Teiginiai
Vabzdžių valgymas kelia rimtą pavojų žmonių sveikatai dėl parazitinių ligų perdavimo, o chitozanas lemia vitaminų išeikvojimą žmogaus organizme.
Verdiktas
Melas. Vabzdžiai, kurie parduodami valgymui, yra pasterizuojami kaitinant, kad būtų pašalinti visi mikrobai, kurie gali būti kenksmingi žmonėms. Taip pat vabzdžiuose esantis chitinas ar chitozanas neišeikvoja vitaminų iš žmogaus organizmo, o alerginė reakcija sukeliama tik mažai žmonių daliai.
Melo detektoriaus komentaras
Chitinas yra angliavandenis, kuris yra vabzdžių ir vėžiagyvių, egzoskeletuose bei grybų ląstelių sienelėse. Jis antras dažniausiai aptinkamas angliavandenis po celiuliozės. Chitinas taip pat naudojamas vaistų, papildų ir medicinos prietaisų gamyboje (čia).
Pats chitinas nelaikomas pavojingu. Jungtinių Amerikos Valstijų Maisto ir vaistų administracija (čia) ir Europos maisto saugos tarnyba, pripažįsta, kad jis yra saugus (čia).
Pagal ES teisės aktus visi vabzdžiai, ES parduodami kaip paruoštas maistas, turi būti pasterizuoti kaitinant, kad būtų pašalinti visi mikrobai, kurie gali būti kenksmingi žmonėms. Vartotojams taip pat patariama visus valgymui įsigytus šaldytus vabzdžius virti arba kepti (čia). Tai tarsi analogija įprastiems produktams, pavyzdžiui, vištai ar neplautoms daržovėms, kurių tinkamai neapdorojus (iškepus ar nuplovus) galima užsikrėsti bakterijomis.
Tačiau kai kuriems žmonėms chitinas gali sukelti alergines reakcijas. Tokios reakcijos pasitaiko retai ir paprastai pasireiškia žmonėms, kurie jau turi alergiją jūros gėrybėms arba nuolat dirba su chitinu, pavyzdžiui, laboratorijų darbuotojams arba jūros gėrybių perdirbimo pramonės darbuotojams (čia).
Mokslininkai taip pat aptaria galimą chitozano (cheminio junginio iš chitino) poveikį vitaminų ir mineralinių medžiagų įsisavinimui. Kai kurie tyrimai rodo, kad chitozanas gali trukdyti įsisavinti vitaminus A, D, E ir K, taip pat tam tikrus mineralus (čia). Tačiau šis procesas nėra senų, organizme jau esančių vitaminų, išeikvojimas iš žmogaus organizmo. Verčiau geriamus naujus vitaminus sunkiau įsisavinti, geriant papildus su chitozanu. Pavyzdžiui, geležies vartojimas pavalgius, o ypač suvartojus produktus, kuriuose yra kalcio (pienas, kiaušiniai ir t.t.) taip pat apsunkina organizmo galimybę įsisavinti geležį (čia). Tačiau kitais tyrimais nenustatyta, kad chitozano papildai turėtų reikšmingą poveikį vitaminų ir mineralų įsisavinimui.
Svarbu pažymėti, kad chitozano poveikis maistinių medžiagų įsisavinimui gali skirtis priklausomai nuo įvairių veiksnių, todėl norint visapusiškai suprasti jo poveikį, mokslininkai toliau atlieka tyrimus.
- Šaltiniai
- Hamid R, Khan MA, Ahmad M, Ahmad MM, Abdin MZ, Musarrat J, Javed S. Chitinases: An update. J Pharm Bioallied Sci. 2013 Jan;5(1):21-9. doi: 10.4103/0975-7406.106559. PMID: 23559820; PMCID: PMC3612335.
- Elieh-Ali-Komi D, Hamblin MR. Chitin and Chitosan: Production and Application of Versatile Biomedical Nanomaterials. Int J Adv Res (Indore). 2016 Mar;4(3):411-427. Epub 2016 Mar 1. PMID: 27819009; PMCID: PMC5094803.
- GRAS NOTICE FOR THE USE OF FIBER EXTRACTED FROM WHITE BUTTON MUSHROOMS AS AN ANTIMICROBIAL INGREDIENT IN FOOD AND BEVERAGE PRODUCTS
- Safety of frozen and dried formulations from whole yellow mealworm (Tenebrio molitor larva) as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283
- DARE TO DINE: THE SURPRISING SAFETY OF INSECTS AS A SUSTAINABLE FOOD SOURCE
- Occupational Allergic Sensitization Among Workers Processing King Crab (Paralithodes camtschaticus) and Edible Crab (Cancer pagurus) in Norway and Identification of Novel Putative Allergenic Proteins
- Chitosan
- LABIAU ŽALINGI NEI NAUDINGI VITAMINŲ DERINIAI: KAIP TEISINGAI DERINTI JUOS?