Teiginiai


Vabzdžių valgymas kelia rimtą pavojų žmonių sveikatai dėl parazitinių ligų perdavimo, o chitozanas lemia vitaminų išeikvojimą žmogaus organizme.

Verdiktas


Melas. Vabzdžiai, kurie parduodami valgymui, yra pasterizuojami kaitinant, kad būtų pašalinti visi mikrobai, kurie gali būti kenksmingi žmonėms. Taip pat vabzdžiuose esantis chitinas ar chitozanas neišeikvoja vitaminų iš žmogaus organizmo, o alerginė reakcija sukeliama tik mažai žmonių daliai.

Melo detektoriaus komentaras


Chitinas yra angliavandenis, kuris yra vabzdžių ir vėžiagyvių, egzoskeletuose bei grybų ląstelių sienelėse. Jis antras dažniausiai aptinkamas angliavandenis po celiuliozės. Chitinas taip pat naudojamas vaistų, papildų ir medicinos prietaisų gamyboje (čia).

Pats chitinas nelaikomas pavojingu. Jungtinių Amerikos Valstijų Maisto ir vaistų administracija (čia) ir Europos maisto saugos tarnyba, pripažįsta, kad jis yra saugus (čia).

Klaidinanti žinutė

Pagal ES teisės aktus visi vabzdžiai, ES parduodami kaip paruoštas maistas, turi būti pasterizuoti kaitinant, kad būtų pašalinti visi mikrobai, kurie gali būti kenksmingi žmonėms. Vartotojams taip pat patariama visus valgymui įsigytus šaldytus vabzdžius virti arba kepti (čia). Tai tarsi analogija įprastiems produktams, pavyzdžiui, vištai ar neplautoms daržovėms, kurių tinkamai neapdorojus (iškepus ar nuplovus) galima užsikrėsti bakterijomis.

Tačiau kai kuriems žmonėms chitinas gali sukelti alergines reakcijas. Tokios reakcijos pasitaiko retai ir paprastai pasireiškia žmonėms, kurie jau turi alergiją jūros gėrybėms arba nuolat dirba su chitinu, pavyzdžiui, laboratorijų darbuotojams arba jūros gėrybių perdirbimo pramonės darbuotojams (čia).

Mokslininkai taip pat aptaria galimą chitozano (cheminio junginio iš chitino) poveikį vitaminų ir mineralinių medžiagų įsisavinimui. Kai kurie tyrimai rodo, kad chitozanas gali trukdyti įsisavinti vitaminus A, D, E ir K, taip pat tam tikrus mineralus (čia). Tačiau šis procesas nėra senų, organizme jau esančių vitaminų, išeikvojimas iš žmogaus organizmo. Verčiau geriamus naujus vitaminus sunkiau įsisavinti, geriant papildus su chitozanu. Pavyzdžiui, geležies vartojimas pavalgius, o ypač suvartojus produktus, kuriuose yra kalcio (pienas, kiaušiniai ir t.t.) taip pat apsunkina organizmo galimybę įsisavinti geležį (čia). Tačiau kitais tyrimais nenustatyta, kad chitozano papildai turėtų reikšmingą poveikį vitaminų ir mineralų įsisavinimui.

Svarbu pažymėti, kad chitozano poveikis maistinių medžiagų įsisavinimui gali skirtis priklausomai nuo įvairių veiksnių, todėl norint visapusiškai suprasti jo poveikį, mokslininkai toliau atlieka tyrimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją