Teiginiai

Rusijos pajėgos Kramatorske Ukrainoje sunaikino britų „saugumo patarėją“ Ryaną Evansą.

Verdiktas

Melas. R. Evansas išties buvo „Reuters“ saugumo patarėjas, todėl šio termino naudojimas kabutėse yra melas. Rusija paskleidė melagingą naujieną, kad Kramatosrke žuvęs R. Evansas buvo britų šnipas.

Melo detektoriaus komentaras

Rugpjūčio pabaigoje Ryanas Evansas, „Reuters“ komandos narys, nušviečiantis Rusijos karą Ukrainoje, žuvo, o dar du „Reuters“ žurnalistai buvo sužeisti per Rusijos smūgį į viešbutį Ukrainos Kramatorsko mieste. R. Evanso kūnas buvo ištrauktas iš po griuvėsių.

Po šios išpuolio Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pranešė, kad „rugpjūčio 24 d. Kijevo kontroliuojamame Kramatorske per raketos ataką viešbutyje „Sapphire“ žuvo „Reuters“ patarėjas saugumo klausimais Ryanas Evansas. „Jis buvo nurodytas kaip buvęs Didžiosios Britanijos MI6 darbuotojas. Bet puikiai suprantame, kad buvusių šios tarnybos darbuotojų nėra. Tai aiškiai rodo, kad Vakarų šalių žvalgybos tarnybos tiesiogine prasme nukreipia savo kontroliuojamą žiniasklaidą vykdyti antirusiškas informacines kampanijas. Apskritai, kaip suprantate, mes čia ne apie jokią žurnalistiką. Svarbu, kad kartu su šiuo vadinamuoju patarėju buvo sunaikinti ir kiti užsienio samdiniai“, – pridūrė M. Zacharova (čia). Taip ji žuvusį R. Evansą įvardijo britų šnipu.

Melaginga žinutė

Didžiosios Britanijos slaptoji žvalgybos tarnyba, dažnai žinoma kaip MI6, renka Didžiosios Britanijos užsienio žvalgybos duomenis. Ji suteikia vyriausybei pajėgumus skatinti ir ginti šalies nacionalinį saugumą ir ekonominę gerovę (čia).

Tačiau „Reuters“ agentūra, kurios darbuotojas ir buvo R. Evansas, paneigė informaciją, kad jis buvo britų žvalgas.

„R. Evansas, žuvęs per raketos smūgį į viešbutį Rytų Ukrainoje, buvo saugumo patarėjas, kurio didžiulė kovinė patirtis ir profesionalus būdas padarė jį nepakeičiamu „Reuters“ pranešimuose apie karus ir nenutrūkstamu daugelio žurnalistų palaikymo šaltiniu. <...> Ši kelionė buvo viena iš daugiau nei 20 R. Evano, atvykusio į Ukrainą po to, kai 2022 m. pradėjo dirbti „Reuters“ patarėju saugumo klausimais – komandos, kuri vertina keliavimo konflikto zonose riziką ir lydi žurnalistus, kad užtikrintų jų saugumą, - teigiama „Reuters“ straipsnyje, skirtame pagernti R. Evansą (čia).

„Reuters“ atstovas spaudai teigė, kad Rusijos užsienio reikalų ministerija „faktiškai neteisinga“ kaltindama R. Evansą, kad jis buvo britų šnipas. „E. Ryanas nebuvo buvęs MI6 darbuotojas“, – rašė atstovas spaudai elektroniniame laiške „The Washington Post“ ir pridūrė, kad „juokinga manyti, kad „Reuters“ agentūrą kontroliuoja Vakarų žvalgybos agentūros“ (čia).

38 metų R. Evansas buvo buvęs britų karys, nuo 2022 metų dirbęs naujienų agentūroje „Reuters“. R. Evansas taip pat dirbo saugumo patarėju agentūroje Izraelyje ir Paryžiuje.

Organizacija „Žurnalistai be sienų“ (RSF) pasmerkė „Reuters“ žurnalisto Ryano Evanso nužudymą per Rusijos raketų ataką ir paragino pradėti šio nusikaltimo tyrimą. Ukrainos nacionalinė policija pareiškė, kad į viešbutį buvo nukreipta taktinių raketų sistema Iskander-M – detalė, pabrėžianti atakos tikslumą ir tyčinį pobūdį (čia).