Teiginiai

Lietuvos kariai masiškai palieka tarnybą ne tik dėl menko atlyginimo, bet ir dėl to, kad nebūtų išsisiųsti į karą Ukrainoje.

Verdiktas

Melas. Lietuvos kariuomenės duomenimis, per pastaruosius dvejus metus į Lietuvos kariuomenę priimama daugiau karių nei atleidžiama. Be to, nėra jokio sprendimo, kad Lietuvos kariai bus siunčiami į karą Ukrainoje.

Melo detektoriaus komentaras

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyrius pateikė atsakymą, kad „vertinant turimus Lietuvos kariuomenės duomenis, personalo priėmimo ir atleidimo tendencijos nekinta – palyginti pastarųjų dvejų metų nurodyto laikotarpio duomenis į Lietuvos kariuomenę priimama daugiau karių nei atleidžiama. Statistiniai duomenys rodo, jog dažniausiai kariai palieka tarnybą pasibaigus sutarčiai neišskiriant konkrečios priežasties“.

Teigiama, kad pagrindinės karių atleidimo priežastys skirstomos į šias sritis: pasibaigus sutarčiai, sukakus nustatytam amžiui, dėl sveikatos būklės, už drausmės ir kitus pažeidimus ar dėl kitų priežasčių, kario iniciatyva.

„Terminas „kario iniciatyva“ gali reikšti skirtingas priežastis, tačiau dažniausiai kariai savo prašymuose nutraukti profesinės karo tarnybos sutartis anksčiau nustatyto termino nurodo šiuos aspektus: dėl įvairių šeimyninių aplinkybių, randamas geriau apmokamas darbo pasiūlymas, karys ar jo artimieji planuoja išvykti į užsienį, planuojama užsiimti kita, ne su kariuomene susijusia, veikla. Taip pat dalis kareivių nutraukia pirmąsias savo sutartis po bandomojo laikotarpio, kuomet nusprendžia, kad visgi nenori sieti tolimesnio savo gyvenimo su kariuomene“, - teigė Karinių viešųjų skyrius.

Melaginga žinutė

Karių atlyginimai, palyginti su vidutine Lietuvos alga, taip pat nėra maži. Pavyzdžiui, jaunesniojo eilinio, kuris kariu tapo po nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos atlikimo, darbo užmokestis būtų yra 1374.76 Eur (neatskaičius mokesčių), o leitenanto, kuris į kariuomenę atėjo baigęs Lietuvos karo akademiją arba jaunesniųjų karininkų vadų mokymus, darbo užmokestis siekia 1928.23 Eur. (neatskaičius mokesčių).

Taip pat visiems kariams yra mokami maistpinigiai, o jei reikia, ir gyvenamosio patalpos nuomos išlaidos Tad susumavus darbo užmokestį, maistpiningius, gyvenamosios patalpos nuomos išlaidas jaunesniajam eiliniui per mėnesį gali būti sumokama 1928.55 Eur, leitenantui 2208.06 atskaičius mokesčius.

Melagingos naujienos, kad Lietuvos kariai bus siunčiami kariauti į Ukrainą, kleidžiamos jau daugiau nei pusmetį ir „Melo detektorius“ tai ne kartą yra paneigęs (čia ir čia).

Šių metų gegužę Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikai priešiškoje informacinėje aplinkoje identifikavo 227 unikalius dezinformacijos atvejus gynybos tema. Top 3 gegužės mėnesio temos – karas prieš Ukrainą, NATO-Rusijos santykiai ir Lietuvos-Rusijos santykiai.

Priešiški informaciniai kanalai plačiai išnaudojo diskusijas dėl galimo atskirų NATO valstybių karių-instruktorių siuntimo į Ukrainą mokymo tikslais. Propagandiniuose kanaluose toks žingsnis buvo įvardijamas kaip įtampos eskalavimas ir siekis tiesioginės NATO-Rusijos konfrontacijos. Lietuva šiame kontekste pateikta kaip „mažoji agresorė“, siekianti išprovokuoti Rusiją ir/arba tapti „patrankų mėsa“. Taip pat mėnesio pabaigoje fiksuotas akivaizdžiai padirbtų dokumentų platinimas socialiniuose tinkluose, kuriuose melagingai pranešama apie Lietuvos karių siuntimą į Ukrainą (čia).