Sunkumai skaitant dažniausiai yra kartu ir požymis, simptomas ir paaiškinimas, kodėl žmogui yra gyvenime negerai (nekalbu apie disleksiją, kuri yra medicininė būklė, ir aš ne toks daktaras, kad žmonėms ligas per internetą nustatinėčiau).

Jeigu žmogui nepatinka ilgi tekstai, greičiausiai jis (arba ji) turi dėmesio koncentravimo bėdų, o dėmesio lygis yra menkas, kai tekste daug nepažįstamų sąvokų ir minčių. Savo ruožtu tai požymis, kad brendimo laikotarpiu asmuo mažai skaitė knygų ir daug žiūrėjo televizijos ir ypač lietuviškų serialų ir kelią į žvaigždes, kas yra pagal griaunamąjį poveikį asmenybei kaip normali televizija, bet dar papildomai pabloginta. Maždaug kaip degtinę užgėrinėti alum. Ne taip blogai, kaip ekstrasensų kovos, bet jau netoli to.

Menkas išsilavinimas minėtus asmenis privertė paskui rinktis karjerą, kuriai nereikalingi jokie mokslai ir skaitymai. Minėta karjera (jei taip galima pasakyti, greičiau „įsidarbinimas“, nes darbu irgi nelabai pavadinsi) nekelia jokios satisfakcijos, bet užtat susiformuoja žmogus, kuris kiurkso internetuose ir pyksta, kad tekstas per ilgas.

Bet aš nukrypau nuo temos. Tema yra apie buvusio Lietuvos premjero ir būsimo Europos komisaro Andriaus Kubiliaus numatomą atlyginimą Briuselyje, kuris nuspėjamai sukėlė didelį susidomėjimą, erzelį ir komentarus – turbūt ne mažesnius, nei Gabrieliaus Landsbergio vila Graikijoje.

Jei jus siutina Kubiliaus pajamos arba Landsbergio vila, jūs niekada neturėsite nei tokių pajamų, nei vilos. Tai gali būti ir požymis, kad jūs pats save programuojate skurdui.

Kuo panašios šios dvi temos – vila ir alga?

Pirmiausia, abu dalykai yra visiškai legalūs (daugeliui sunku tai įsivaizduoti, bet politiko šeima, tvarkingai deklaruojanti pajamas, gali rinktis kur gyventi, o kitas politikas gali gauti ES struktūrose numatytą atlyginimą, neatsiklausęs pavyduolių nuomonės, kam jam per mėnesį dvimpekios štukės plius išlaidų kompensavimas).

Antriausia, abu šie dalykai yra labai įdomūs publikai, ir todėl žiniasklaida labai gerai daro, kad apie juos rašo, nes toks žiniasklaidos darbas visais laikais: pasakoti apie tai, ką žmonės nori žinoti (jei tokia informacija gali būti legaliai skleidžiama), ir iš to uždirbti pinigus. Suaugęs žmogus pats atsako už tai, kas jam įdomu, ir gali domėtis kuo tik nori (gali nors ir lietuviškus serialus žiūrėti, pasikartosiu ta proga), net jei tai turi neigiamas pasekmes jo paties emocinei raidai ir karjeros perspektyvoms.

Trečiausia, jei jus siutina Kubiliaus pajamos arba Landsbergio vila, jūs niekada neturėsite nei tokių pajamų, nei vilos. Tai gali būti ir požymis, kad jūs pats save programuojate skurdui.

Jei tas žmogus dirba darbą, kuris jo netenkina, ir vietoje to pavydžiai dairosi į svetimą lėkštę, tai yra neracionalaus elgesio požymis, ir toks žmogus neturi perspektyvų gauti atlyginimą, kuris jį tenkins. Jei norite gauti atlyginimą, kaip Kubilius, patarčiau nueiti tokį gyvenimo kelią, kaip Kubilius, ir ta alga bus jūsų kišenėje kiekvieną mėnesį, žinoma, atskaičius mokesčius.

Jei jau pamiršote, priminsiu tai, ką sakiau pradžioje. Nepajėgumas skaityti ilgą tekstą – simptomas.

Lygiai taip pat yra simptomas domėtis svetima alga ir svetimu nekilnojamuoju turtu, jei tai nėra profesinis interesas (jei nesate žurnalistas arba mokesčių inspektorius).

Apie kokius sutrikimus liudija šis simptomas?

Pirma. Jei žmogus domisi svetimu atlyginimu, tai požymis, kad jis savuoju nėra patenkintas.

Toliau. Jei tas žmogus dirba darbą, kuris jo netenkina, ir vietoje to pavydžiai dairosi į svetimą lėkštę, tai yra neracionalaus elgesio požymis, ir toks žmogus neturi perspektyvų gauti atlyginimą, kuris jį tenkins. Jei norite gauti atlyginimą, kaip Kubilius, patarčiau nueiti tokį gyvenimo kelią, kaip Kubilius, ir ta alga bus jūsų kišenėje kiekvieną mėnesį, žinoma, atskaičius mokesčius.

Neproduktyvus domėjimasis svetima alga, svetimais turtais, svetimais namais, svetimom skolom, svetimom santuokom, svetimom skyrybom ir, žinoma, svetimais vaikais yra blogas tuo, kad kiekviena minutė, kurią jūs praleidžiate žiūrėdami į svetimą lėkštę, dubenį, lovį ar lovą yra ta minutė, kurią jūs atimate iš savo asmeninio gyvenimo ir galimybės jį gerinti ir gyventi jį būtent taip, kaip jums norisi, smagu ir patinka.

Dar toliau. Jei komisaro postą pasiūlė Kubiliui ir nepasiūlė jums, reiškia, tam yra priežasčių, ir viena jų yra tokia, kad jūs nesate tinkamas tam postui.

Apie racionalų elgesį: jei pas jus aplink namus yra šiukšlina ir jūsų netenkina ši situacija, racionalus elgesys būtų susirinkti šiukšles. Neracionalus elgesys būtų plūstis ant kaimyno, kurio aplinka yra švari ir tvarkinga. Kad ir kaip jums norėtųsi plūstis, nuo tokio elgesio jūsų aplinka nepasidarys švaresnė.

Neproduktyvus domėjimasis svetima alga, svetimais turtais, svetimais namais, svetimom skolom, svetimom santuokom, svetimom skyrybom ir, žinoma, svetimais vaikais yra blogas tuo, kad kiekviena minutė, kurią jūs praleidžiate žiūrėdami į svetimą lėkštę, dubenį, lovį ar lovą yra ta minutė, kurią jūs atimate iš savo asmeninio gyvenimo ir galimybės jį gerinti ir gyventi jį būtent taip, kaip jums norisi, smagu ir patinka.

Ne toks jau trumpas gavosi tekstas. Ačiū, kad perskaitėte iki pabaigos. Dėkoju, kad nuo šiol domėsitės vien savo gyvenimu.