Teiginiai

„Varlės“ lipduku pažymėti bananai viduje buvo pajuodavę.

Melas

„Varlės“ lipdukas nėra niekaip susijęs su jais pažymėtų produktų kokybe. Pajuodavusios banano vidaus dalys buvo arba sėklos, arba ir pažiūros nepatraukliose tamsiose dėmėse yra didelė naviko nekrozės faktoriaus (TNF) koncentracija.

Melo detektoriaus komentaras

Maisto prekių parduotuvėse tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse galima rasti nemažai prekių, pažymėtų logotipu, kuriame vaizduojama juoda varlės figūra baltame fone. Ant logotipo taip pat yra užrašai „Rainforest Alliance“ ir „People & Nature“.

„Rainforest Alliance“ yra tarptautinė ne pelno organizacija, dirbanti verslo, žemės ūkio ir miškų sankirtoje, kad atsakingas verslas taptų nauja norma. Ši organizacija kuria aljansą, siekdama apsaugoti miškus, gerinti ūkininkų ir miško bendruomenių pragyvenimo šaltinius, propaguoti jų žmogaus teises, padėti sušvelninti klimato krizę ir prie jos prisitaikyti. „Rainforest Alliance“ kuria tvaresnį pasaulį naudodamas socialines ir rinkos jėgas, kad apsaugotų gamtą ir pagerintų ūkininkų bei miško bendruomenių gyvenimą (čia).

1987 m. 24 metų Danielis Katzas įkūrė „Rainforest Alliance“ – mažytę organizaciją, kurios misija – gelbėti atogrąžų miškus (čia).

Logotipu, kuriame vaizduojama juoda varlės figūra baltame fone, yra „Rainforest Alliance“ sertifikavimo programos simbolis. Organizacija teigia, kad jos misija yra sukurti pasaulį, kuriame žmonės ir gamta klestėtų harmoningai, o sertifikavimas yra pagrindinė mūsų požiūrio priemonė. Tokiu logotipu pažymėtame gaminyje yra vienas ar daugiau pagrindinių ingredientų, pagamintų laikantis socialinio, ekonominio ir aplinkos tvarumo (čia).

Kitaip tariant, ant produkto ar daržovės, vaisiaus užklijuotas logotipas su varlės ženkliuku reiškia, kad toks produktas buvo pagamintas ar užaugintas laikantis tvarumo principų.

Melaginga žinutė

Be to, pažymėtina tai, kad juodos dėmės banano viduje nėra požymis, kad vaisius netinkamas naudoti. Priešingai – tokius net rekomenduojama valgyti.

Kodėl bananų viduje yra juodų dėmių? Tose iš pažiūros nepatraukliose tamsiose dėmėse yra didelė naviko nekrozės faktoriaus (TNF) koncentracija – medžiaga, kuri kariauja su nenormaliomis ir vėžinėmis ląstelėmis. Jo pagrindinė funkcija yra reguliuoti imunines ląsteles, stabdyti auglio ląstelių augimą ir plitimą. Šiose dėmėse esančio faktoriaus koncentracija taip pat padidina baltųjų kraujo kūnelių skaičių ir taip stiprina imunitetą (čia).