Teiginiai

Per netikėtą ataką Ukraina neteko keturių naikintuvų F-16.

Verdiktas

Melas. Pranešimas apie keturis numuštus F-16 naikintuvus nėra pagrįstas jokia vaizdine medžiaga ar oficialiais duomenimis. Iki šiol Ukraina neteko vieno naikintuvo F-16.

Melo detektoriaus komentaras

Pranešimą, kurį gausiai citavo Rusijos žiniasklaida (čia), savo „Telegram“ kanale paskelbė prorusiškas ukrainietis tinklaraštininkas Anatolijus Šarijus, šiuo metu gyvenantis Ispanijoje.

„Pranešama, kad dėl netikėto smūgio nebeliko keturių F16. Tikrinama“, – paskelbė A. Šarijus.

Klaidinanti žinutė

Tačiau pranešimo nepatikrino nei jo autorius, nei Rusijos žiniasklaida. Ukrainos Kovos su dezinformacija centras pranešė, kad tai melaginga rusų žinutė, skirta sumenkinti vakarietiškos ginkluotės teikiamą naudą (čia).

Tiesa, kitą dieną Rusijos žiniasklaida ėmė cituoti „Military Watch Magazine“ pranešimą, kad „nepatvirtintais kelių šaltinių Europoje pranešimais, per išpuolį prieš oro pajėgų bazę Ukrainoje buvo sunaikinti keturi naujai pristatyti naikintuvai F-16“ (čia). Pranešimas apie numuštus F-16 nebuvo pagrįstas jokia vaizdine medžiaga ar oficialiais šaltiniais. Be to, „Military Watch Magazine“ nėra laikomas patikimu informacijos šaltiniu ir savo tekstuose palaiko Kremliaus propagandinę liniją (čia).

Tai nėra pirmas kartas, kai Rusija bando diskredituoti vakarietišką ginkluotę Ukrainoje. Gegužę rusų kanalai rašė, kad „pirmieji [Ukrainos] ginkluotosioms pajėgoms pristatyti naikintuvai F-16 jau sunaikinti – lėktuvai net nespėjo pakilti“ (čia), nors pirmieji naikintuvai F-16 Ukrainą oficialiai pasiekė tik liepą (čia).

Kol kas oficialiai Ukraina yra netekusi vieno naikintuvo F-16 (čia).

2021 m. Ukrainos saugumo taryba pareiškė, kad A. Šarijus įtariamas tėvynės išdavyste (čia). 2022 m. jis dėl jam pateiktų kaltinimų sulaikytas Ispanijoje (čia).

Dar 2012 m. tinklaraštininkas gavo politinį prieglobstį Lietuvoje (čia), kuris buvo panaikintas tik 2022 m., Valstybės saugumo departamentui pateikus išvadą, kad A. Šarijaus buvimas kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui (čia).