Teiginiai

Žuvusio Ukrainos kario šeima iš valstybės gavo valstybinį apdovanojimą, paklodžių, džiovintų obuolių, dantų pastos ir dezinfekcinio skysčio.

Verdiktas

Melas. Ukrainos įstatymai numato aiškią tvarką ir kriterijus, pagal kuriuos žuvusių, dingusių be žinios ar sužeistų Ukrainos karių šeimos gauna pinigines išmokas ir kitokias lengvatas.

Melo detektoriaus komentaras

Rugsėjo pabaigoje ir spalio pradžioje lietuviškose ir rusiškose „Facebook“ paskyrose ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame tvirtinama, kad žuvusio Ukrainos kario šeima be valstybinio apdovanojimo dar gavo paklodžių, dezinfekcinio skysčio, dantų pastos ir prieskonių (nors tai džiovinti obuoliai).

Šis vaizdo įrašas gausiai plito prokremliškose informavimo priemonėse (archyvas ir archyvas). Vaizdo įrašą tariamai padarė žuvusio kario draugas.

Klaidingas įrašas

Įraše matomas valstybinis apdovanojimas – III laipsnio ordinas „Už drąsą“, teikiamas Ukrainos kariams ir pareigūnams už asmeninę drąsą, nesavanaudiškumą ir didvyriškumą, parodytą atliekant karines pareigas (čia). Apdovanojamas teikiamas prezidento dekretu, kariai ir pareigūnai gali būti apdovanojami ir po mirties.

Ukrainos įstatymai numato įvairias išmokas ir kitokią paramą žuvusių Ukrainos gynėjų šeimoms, priklausomai nuo karių mirties aplinkybių. Jei karys žuvo fronte, kovos metu, jo šeimai priklauso vienkartinė 15 mln. grivinų (332 tūkst. eurų) dydžio išmoka (čia). Ši suma padalinama žuvusiojo šeimos nariams ir išmokama ne visa iškart, o dalimis per 40 mėnesių.

Nuo rugsėjo 24 d. ne kovos metu žuvusių arba dingusių be žinios Ukrainos gynėjų artimiesiems priklauso vienkartinė 2,271 mln. grivinų, arba 50 tūkst. eurų išmoka (t. y. 750 bazinių socialinių išmokų, jų dydis kinta) (čia).

Neįgaliais tarnybos metu tapę kariai, priklausomai nuo neįgalumo grupės, gauna vienkartines išmokas, siekiančias nuo 757 tūkst. grivinų (16,7 tūkst. eurų) iki 1,2 mln. grivinų (beveik 27 tūkst. eurų) (čia). 100 tūkst. grivinų (2,2 tūkst. eurų) išmokas gali gauti sužeisti kariai bei į nelaisvę paimtų karių šeimos (čia).

Papildomos privilegijos priklauso ordinų gavėjams. Drąsos ordino riteriai gauna socialines garantijas ir turi teisę į pinigines išmokas (čia). Pavyzdžiui, visų trijų laipsnių ordinus gavę asmenys (arba, jiems mirus, jų šeimos) kas mėnesį gauna minimaliosios mėnesinės algos dydžio išmoką – 7100 grivinų (apie 157 eurus) (čia). Jie taip pat turi teisę būti garbingai palaidoti Nacionalinėse karo memorialinėse kapinėse (čia).

Galiausiai, žuvusių ar mirusių Ukrainos karių šeimoms priklauso papildomos lengvatos: nemokami receptiniai vaistai ir vaistiniai preparatai, nemokamas dantų protezavimas, sanatorinis gydymas, būsto ir komunalinių paslaugų mokesčių lengvatos, būsto remontas, kasmetinės medicininės apžiūros, prioritetas gydymo ir profilaktikos įstaigose, pašalpos, atostogos ir kt. (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją