Teiginiai

Prekybos tinkle „Lidl“ prekiaujama kefyru su svirpliais.

Verdiktas

Melas. Nuotraukoje ant kefyro pakelio vaizduojama maistingumo etiketė ir maistinių medžiagų vertinimo sistema „Nutri-Score“, o ne svirplių dažų indikatorius.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalinta nuotrauka, kurioje, pasak įrašo autoriaus, nufotografuota prekybos tinkle „Lidl“ parduodamas kefyras su svirpliais. Tai esą įrodo ant prekės matoma skalė, kurioje raidės nuo A iki E sužymėtos skirtingomis spalvomis. Iš tiesų nuotraukoje vaizduojamas ne kefyras, o pasukos, ir minėta skalė nurodo ne svirplių dažus, o maisto prekės maistingumą.

Klaidingas įrašas

Nuotraukoje ant pasukų matoma skalė yra maistingumo etiketė ir maistinių medžiagų vertinimo sistema „Nutri-Score“. Šią etiketę ant pakuotės sudaro penkios raidės (A, B, C, D, E) ir penkios spalvos (nuo tamsiai žalios iki raudonos). Toks žymėjimas leidžia vartotojams įvertinti maisto produktų maistinę vertę (čia).

„Nutri-Score“ vertinimo algoritmas: 100 g arba 100 ml produkto maistinė vertė apskaičiuojama atsižvelgiant į kalorijų, riebalų, angliavandenių, druskos arba natrio, skaidulinių medžiagų, baltymų, vaisių ir daržovių sudedamųjų dalių kiekį maisto produkte.

Kaip aiškina Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ visuomenės sveikatos specialistė Agnė Kungytė (čia), „priklausomai nuo produkto maistingumo vertės, palyginus palankiausius ir mažiau palankius sveikatai ingredientus, gaminiui priskiriama viena iš penkių spalvomis (tamsiai žalia, šviesiai žalia, geltona, oranžinė ir tamsiai oranžinė) pažymėtų raidžių (A, B, C, D arba E)“.

Geriausiu įvertinimu laikoma žalia A, prasčiausiu – tamsiai oranžinė E (čia). Pagal šią skalę, nuotraukoje matomos pasukos laikomos maistingu produktu.

Pirmoji „Nutri-Score“ sistemą 2017 m. įdiegė Prancūzija, remdamasi profesoriaus Serge’o Hercbergo komandos darbu ir Prancūzijos nacionalinės maisto, žemės ūkio ir kaimo plėtros agentūros (ANSES) bei Aukštosios visuomenės sveikatos tarybos (HCSP) patirtimi (čia). Nuo to laiko sistemą naudoja Belgija, Šveicarija, Vokietija, Ispanija, Nyderlandai, Liuksemburgas ir Portugalija.

Šių metų pradžioje pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai perėmusi Belgija sieks, kad „Nutri-Score“ sistema būtų savanoriškai taikoma visoje Bendrijoje (čia). Ją rekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacijai priklausanti Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (čia). Agentūra pažymi, kad sveikesnio maisto pasirinkimas gali padėti gyventojams išvengti onkologinių susirgimų.

Lietuvoje „Nutri-Score“ ženklinimas naudojamas ne šalies mastu, o ant atskirų gamintojų produktų, vieni jų – prekybos tinklo „Lidl“ produktai (čia).

Šis melagingas „Facebook“ įrašas nėra pirmas kartas, kai lietuviai nerimauja dėl svirplių maisto produktuose. „Melo detektorius“ jau yra apžvelgęs čia temą čia ir čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją