Demokratų partija turi gerokai daugiau lėšų ir savanorių, seniai mobilizuoja savo rinkėjus, bet K. Harris labai nenoriai duoda interviu, todėl jos pozicija daugeliu klausimų lieka neapibrėžta, o tai kelia aiškumo siekiančių rinkėjų nepasitenkinimą. D. Trumpo pozicijos yra aiškesnės ir nuoseklesnės, bet ir nepriimtinos daugeliui rinkėjų. Be to, daugelio netenkina jo charakterio trūkumai ir polinkis labiau skaldyti nei vienyti rinkėjus. „New York Times“ analizė rodo, kad jo kalbos tampa niūresnės, aštresnės, ilgesnės (šįmet jų trukmė vidutiniškai 82 minutės, palyginti su 45 minutėmis 2016 m.), piktesnės, vis labiau nukreiptos į praeitį ir su daugiau keiksmažodžių. Tai nedidina jo populiarumo.

Nemažai nusivylusių rinkėjų beveik desperatiškai trokšta permainų, bet K. Harris negali perdėm kritikuoti prezidento Joe Bideno, kuris tebėra populiarus tarp įtakingų rinkėjų grupių. Be to, į kiekvieną naują jos pasiūlymą respublikonai atsako klausimu, kodėl ji neįgyvendino pageidautinų pokyčių, kai kartu su J. Bidenu valdė kraštą.

Nors rinkimų diena artėja, kandidatai nebuvo labai aktyvūs rugsėjį. Iki šiol 2024-aisiais D. Trumpas surengė šiek tiek daugiau negu 60 mitingų, palyginti su 283 mitingais per visus 2016-uosius, nors pastaruoju metu jis padidino tempą. K. Harris lieka užsisklendusi, iš dalies dėl to, kad tvirtai nesuvokia daugelio klausimų subtilybių ir bijo suklupti.

Ji taip pat yra sudėtingoje padėtyje. Nemažai nusivylusių rinkėjų beveik desperatiškai trokšta permainų, bet K. Harris negali perdėm kritikuoti prezidento Joe Bideno, kuris tebėra populiarus tarp įtakingų rinkėjų grupių. Be to, į kiekvieną naują jos pasiūlymą respublikonai atsako klausimu, kodėl ji neįgyvendino pageidautinų pokyčių, kai kartu su J. Bidenu valdė kraštą, o atsakymai į kai kuriuos klausimus neišvengiamai supykdys dalį rinkėjų. Spalio 7 d. K. Harris pradėjo savaitę truksiančią itin intensyvią žiniasklaidos kampaniją, kuri buvo kruopščiai parengta taip, kad būtų pasiekta kuo daugiau žmonių, suklupimo rizika būtų kuo mažesnė. Vis dėlto, būta rimtesnių interviu, kuriuose ji negebėjo pateikti aiškių atsakymų.

K. Harris kol kas palaiko J. Bideno poziciją Izraelio atžvilgiu. Žydų valstybė turi teisę gintis, jai toliau bus tiekiami ginklai, nors jais nužudoma tūkstančiai palestiniečių civilių. Ši pozicija visiškai nepriimtina palestiniečių kilmės amerikiečiams, kurių itin daug gyvena Mičigano valstijoje – vienoje svarbiausių svyruojančių valstijų. Prie jų dabar prisideda taip pat Mičigane gyvenantys Amerikos libaniečiai, kurie smerkia masišką jų tėvynės bombardavimą. Veikiausiai taktiniais sumetimais demokratų kandidatas į viceprezidentus Timas Walzas, kreipdamasis į grupę musulmonų rinkėjų, pareiškė, kad „šis karas turi baigtis, ir jis turi baigtis dabar“. Pasisakymo poveikis liks minimalus, jei K. Harris nepakeis savo nuostatų.

D. Trumpas yra ne kartą teigęs, kad neryžtinga ir beviltiška demokratų prezidentūra nekontroliuoja įvykių Afganistane, Artimuosiuose Rytuose ir Ukrainoje. Pasak buvusio prezidento, jo valdymo metais visur klestėjo taika, kuri vėl sugrįš, kai jis vėl perims valdžios vairą.

D. Trumpas ir Respublikonų partija siekia išnaudoti sudėtingą tarptautinę padėtį. D. Trumpas yra ne kartą teigęs, kad neryžtinga ir beviltiška demokratų prezidentūra nekontroliuoja įvykių Afganistane, Artimuosiuose Rytuose ir Ukrainoje. Pasak buvusio prezidento, jo valdymo metais visur klestėjo taika, kuri vėl sugrįš, kai jis vėl perims valdžios vairą. Socialinėje žiniasklaidoje D. Trumpas neseniai ragino visus pažvelgti į pasaulį šiandien: „Pažvelkite į raketas, kurios dabar skrenda Artimuosiuose Rytuose, pažvelkite į tai, kas vyksta su Rusija / Ukraina, pažvelkite į Pasaulį naikinančią infliaciją. NIEKO IŠ TO NEBUVO, KOL AŠ BUVAU PREZIDENTAS!“ D. Trumpas didžiuojasi turįs planų šioms krizėms numalšinti, bet atsisako juos sukonkretinti, nes pats veikiausiai nujaučia, kad tie tariami planai yra tik tušti žodžiai.

Kandidatų į viceprezidentus debatai parodė, kaip yra sunku ginti D. Trumpo ir Respublikonų partijos veiksmus bei praeitį. Dauguma žiūrovų manė, kad respublikonų kandidatas J. D. Vance’as lengvai laimėjo debatus su T. Walzu, nors kartais ir negebėjo pateisinti sunkiai pateisinamos partijos pozicijos. Jo pastangos pavaizduoti respublikonus kaip siekiančius sustiprinti labai populiarią sveikatos draudimo programą „Obamacare“ žlugo, kai jam buvo priminta, kad visi respublikonų senatoriai, išskyrus vieną, balsavo už jos panaikinimą.

Klausiamas, ar jis mano, kad D. Trumpas pralaimėjo 2020 m. rinkimus, J. D. Vance’as neatsakė, o išsisukinėjo, kas leido T. Walzui teigti, kad tai buvo smerktinas neatsakymas. J. D. Vance’o išsisukinėjimas greičiausiai neturės pasekmių, nes apklausos rodo, kad respublikonų dauguma – maždaug du trečdaliai – mano, jog J. Bidenas pavogė 2020 m. rinkimus.

Kiekviena partija turi savo mėgstamiausias temas. K. Harris ir demokratai energingai gina moters teisę į abortą ir savo kūno kontrolę, tvirtina, kad D. Trumpas kelia pavojų Amerikos demokratijai, kad jis rūpinasi tik savimi ir turtingiausiais amerikiečiais, o ne vidurine klase ir žmonių dauguma. D. Trumpas nuolat kartoja, kad į JAV atvyksta milijonai nelegalių ir dažnai pavojingų imigrantų, kurie atima darbus iš vietos gyventojų, kad dėl netinkamo ekonomikos valdymo įsibėgėjo infliacija, griaunanti daugumos amerikiečių gerovę, kad išaugęs nusikalstamumas padarė šalį nesaugią.

Demokratai sudarė sąrašą daugiau kaip 100 buvusių D. Trumpo kabineto narių, Baltųjų rūmų padėjėjų, darbuotojų ir pažįstamų, kurie teigia, kad jis netinkamas būti prezidentu. Tai unikalus ir beprecedentis dalykas, tačiau toks yra ir D. Trumpas.

Teigiamus pranešimus užgožia neigiami, vadinamieji puolamieji (angl. attack) skelbimai, kuriuose menkinamas oponentas. Pastarąjį mėnesį praleidau Ohajo valstijoje, kur neigiamų reklamų apie kandidatus į prezidentus ir senatorius buvo maždaug penkis kartus daugiau nei teigiamų. Demokratai sudarė sąrašą daugiau kaip 100 buvusių D. Trumpo kabineto narių, Baltųjų rūmų padėjėjų, darbuotojų ir pažįstamų, kurie teigia, kad jis netinkamas būti prezidentu. Tai unikalus ir beprecedentis dalykas, tačiau toks yra ir D. Trumpas.

Rinkimus gali nulemti atsitiktinis ir šalutinis įvykis. K. Harris pasisekė, kai Atlanto vandenyno ir Persijos įlankos pakrantės uostų darbininkų streikas buvo išspręstas per porą dienų, tad nebuvo nutrauktos tiekimo grandinės ir kai kurios kasdienės prekės netapo neprieinamos. Du didžiuliai uraganai sukėlė milžiniškus nuostolius ir nukreipė dėmesį nuo rinkimų. Jei dar keli užkluptų Ameriką ir priblokštų gelbėjimo tarnybas, sukelta suirutė leistų respublikonams kaltinti demokratus nekompetencija. Veikiausiai padidėtų bedarbių skaičius, sukeldamas klaidingą įspūdį, jog ūkis silpnėja. Būti valdančiąja partija įtemptose lenktynėse nebėra privalumas. Bet kad ir kaip pasibaigtų rinkimai, reikia apgailestauti, kad varžosi tokie silpni kandidatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)