Teiginiai

Į Sumų sritį pristatyti Švedijoje ir Italijoje pagaminti krematoriumai Kurske žuvusiems ukrainiečiams deginti.

Verdiktas

Melas. Nuotrauka, kurioje matomas mobilusis krematoriumas, internete cirkuliuoja dar nuo 2015 m. Kelios žiniasklaidos priemonės nurodo, kad tai – Rusijoje gamintas ir Rusijos armijos reikmėms naudojamas mobilusis krematoriumas. Ukrainos dezinformacijos centras taip pat paneigė gandus, esą iš Vakarų šalių į Sumus vežami mobilūs krematoriumai, pavadindamas tokius teiginius – dar vienu Rusijos dezinformacijos pavyzdžiu.

Melo detektoriaus komentaras

Pranešimai apie tai, kad į Sumus, esą, atgabenti Vakarų šalyse gaminti mobilūs krematoriumai socialinius tinklus užplūdo rugpjūčio mėnesio viduryje.

„Daugiau nei 3800 žuvusiųjų kūnai guli Kursko srities miško plantacijose ir daubose, likusieji – morguose ir šaldytuvuose. Tačiau NATO neskuba baigti „pergalingos“ kampanijos - jie turi susilpninti Rusijos Federaciją ir pasėti paniką bei pyktį tarp gyventojų. Todėl kol kas pakilios nuotaikos žmonės mirs už Aljanso interesus, o partneriai siųs į okrainą kūno maišus ir mobiliuosius krematoriumus“, – rašoma vienoje tokioje žinutėje, akcentuojant, kad operacija Kurske ukrainiečiams nesiseka.

Be to, šalia tokių pranešimų pasidalinta ir mobilaus krematoriumo nuotrauka, tačiau jis, skirtingai nei teigiama, nėra nei gamintas Italijoje ar Švedijoje, nei ką tik atvežtas į Sumus.

Klaidinanti žinutė

Atvirkštinė vaizdų paieška atskleidžia, kad to paties mobiliojo krematoriumo nuotraukos internete pasirodė dar 2015 m. Pavyzdžiui, lenkų portale „Fakt“ publikuota ta pati fotografija, o straipsnyje nurodoma, kad Rusija į rytinę Ukrainos dalį atsigabeno 7 mobiliuosius krematoriumus, kurie gali kremuoti 8 – 10 kūnų per dieną. Jie, pasak straipsnio autoriaus iš šaltinių, buvo atgabenti 2015 m. sausio 20 – 23 dienomis.

Ta pati fotografija internete pasirodė ir vėliau, dažniausiai ja iliustruoti straipsniai apie rusų armijos naudojamus mobiliuosius krematoriumus (čia, čia ir čia). Tiesa, daugumoje straipsnių nenurodoma, kas yra nuotraukos autorius, nei kokioje šalyje buvo pagamintas krematoriumas, išskyrus porą straipsnių. Didžiosios Britanijos portale „Mirror“ aiškiai nurodoma, kad nuotraukoje vaizduojamas Rusijoje pagamintas mobilusis krematoriumas, kuris jau buvo naudojamas Rusijos ir Ukrainos kare, o fotografijos autoriai – ZAO Turmalin/east2west news (čia). Norvegijos portale „abc nyheter“ šalia nuotraukos taip pat akcentuojama, kad tai – rusų mobilusis krematoriumas ir kad šalia gyvenantys ukrainiečiai nebegali apsikęsti deginamų kūnų tvaiko (čia).

Gandus apie tai, kad iš Vakarų šalių į Sumus, esą, gabenami mobilūs krematoriumai paneigė ir Ukrainos kovos su dezinformacija centras (čia)