riziką maždaug 20%. Žvelgiant į konkrečias ligas, statinai sumažino Alzheimerio ligos riziką apie 30 proc., o kraujagyslinės demencijos riziką – apie 7 proc. (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją