Teiginiai

Birželio 23 d. Ukraina penkiomis ATACMS raketomis atakavo Sevastopolį. Visos JAV karo nusikaltėlių gamybos raketos buvo numuštos, tačiau viena jų su kasetiniu užtaisu sprogo virš žmonių pilno paplūdimio ir skeveldromis nužudė 5 žmones, 124 civilius sužeidė.

Verdiktas

Melas. Karo ekspertai, pasitelkė įvairius vaizdo įrodymus, nustatė, kad ataka paplūdimyje laikinai okupuotame Kryme nebuvo įvykdyta ATACMS raketa. Ten rastos nuolaužos gali būti identifikuotos kaip Rusijos priešlėktuvinės valdomos raketos 9M330 elementai. Tvirtinama, kad raketų numušimas virš paplūdimio Sevastopolyje yra sąmoninga Rusijos pusės provokacija, kurie susiekiama sustabdyti, kad JAV Ukrainai nebetiektų ATACMS raketų.

Melo detektoriaus komentaras

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad Ukraina 2024 m. birželio 23 d. atakavo Sevastopolį penkiomis ATACMS raketomis su kasetiniais šaudmenimis. Keturias raketas tariamai numušė Rusijos oro gynyba, o penktosios kovinė galvutė „sprogo virš miesto“, tvirtino Rusijos gynybos ministerija. Nelegalios Rusijos okupacinės Sevastopolio vyriausybės vadovas Michailas Razvožajevas tvirtino, kad per išpuolį žuvo trys žmonės, įskaitant du vaikus, o beveik 100 buvo sužeisti (čia).

Melaginga žinutė

Tačiau Informacinio pasipriešinimo grupės karinis-politinis stebėtojas Aleksandras Kovalenko tvirtino, kad ataka paplūdimyje laikinai okupuotame Kryme nebuvo įvykdyta ATACMS raketa. Ten rastos nuolaužos gali būti identifikuotos kaip Rusijos priešlėktuvinės valdomos raketos 9M330 elementai. „Šiuo atveju, kuris įvyko Sevastopolyje, yra labai įdomus momentas. Rusai nepaskelbė nė vieno įrodymo, kad buvo panaudota kokia nors Ukrainos raketa. Šiame paplūdimyje rasta, – yra tai įrodančių nuotraukų, – ne ATACMS ir ne „Storm Shadow“ [raketų] nuolaužų. Rasta zenitinės sistemos raketos, kurią naudoja rusų kariai, elementų. Todėl visiškai įmanoma, kad tai buvo šūvis į niekur raketa, kuri sprogo ir nukrito ant galvų ten poilsiavusiems rusams“, – paaiškino karo ekspertas. Jis pabrėžė, kad šiuo metu rusų oro gynybos sistemų operatoriai demoralizuoti dėl sėkmingos ukrainiečių gynėjų veiklos, todėl dažnai padaro klaidų“, – sakė A. Kovalenko (čia).

Jis pažymėjo, kad buvo paskelbta viena nuotrauka (čia). Iš jos galima ir nustatyti, kad 9M330 TOR-M2 trumpojo nuotolio priešlėktuvinė valdoma raketa nukrito ant rusų galvų Kryme

„Kur ji šaudė, į ką buvo paleista, tai nežinoma. Rusai pareiškė, kad Ukrainos pusė naudojo ATACMS. Tačiau, jei buvo naudojamas ATACMS, tada įrodykite. Kur yra atitinkami šios raketos elementai, kurie, vaizdžiai tariant, nukrito paplūdimyje? Ir jei mes kalbame apie ATACMS ir kiek žmonių ten buvo, tai būtų kraujo praliejimas, o ne mirusiųjų ir sužeistųjų skaičius, kurį teigia rusai. Nes ATACMS yra labai galingas ginklas. Taigi, krito rusiška priešlėktuvinė valdoma raketa 9M330“, – pabrėžė A. Kovalenko (čia).

A. Kovalenko taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad Rusijos oro gynybos pajėgos neseniai Kryme numušė pačių okupantų sraigtasparnį K-29.

Karo ekspertas, vienas iš viešosios iniciatyvos „Prava Sprava“ vadovų Dmytro Snegiryovas pažymėjo, kad okupantų oro gynybos sistemos S-400 numuša taikinius iki 60 km atstumu, o raketų numušimas virš paplūdimio Sevastopolyje yra sąmoninga Rusijos pusės provokacija.

„Pakalbėkime apie tai, kad įvykiai, įvykę Sevastopolio paplūdimiuose, yra planuojamas Rusijos okupantų informacinės ir psichologinės operacijos pobūdis. Esmė ta, kad tikslinė auditorija yra mūsų Vakarų partneriai, visų pirma Jungtinės Valstijos. Tikslas yra blokuoti ATACMS raketų perdavimą Ukrainos pusei, daryti informacinį ir politinį spaudimą JAV vadovybei, kad būtų užblokuotas sprendimas leisti Ukrainos gynybos pajėgoms smogti kariniams objektams Rusijos Federacijos teritorijoje. Tai buvo pagrindinė šios provokacijos, vykusios Krymo paplūdimiuose, idėja“, - sakė Dmytro Snegiryovas. Karinis ekspertas pabrėžė, kad daugybė civilių gyventojų sužalojimų ir mirčių įvyko tik dėl Rusijos oro gynybos darbo, o ne Ukrainos gynybos pajėgų smūgių (čia).

Ukrainos Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka pareiškė, kad Ukraina turi gauti specialų Vakarų partnerių leidimą naudoti ATACMS su kasetiniais šaudmenimis ir tvirtino, kad Rusijos okupacinė vyriausybė kalta dėl civilių aukų, nes neįspėjo civilių gyventojų prieš naudojant Rusijos oro gynybos sistemas. Karo studijų institutas negali savarankiškai patikrinti, ar Ukrainos pajėgos naudojo kasetiniais šaudmenimis ginkluotas ATACMS raketas. Rusijos Gynybos ministerija kaltina JAV dėl civilių aukų – tai bandymas atgrasyti JAV nuo tolesnės saugumo pagalbos Ukrainai teikimo (čia)

Pasak Karo studijų instituto analitikų, Rusija tikslingai dislokuoja karinius objektus netoli civilių teritorijų laikinai okupuotame Kryme, bandydama atgrasyti Ukrainos smūgius (čia).

Tuo pat metu „The Telegraph“ mano, kad naujausias raketų smūgis okupuotam Krymui privers Jungtines Valstijas susimąstyti apie neseniai priimtą sprendimą sušvelninti amerikiečių raketų naudojimo smūgiams prieš Rusiją taisykles.