Teiginiai

Kauniečiams siūloma itin pigiai įsigyti arba nemokamai gauti viešojo transporto „Žiogas“ kortelę.

Verdiktas

Melas. UAB „Kauno autobusai“ šiuo metu nevykdo viešųjų ryšių kampanijos ar kitų akcijų, kurių metu pigiai arba nemokamai būtų išduodamos viešojo transporto „Žiogas“ kortelės. Kaip teigia „Kauno autobusai“, „Facebook“ esančios paskyros nėra susijusios su bendrovės veikla, o pati bendrovė neturi oficialios paskyros socialiniame tinkle „Facebook“.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniame tinkle „Facebook“ atsirado bent kelios kauniečius klaidinančios paskyros: „Kauno viešojo transporto kortelė“ ir „Kauno viešojo transporto žemėlapis“. Vienoje paskyroje siūloma „nemokamai“ gauti „Žiogo“ kortelę ir vienerius metus naudotis Kauno viešuoju transportu be jokių papildomų mokesčių, o kitoje – už 2,35 euro įsigyti naują „Žiogo“ kortelę, kuri galiotų 6 mėn. Kaip rašoma šiose paskyrose, norint gauti tokią kortelę tereikia paspausti ant įraše esančios aktyvios puslapio nuorodos.

Svarbu pastebėti, kad abi paskyros turi tik po kelis įrašus ir visi jie susiję su „nemokamos“ kortelės platinimu. Įtarimą kelia ir tai, kad, nors po skelbiamais įrašais yra komentatorių atsiliepimų, visus juos parašė neseniai sukurtos paskyrios, teturinčios vos vieną arba du įrašus. Visos užsienietiškų vardų paskyros sukurtos rugpjūčio 1 dieną, o lietuviškų vardų – gegužės 18 d.

Paspaudus ant aktyvios nuorodos atsidaro puslapis, kuriame skelbiama, kad norint gauti vieną iš 500 viešojo transporto kortelių reikia atsakyti į tris klausimus: „Ar jau esate girdėję apie „Žiogas“ kortelę? Ar naudojatės mūsų paslaugomis? Ar gyvenate Kaune?“.

Atsakius į šiuos klausimus, prasideda loterija, kurios metu reikia paspausti ant dovanos piktogramos. Po dviejų paspaudimų paskelbiama, kad esate laimėtojas ir nukreipiama į mokėjimo puslapį, kur reikia suvesti savo asmens duomenis.

Klaidinanti žinutė

UAB „Kauno autobusų“ pranešime teigiama, kad bendrovė neturi oficialios „Facebook“ paskyros ir tokių akcijų nevykdo.

„UAB „Kauno autobusai“ šiuo metu nevykdo viešųjų ryšių kampanijos ar kitų akcijų, kurių metu nemokamai išduodamos viešojo transporto kortelės ar suteikiama galimybė viešuoju transportu keliauti nemokamai vienerius metus. Informacija pateikta „Facebook“ paskyroje <...> yra klaidinga ir nėra susijusi su bendrovės veikla“, – teigiama UAB „Kauno autobusai“ pranešime.

Gyventojai raginami neatidaryti tokiose paskyrose pateikiamų nuorodų, būti atidžiais ir neatskleisti jautrių saugos ar mokėjimų kortelių duomenų.