Teiginiai

„Swedbank“ bankomatai leis vykdyti operacijas kūne esančio „čipo“ dėka.

Verdiktas

Melas. „Swedbank“ bankomatuose pradedama diegti nauja funkcija leis atlikti operacijas bekontakčiu būdu su banko kortele arba išmaniuoju įrenginiu, bet niekur neužsimenama apie „čipus“.

Melo detektoriaus komentaras

Internautai dalinasi ekrano nuotrauka iš portalo „MadeinVilnius“ straipsnio antraštės pavadinimu: „Bankas keičia bankomatus: nebereikės kortelės“ (čia).

Straipsnio turinys atskleidžia, kad „Swedbank“ bankomatuose pradedamas diegti naujas funkcionalumas, kuris leis pinigines operacijas atlikti bekontakčiu būdu, t.y. tokiu būdu, kada nereikia kortelės įdėti į bankomatą, bet užtenka priglausti banko kortelę arba išmanųjį įrenginį prie bankomato (čia).

Kaip teigia „Swedbank“, naujasis funkcionalumas neturės jokios įtakos klientams, kurie įpratę ir nori bankomatu naudotis įdėdami mokėjimo kortelę į bankomatą: įdėjus kortelę ir toliau bus galima išimti ir įmokėti pinigus, pasikeisti kortelės PIN kodą, peržiūrėti banko sąskaitos likutį ar gauti paskutinių 5 operacijų išrašą.

Klaidinanti žinutė

Atsiskaitymas „čipu“: fantastika ar realybė?

Daugeliui apmokėjimas arba banko operacijų vykdymas „čipo“ pagalba skamba neįtikėtinai, bet yra privačių įmonių, siūlančių šią galimybę. Pavyzdžiui, JAV įsikūrusios bendrovės „Three Square Market“ darbuotojams buvo suteikta galimybė įsidėti mikroschemą ir atlikti bekontakčius mokėjimus darbo vietoje (čia).

Tačiau greta tokių patogumų kyla klausimai dėl privatumo, nes į „čipus“ galima įsilaužti ir taip atskleisti asmeninę ar kitą slaptą informaciją. Be to, su pačia implantavimo procedūra susijusi rizika sveikatai, įskaitant nepageidaujamas audinių reakcijas ir suderinamumo su tam tikromis medicininėmis procedūromis, pavyzdžiui, magnetinio rezonanso tomografija, problemas (čia).

Nuogąstavimai dėl atsiskaitymų „čipais“ jau ne pirmą kartą pasirodo socialiniuose tinkluose. Prieš metus naujienų agentūra „AFP“ paneigė socialiniuose tinkluose paskelbta įrašą apie tai, kad Pasaulio ekonomikos forumas žada priversti žmonės naudoti „čipus“ piniginėms operacijoms. Tačiau Pasaulio ekonomikos forumas net neturi galimybės nurodinėti vyriausybėms, o tokio komentaro net nepateikė (čia).