Teiginiai

Markas Zuckerbergas siūlė savo darbuotojams nesiskiepyti COVID-19.

Verdiktas

Melas. Įrašas paimtas iš „Facebook“ darbuotojams skirto vidinio pokalbio, vykusio 2020 m. liepą. Trumpame vaizdo įraše Markas Zuckerbergas pasidalino gera žinia dėl sėkmingo „Modernos“ vakcinų klinikinių bandymo. Jis pasidalino savo pastabomis dėl iRNR vakcinos kūrimo ir poveikio, bet nesiūlė darbuotojams nesiskiepyti.

Melo detektoriaus komentaras

Internautai teigia atradę 2021 m. nutekintą vaizdo įraše, kuriame Markas Zuckerbergas skatina darbuotojus nesiskiepyti. Jo komentaras skamba taip:

„Šiuo klausimu esu atsargus, nes mes tiesiog nežinome, kokį ilgalaikį šalutinį poveikį gali turėti žmonių DNR ir RNR modifikavimas, kai žmogaus DNR ir RNR tiesiogiai koduojamas gebėjimas gaminti šiuos antikūnus, ir ar tai nesukelia kitų mutacijų ar kitų pavojų“.

Tačiau trumpas vaizdo įrašas iš pradžių buvo paskelbtas „Project Veritas“ interneto svetainėje. Teigiama, kad M. Zuckerbergas komentavo COVID-19 vakcinos poveikį asmens DNR ir RNR 2020 m. liepą (čia).

Klaidinanti žinutė

2023 m. vasarį faktų patikros iniciatyva „Snopes“ gavo M. Zuckerbergo atsakymo stenogramą. Ji atskleidžia ne tik „Facebook“ vadovo nuogąstavimus dėl vakcinos, bet ir optimizmą.

„Šią savaitę „Moderna“ paskelbė teigiamą pranešimą apie pirmąjį bandymų etapą. Tai buvo 45 žmonių klinikinis tyrimas. Kol kas niekas nepatyrė jokio blogo šalutinio poveikio. Tačiau turiu pasakyti, kad yra keli skirtingi keliai vakcinos link. Yra tradicinis kelias, kai modifikuojamas virusas, kad jis taptų mažiau kenksmingas ar bent jau mažiau žalingas, tada jis suleidžiamas į organizmą, o organizmas išvysto antikūnus, kad su juo kovotų. Žmonės bando taikyti naują metodą, vadinamą RNR vakcina, kurį iš esmės ir bando taikyti ši „Moderna“ vakcina, t. y. iš esmės tiesiog įšvirkšti RNR tiesiai į žmogaus organizmą, kad jo ląstelės taptų antikūnų gamybos fabriku, iš esmės pridedant genetinį kodą antikūnams sukurti prie savo genomo, o ne tiesiog veikiant organizmą virusu, kad jis pats kovotų ir sukurtų imuninį atsaką, ir... Manau, kad jei tai įmanoma ir saugu, tai būtų didžiulis proveržis ir puikus kelias į priekį, jog taip būtų galima sparčiau kurti vakcinas nuo daugelio kitų virusų, kurie atsiras ateityje“, – teigė nuotoliniame susitikime dalyvavęs M. Zuckerbergas (čia).

2020 m. lapkričio 30 d., likus kelioms savaitėms iki to, kai COVID-19 vakcinos tapo prieinamos kai kuriems visuomenės nariams, M. Zuckerbergas viešai transliuotame seanse kalbėjo su JAV infektologu Anthony Fauci. Jos metu A. Fauci paaiškino, kad iRNR vakcinos nemodifikuoja žmogaus DNR ir RNR (čia).