Socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalinta nuotrauka, kurioje, kaip teigia įrašo autorius, vaizduojamas parduotuvėje „Lidl“ parduodamas kefyras su svirpliais. Pasak įrašo autoriaus, ant produkto pakelio matoma skalė nurodo svirplių dažus, tačiau tai nėra tiesa.
Svirpliai
34 straipsnių
Mokslininkė apie spausdintą ir laboratorijoje užaugintą maistą – vienas jų yra artimiausia mūsų ateitis, ir aš nežinau, kodėl niekas apie tai nekalba (18)
Užkandžiui – džiovinti svirpliai, pagrindiniam patiekalui – mėsainis su laboratorijoje užauginta mėsa, o desertui – 3D spausdintuvu pagaminto torto gabalėlis. Nors skamba kaip fantastinio filmo meniu, tai, panašu, jau visai netolima realybė. Pasaulyje sparčiai augant gyventojų skaičiui, daugėjant ve...
Du broliai „pasikinkė“ Lietuvoje visai naują verslo nišą: lietuviams šis maistas vis dar paslaptingas, bet jo išvengti nepavyks (4)
Apie tai, kad rūpintis savo sveikata ir subalansuota mityba yra privaloma, šiandien susimąstome kiekvienas, tačiau retas, kuris svarsto, kaip tą daryti tvariau ir ekologiškiau. Tiesa, viskam yra savas laikas, tad ir diena, kai negalvoti apie tai nebeišeis – taip pat išauš, tačiau galimybe tam pasiru...
Svirpliai gali būti neįprastas verslas kaime. Tuo įsitikino Kauno rajono Altoniškių kaime įsikūrusios UAB „Acheta“ vadovai. Brolių Donato ir Mariaus Glušauskų puoselėjamam egzotiškui vabzdžių auginimo ir perdirbimo verslui dar tik keletas metų, bet ambicijų yra sočiai.
Socialinių tinklų vartotojų dėmesį patraukė Italijoje pasirodęs naujas sūrainis. Tai – pirmasis šioje šalyje pradėtas tiekti sūrainis, kurio sudėtyje yra svirplių miltelių. Pasinaudoję šia žinia internautai paskelbė, kad Europos Sąjunga (ES) leido svirplių miltelius naudoti kaip duonos gaminių pagri...
Pagal naujas Europos Sąjungos taisykles bus leidžiama maistui naudoti naminius svirplius ir tamsiavabalių (mažųjų milčių) lervas.
Rytoj, sausio 24 d., įsigaliosiantis Europos Komisijos reglamentas, leidžiantis kai kuriuose maisto produktuose naudoti svirplių miltus įkaitino melagienų skleidėjų vaizduotę. Socialiniuose tinkluose ši žinia susieta su švedų klimato aktyviste Greta Thunberg, kur pasirodė suklastota merginos fotogra...
Socialiniuose tinkluose kilus audrai dėl šiais metais įsigaliojusių EK reglamento pataisų, suteikiančių daugiau galimybių kai kuriuose plačiai naudojamuose maisto produktuose naudoti svirplių miltus pasirodė melagingų žinučių, kuriose interneto vartotojai tikino esą kai kurie E raide žymimi ir jau n...
„Fu, kaip šlykštu“: internete plinta lietuvių pasipiktinimas dėl naujo ES įsigaliosiančio reglamento (9)
„Fu, kaip šlykštu“, „Nieko nebegalėsime pirkti…“ – tokiais ir panašiais komentarais dalijasi internautai po feisbuko įrašais, kuriuose skelbiama apie naują Europos Komisijos reglamentą. Jis nuo sausio pabaigos leis svirplių miltelių Acheta domesticus naudojimą įvairiuose maisto produktuose. Atsakyda...
Ekspertai sureagavo į kilusį sąmyšį dėl svirplių naudojimo maisto produktuose: tai nebus privaloma, galioja saugumo reikalavimai (4)
Lietuvos internetinėje erdvėje kilo sambrūzdis, nes nuo šių metų įsigaliojo EK reglamento pataisos, atveriančios daugiau galimybių naudoti svirplių miltus duonai, šokoladui, sausainiams, makaronams ir kitiems plačiai naudojamiems produktams gaminti. Ekspertai patikina, kad tai nėra privalomas reikal...
Svirplių fermą Altoniškių kaime prižiūrintis Marius savo kelionę pradėjo paprastai: prieš ketverius metus per televiziją pamatė laidą, kurioje iš svirplių miltų buvo kepama duona. Ši naujovė vyrą pakerėjo – juk svirpliai yra ateities maistas! Marius susėdo apsitarti su broliu ir jie nutarė pabandyti...
Lietuviai vis dar purtosi, bet paragavę nustemba: ateities maistas, turintis daugiau baltymų už mėsą (2)
Daugumai lietuvių mintis valgyti vabzdžius atrodo atgrasi, tačiau Afrikoje, Azijoje ar Pietų Amerikoje tai – populiarus užkandis. Džiovintų, šaldytų ar apkeptų svirplių jau galima įsigyti ir Lietuvos parduotuvėse. Mūsų šalyje jau ne pirmus metus kuriasi svirplių auginimo fermos, o jų savininkai užti...
Maisto gamintojų ir vartotojų netolimoje ateityje laukia didelės permainos. Jungtinių Tautų duomenimis, 2050 m. pasaulyje bus 9 milijardai gyventojų, todėl vis dažniau svarstoma apie naujas mitybos kryptis. Vabzdžiai Europos Sąjungoje jau reglamentuojami kaip naujas maistas. Ir ne veltui – baltymų v...
Ar jums taip pat šiurpsta oda, kai keliautojai savo laidose arba aktoriai filmuose valgo įvairius vabzdžius? Pratinkitės: jau greitai mūsų visų maisto racioną papildys vabzdžiai. Mokslininkai neabejoja, kad juose yra gausu žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Tad kokių vabzdžių jau šiandien galim...
Juodos duonos trupinių, našlaičių žiedlapių, sūdytų saulėgrąžų, agurkų ir mėtų, su karamelizuota šonine... Ne, tai ne alkano žmogaus skrandžio proza, o poetiški pavadinimai iš Ledų žemėlapio, kurį pateikia Lietuvos turizmo internetinė svetainė. Šį sezoną žemėlapį papildys tai, ko niekur kitur nerasi...
Marijampolės rajone įsikūręs maistinių svirplių ūkis plečia savo asortimento pasiūlą ir tiesia kelius į sostinę: Valdovų rūmuose įsikūrusio restorano „Valdovai“ klientai nuo šiol išskirtinėms progoms – gimtadieniams, vestuvėms ar degustacinėms vakarienėms – galės užsisakyti išskirtinių patiekalų su ...
Po dviejų metų pertraukos viena po kitos Europoje atgyja ekologinio maisto mugės bei parodos.
Ateities virtuvė: kulinarinių gebėjimų reikės vis mažiau, o šaldytuvas praneš apie sugedusį produktą (5)
Augant spaudimui dėl didėjančio pasaulio gyventojų skaičiaus, klimato atšilimo ir kintančio požiūrio į tvarumą, maistas, kurį valgome, ateityje patirs didelių pokyčių.
Svirplių auginimo technologija Lietuvoje deda pamatus sparčiai pasaulyje besivystančiam sektoriui (4)
Naminių svirplių auginimui skirtos technologijos kūrėjai teigia, kad vabzdžių panaudojimo galimybės plečiasi, todėl svarbu ieškoti komerciškai pelningų būdų juos auginti. Ir nors šis sektorius Lietuvoje dar tik vystosi, tačiau idėjos sumanytojai tiki, kad jų pasiūlytas sprendimas gali būti geriausia...
Netikėta lietuvių investicija atsipirko per pirmuosius metus – ar drįstumėte taip išleisti visas santaupas? (43)
Ar išdrįstumėte tūkstantines sumas investuoti į... vabzdžius? Būtent tokiu keliu Donatas ir Marius Glušauskai pasuko prieš keletą metų, parsivežę svirplių kiaušinėlių ir Lietuvoje įkūrę jų fermą. Vyrai ėmė gaminti maisto produktus iš džiovintų svirplių. Šiandien brolių verslas – itin sėkmingas, nors...