Teiginiai

Vakarų žvalgybos duomenimis, nuo karinio konflikto pradžios Ukraina neteko 1,8 mln. žmonių, iš kurių apie 780 tūkst. žuvo. Nuo šių metų birželio Ukrainos kariuomenė kiekvieną mėnesį netenka nuo 55 iki 65 tūkst. žmonių.

Verdiktas

Melas. Vakarų žvalgybos ar analitikai niekada nėra įvardiję, kad per karą Ukrainoje žuvo 780 tūkst. žmonių. Išsamiausioje ataskaitoje nurodoma, kad nuo 2022 metų vasario iki šių metų rugsėjo žuvusių Ukrainos karių skaičius siekia 80 tūkst., o sužeistųjų – 400 tūkst.

Melo detektoriaus komentaras

Melaginga informacija apie tai, kad Ukrainoje nuo karo pradžios jau žuvo 780 tūkst. karių, o pastaruoju metu kiekvieną mėnesį Ukrainos kariuomenė netenka nuo 55 iki 65 tūkst karių pirmiausia buvo paskleista rusiškuose „Telegram“ kanaluose. Šią informaciją, kurią esą patvirtino Vakarų analitikai, paskelbė ir prorusiškas portalas „EurAsia Daily“ (čia).

Tačiau pateikiami skaičiai gerokai prasilenkia su realybe. Maža to, jie viršija net tuos, kuriuos besigirdama pasiekimais Ukrainoje nurodo Rusija. Pavyzdžiui, 2024 m. balandžio 23 d. tuometinis Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pranešė, kad Ukraina neteko beveik pusės milijono karių, o 2024 metų birželio 4 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos praranda penkis kartus mažiau žuvusių karių nei Ukrainos ginkluotosiose pajėgose. Anot jo, Ukrainos ginkluotosios pajėgos per mėnesį praranda 50 tūkst. žuvusių ir sužeistų žmonių, o šiame karo etape Rusijos ginkluotosios pajėgos kas mėnesį praranda 5 tūkst. karių (čia).

Melaginga žinutė

2022 m., prieš prasidedant plataus masto Rusijos invazijai, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų skaičius nesiekė 200 tūkstančių žmonių – Rusijos ginkluotosios pajėgos jas viršijo 4,5 karto. Ukraina turėjo apie 900 tūkst. rezervistų, Rusija – daugiau nei 2 mln. vyrų. Rusijos ginkluotosios pajėgos pradėjo invaziją, panaudodamos apie 200 tūkst. karių – tai beveik dvigubai daugiau nei visos Ukrainos sausumos pajėgos (čia).

Rusijos gynybos ministerija duomenis apie savo nuostolius vienintelį kartą paskelbė 2022 metų rugsėjį – 5937 žmonės. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmą ir vienintelį kartą žuvusių karių skaičių įvardijo šiemet vasarį. Jis nurodė, kad Ukraina neteko 31 tūkst. karių.

Tiek Rusija, tiek Ukraina neskelbia oficialių duomenų apie kare žuvusius ar sužeistus karius, o kai tai daro, jų skaičius dažnai sutinkamas skeptiškai.

Kol kas išsamiausią ataskaitą apie kare žuvusius ir sužeistus karius šiemet rugsėjį paskelbė leidinys „The Wall Street Journal“ (WSJ). Remdamasis neatskleidžiamais šaltiniais ir Vakarų žvalgybos duomenimis, leidinys paskelbė, kad maždaug nuo 2022 m. vasario iki 2024 m. rugsėjo apie milijonas ukrainiečių ir rusų žuvo arba buvo sužeisti per Maskvos karą prieš Ukrainą (čia).

Remiantis „konfidencialiais Ukrainos skaičiavimais, gautais šių metų pradžioje“, Kijevo nuostoliai siekia 80 tūkst. žuvusių karių ir 400 tūkst. sužeistų, rašė WSJ , remdamasis neatskleidžiamais šaltiniais. Vakarų žvalgybos duomenimis, kuriuos cituoja WSJ, Rusijos nuostoliai siekia iki 200 tūkst. žuvusiųjų ir 400 tūkst. sužeistų. Tai artima Kijevo apskaičiavimams apie Maskvos aukas – rugsėjo 17 d. duomenimis, žuvo ir sužeista daugiau nei 635 000 žmonių (čia).

JAV vertinimais, Rusijos aukų skaičius kare iki šiol siekia net 615 tūkst. – 115 000 rusų žuvo ir 500 tūkst. buvo sužeista. Ukrainos pareigūnai uoliai saugo savo aukų skaičių net nuo amerikiečių, tačiau JAV pareigūnas apskaičiavo, kad Ukraina patyrė šiek tiek mažiau nei pusę Rusijos aukų – daugiau nei 57 500 žuvusių ir 250 tūkst. sužeistų (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją