Teiginiai

Klimato kaita yra melo dozė, nes tikrasis karščio Lietuvoje rekordas 37,5 laipsnio užfiksuotas Zarasuose 1994 metais, o ne šiemet birželio 28 dieną.

Verdiktas

Melas. 1994 metais Zarasuose išties buvo užfiksuotas 37,5 laipsnio karštis ir tai yra absoliutus karščio rekordas Lietuvoje. Tuo metu šiemet birželio 28 dieną Lietuvos pasiektas naujas tos paros karščio rekordas, kuris dabar yra 34 laipsniai karščio.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose pasirodė žinutė, kuria jau pasidalijo šimtai žmonių, kad esą klimato kaita yra tik eilinė melo dozė. O tai neva įrodo ir melagingi žiniasklaidos pranešimai, nes ji paskelbė, kad birželio 28 dieną buvo viršytas karščio rekordas (+34 laipsniai), o Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad tikrasis karščio Lietuvoje rekordas užfiksuotas Zarasuose, 1994 metais. Ir tas rekordas – tai 37,5 laipsniai karščio.

Melaginga žinutė

Meteorologas Gytis Valaika, paskyros „Orai ir klimatas Lietuvoje“ paskyros socialiniame tinkle „Facebook“, įkūrėjas iškart sureagavo ir paaiškino, kad platinama žinutė yra melaginga.

„Deja, jau kaip įprastai, visų reikalų ekspertai ir tuo pačiu sofos meteorologai (kurie dažniausiai nieko deramai neišmano atmosferą, klimatą bei platina įvairiausius su tuo susijusius melus) dabar ėmėsi karščio rekordų temos. Visa problema ta, kad neskiriama, kur yra vienos paros karščio rekordas ir kur yra visų metų karščio rekordas. Tai tik priminsiu, nes visas būrys žmonių šiandien užkibo ir pradėjo platinti šią melagystę“, – aiškino G. Valaika.

Jis pasidalijo Lietuvos rekordų statistika. O ji tokia, kad birželio 28 d. karščio rekordas yra 34,0 °C (iki šių metų birželio 28-osios jis buvo 33,6 °C); birželio mėnesio karščio rekordas yra 35,7 °C; liepos mėnesio karščio rekordas yra 37,5 °C; rugpjūčio mėnesio karščio rekordas yra 37,4 °C; visų metų absoliutus karščio rekordas yra 37,5 °C (čia).

Tas visų metų absoliutus karščio rekordas, kuris yra 37,5 °C, ir buvo 1994 metų liepos 30 dieną užfiksuotas Zarasuose (čia).

Beje, Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba savo „Facebook“ paskyroje buvo paskelbusi, kad birželio 28 dieną užfiksuotas paros karščio rekordas.

„Šiandien – karščiausia šių metų diena. Remiantis preliminariais duomenimis iš meteorologijos stočių, buvo išmatuotas birželio 28-osios aukščiausios oro temperatūros rekordas. Druskininkuose įkaito net iki 34,0 °C. Ankstesnis šios dienos rekordas buvo užfiksuotas vos prieš du metus (2022-06-28) Kretingoje, kuomet kaitino iki 33,6 °C (t. y. 0,4 laipsnio mažiau nei šiandien). Šiemet tai yra jau 11-as aukščiausios oro temperatūros rekordas. 2023 metais tokių buvo šešiolika. 2022 metais – trylika, o 2021 m. – šeši“, – teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (čia).

G. Valaika socialiniame tinkle „Facebook“, taip pat pasidalijo senu vaizdo įrašu, kuris, anot jo, neretai įvairių skeptikų (arba sąmoningai meluojančių) naudojamas tarsi įrodymas, kad sovietmečiu buvo karštos vasaros ir kad šiais laikais pasitaikantys karščiai yra neišskirtiniai. Dar teigiama, kad Lietuvoje esą yra buvę net 42 laipsniai. Vaizdo įraše matoma net 41-42 °C reikšmė, tačiau termometras yra buitinis, pakabintas ant įšilusios sienos (čia).

„ Atsakymui yra meteorologiniai archyvai. Vaizdo įrašas galėjo būti filmuojamas liepos 12 d. (sekmadienį) tada Varėnos meteorologijos stotyje buvo išmatuota 35,3 °C, o Vilniaus – iki 32,5 °C. Na, o liepos 13 d. Varėnoje įkaito net iki 36,8 °C, Vilniuje – iki 35,4 °C. Daugiau laipsnių tą mėnesį nebuvo. Taigi, buvo labai karšta bet patikimi meteorologijos stočių termometrai nei 41, nei 42 laipsnių neišmatavo. O tų 1959 m. liepą buvę karščiai tuo laikotarpiu buvo labai išskirtiniai, kadangi labai karštų dienų (>30°C) anuomet pasitaikydavo kur kas rečiau. Kai kuriomis vasaromis ši kartelė taip ir likdavo nepasiekta“, - teigė G. Valaika (čia).