Teiginiai

Vakarams laimėjus prieš Rusiją, jie žada suskirstyti šalį į resursų respublikas.

Verdiktas

Melas. Priešingai nei teigiama socialiniuose tinkluose, nėra įrodymų, kad Vakarų šalys planuoja padalyti Rusiją į resursų respublikas. Žemėlapio šaltinio ar autoriaus nepavyko surasti, bet juo dalinamasi rusiškuose internetiniuose forumuose nuo 2011 m. Tačiau kai kurie politikos analitikai įspėja, kad augančios religinės ir etninės įtampos Rusijos viduje gali lemti valstybės dezintegraciją, o kiti – kad Kremliaus kontrolės mechanizmai yra pernelyg stiprūs, jog leistų šaliai subyrėti.

Melo detektoriaus komentaras

„Rusijos valstybę paversti resursų respublikom. Vakarai to neslepia“, – teigiama ant suskirstyto Rusijos administracinio žemėlapio.

Žemėlapis beveik identiškas dabartiniam Rusijos Federacijos žemėlapiui. Matomi net tie patys Federacijos subjektai: Buriatija, Komija, Jakutija ir kiti, tačiau yra keli skirtumai. Šiame žemėlapyje Rusija tampa Ukrainos dydžio valstybe savo šalyje. Taip pat pasikeičia kelių respublikų pavadinimai. Pavyzdžiui, vietoj Kamčiatkos krašto atsiranda kitas, Koriakų respublikos, pavadinimas. Koriakai – tauta, gyvenanti Kamčiatkos pusiasalyje Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, palei Beringo jūrą. Tačiau, 2021 m. duomenimis, Kamčiatkos krašte gyvena 233 198 rusai (88.3 proc. viso krašto populiacijos), o koriakų yra tik 6413 (2,4 proc. populiacijos) (čia). Vietoje Magadano srities atsiranda Evenų Respublika. Evenai yra Sibiro tauta, gyvenanti Magadano krašte, bet jie sudaro mažą dalį populiacijos (2021 m. duomenimis tik 1,8 proc.), o rusai – 87,7 proc. (čia).

Klaidinanti žinutė

„Melo detektorius“ ieškojo socialiniuose tinkluose platinamo spekuliatyvaus žemėlapio autoriaus, bet nepavyko jo rasti. Aišku tik tai, kad žemėlapį galima pamatyti prorusiškuose forumuose bent nuo 2011 m. (čia).

Šiuo metu Rusiją sudaro 89 federaciniai subjektai, įskaitant 21 neslavišką respubliką. Ne visi Rusijos piliečiai yra etniniai rusai, o etninių rusų dalis (šiuo metu apie 80 proc.) mažėja. Kitų mažumų, ypač totorių, baškirų, čiuvašų ir čečėnų, gyventojų skaičius auga.

Ekspertai kalba apie augančias religines ir etnines įtampas Rusijos Federacijos viduje. Politikos analitikai jau kurį laiką svarsto, kad neramumai respublikose gali lemti Rusijos subyrėjimą. Neturtingiausi gyventojai, dažnai iš atokių vietovių, kuriose gyvena mažumos, neproporcingai daug prisideda prie šalies kariuomenės, todėl, kaip ir praeities imperijose, jie tarsi tarnauja centrinei valdžiai kaip patrankų mėsa (čia).

Kiti teigia, kad analizuojant dabartinę situaciją ir pastarojo meto dinamiką Rusijoje matyti, kad nėra šalies dezintegracijos perspektyvų nei dabar, nei artimiausioje ateityje. Rusija tebėra labai centralizuota unitarinė valstybė. Jos vienybę palaiko griežti Kremliaus kontrolės mechanizmai, tad dauguma Rusijos subjektų yra pernelyg silpni ekonomiškai ir politiškai bei pernelyg priklausomi nuo centro, kad galėtų gyvuoti savarankiškai (čia).