Spaudos konferencija nenutildė skeptikų. Praėjus vos kelioms minutėms po jos pabaigos dar trys Demokratų partijos Atstovų rūmų nariai paragino jį atsisakyti savo kandidatūros. Daugelis demokratų ne be pagrindo nuogąstauja, kad net jei J. Bidenas sudalyvautų keliuose renginiuose be klaidų, yra labai maža tikimybė, kad per tuos beveik keturis mėnesius iki rinkimų jis išvengs epizodų, kurie primintų rinkėjams apie jo negalias.

J. Bideno padėtis nepavydėtina. Kol jis bus kandidatas, bus atidžiai stebimas kiekvienas jo žingsnis, kiekvienas klibėjimas, kiekviena žodinė klaida – didelė ir maža – bus pranešama ir nešališkai, t. y. kritiškai, analizuojama. Tai nepasikeis net po pasikėsinimo į D. Trumpą. Bet demokratai turės pergalvoti savo rinkimų kampanijos strategiją, gerokai daugiau dėmesio skirdami respublikonų planų trūkumams negu D. Trumpo asmenybei. Demokratai jau atšaukė politines reklamas, kurias ketino rodyti šią savaitę per Respublikonų partijos suvažiavimą, tad šią svarbią savaitę respublikonai dominuos viešojoje erdvėje. D. Trumpas irgi pareiškė, kad reikia vienytis, sakė, kad perrašė savo kalbą respublikonų suvažiavimui. Šiuo metu gerų norų netrūksta, bet iki rinkimų liko keturi mėnesiai, abi pusės juos laiko nepaprastai svarbiais, tad neaišku, kiek abiejų partijų karštakošiai susitvardys, ypač, jei apklausos rodys, jog D. Trumpas išsiveržė į priekį.

Po debatų vykusioje apklausoje rinkėjų buvo klausiama, kas jiems kelia didesnį susirūpinimą: J. Bideno amžius ir fizinė bei psichinė sveikata ar D. Trumpo kriminaliniai kaltinimai ir grėsmės demokratijai. 53 proc. prieš 42 proc. respondentų nurodė J. Bideno amžių.

J. Bidenas siekia sukurti įspūdį, kad jis jaunas ir žvalus, arba bent pakankamai jaunas ir žvalus. Amerikiečiai galvoja kitaip. Po debatų vykusioje apklausoje rinkėjų buvo klausiama, kas jiems kelia didesnį susirūpinimą: J. Bideno amžius ir fizinė bei psichinė sveikata ar D. Trumpo kriminaliniai kaltinimai ir grėsmės demokratijai. 53 proc. prieš 42 proc. respondentų nurodė J. Bideno amžių.

Negaila J. Bideno, nes jis pats atsakingas už savo padėtį. Jo arogancija ir tuštybė, dažnai kartojamas įsitikinimas, kad jis – tinkamiausias žmogus būti prezidentu (kaip bet kas, jau nekalbant apie 81 metų žmogų, gali tai galvoti!), ir nenoras save matyti tokį, koks iš tiesų yra, leido jam užmiršti, kodėl šie prezidento rinkimai laikomi lemiamais. Pagrindinis Demokratų partijos tikslas – užtikrinti, kad D. Trumpas nebūtų išrinktas prezidentu, nes jis esą kelia pavojų JAV demokratijai. Pergalė rinkimuose yra tik priemonė šiam tikslui įgyvendinti, ir privalu kiek įmanoma vengti visų veiksmų, kurie didintų D. Trumpo prezidentavimo tikimybę. Atrodo, kad J. Bidenas tai užmiršo, aiškindamas, kad jei atiduos visas jėgas ir atliks viską, ką galėjo padaryti, tai svarbiausia. Bet svarbiausia – ne J. Bideno gebėjimai ar pastangos, bet būtinybė įveikti D. Trumpą, o ne tik tenkintis nuoširdžiomis pastangomis.

J. Bidenas panašėja į D. Trumpą. Jis nebepasitiki viešomis gyventojų apklausomis, jos esą klaidingos, bet nenurodo, kuo grindžia šią nuomonę. Jis skundžiasi, kad elitai yra nusistatę prieš jį, o eilinis rinkėjas jį palaiko. Bet apklausa po apklausos rodo, kad 7 iš 10 rinkėjų nemano, kad jis tinka būti prezidentu.

J. Bidenas panašėja į D. Trumpą. Jis nebepasitiki viešomis gyventojų apklausomis, jos esą klaidingos, bet nenurodo, kuo grindžia šią nuomonę. Jis skundžiasi, kad elitai yra nusistatę prieš jį, o eilinis rinkėjas jį palaiko. Bet apklausa po apklausos rodo, kad 7 iš 10 rinkėjų nemano, kad jis tinka būti prezidentu, o apklausinėjami eiliniai rinkėjai. J. Bidenas ir jo patarėjai privalo klausti, kokia yra tikimybė, kad jis gali laimėti rinkimus, juo labiau žinant, kad per rinkimų kampaniją Respublikonų partija negailės nei pastangų, nei pinigų JAV rinkėjams rodyti ryškiausius J. Bideno pasimetimo ir suklupimo atvejus. J. Bidenas aiškina, kad jis jaučia, ką eiliniai rinkėjai galvoja, kad jo kandidatūrai priešinasi tik savanaudiškas, bet neidentifikuotas elitas. Tikrovė kita – daugelis rinkėjų įsitikinę, kad Demokratų partijos šulai ir Holivudo žvaigždės bando neigti ir nuslėpti J. Bideno klaidas, paklydimus ir būklės blogėjimo įrodymus panašiai, kaip turtingi respublikonų verslininkai menkina ar pateisina akivaizdų D. Trumpo melą ir kvailystes. Žingsniuoti, kad ir kaip švelniai, D. Trumpo pėdomis – nėra tai, ką turėtų daryti demokratijos gynėjas.

Didelė atsakomybė už galimą D. Trumpo laimėjimą tenka Demokratų partijos vadovybei, jos ištikimybė senstančiam J. Bidenui, baimė viešai sakyti, ką mato ir galvoja. Po debatų daugelis privačiai tikino, kad J. Bidenas turi pasitraukti, bet viešumoje tvirtino, kad gerbs J. Bideno nutarimą. Šis viešas bailumo demonstravimas tuo labiau nesuprantamas, nes J. Bidenas neturi galimybių ir tikriausiai neturi tvirto noro nubausti tų, kurie reikalauja jo atsistatydinimo.

Nežinia, ką darys Demokratų partija, jei mėnesį prieš rinkimus apklausos rodys, jog D. Trumpas lengvai laimės. Ar jie toliau rodys savitvardą, ar vėl pradės vaizduoti D. Trumpą kaip grėsmę demokratijai? Tuo atveju respublikonai neliks skolingi. Be to, neabejotina, kad J. Bidenas klups, nerišliai kalbės, atrodys pasimetęs. Tik neaišku, kiek dažnai.

Atrodo, kad Demokratų partijos „sukilėliai“ susitaikys su J. Bideno kandidatūra. Mėginimas nužudyti D. Trumpui padės, po pasikėsinimo jis rodė drąsą, ryžtą, kovingumą. Jo veiksmai nufilmuoti ir bus nuolat kartojami. Jo populiarumas smarkiai padidės, atsiras naujų itin turtingų rėmėjų. Ir Elonas Muskas bei Billas Ackmanas jau išreiškė paramą D. Trumpui. Bus respublikonų, kurie kaltins J. Bideną ir demokratus už pastangas vaizduoti D. Trumpą gyvybine grėsme JAV demokratijai ir primins, kaip jau ne kartą priminė, kad J. Bidenas visai neseniai sakė, kad jau laikas D. Trumpą pastatyti į taikinio centrą (angl. put Trump in a bull’s eye). Nežinia, ką darys Demokratų partija, jei mėnesį prieš rinkimus apklausos rodys, jog D. Trumpas lengvai laimės. Ar jie toliau rodys savitvardą, ar vėl pradės vaizduoti D. Trumpą kaip grėsmę demokratijai? Tuo atveju respublikonai neliks skolingi. Be to, neabejotina, kad J. Bidenas klups, nerišliai kalbės, atrodys pasimetęs. Tik neaišku, kiek dažnai.