Nė vienas iš šių siekių nebuvo įgyvendintas. Nuo pat pradžių J. Bidenas kalbėjo pritilusiu ir trūkčiojančiu balsu, nesugebėjo aiškiai prisiminti faktų, kuriuos ketino pateikti, kitus klaidingai pristatė, kartais pamesdavo minčių eigą. Paklaustas apie abortus – vieną iš savo stipriųjų pusių – jis pradėjo kalbėti apie imigraciją – vieną iš savo silpnųjų pusių, tuo sustiprindamas įvaizdį, kad jis silpnas senas žmogus, kurio protinis aštrumas sumažėjęs. Pažymėtina, kad tą pačią dieną įtakingas „Washington Post“ apžvalgininkas George’as Willas rašė, kad „Bideno likimą lems ne pati didžiausia per 40 metų infliacija. Bloga žinia ta, kad tai ir visa kita užgoš šokiruojantis savanaudiškumas, pasireiškęs jo užmoju siekti antrosios kadencijos akivaizdžiai spartėjant nuosmukiui.“

Per debatus D. Trumpas pasitikėjo savimi ir buvo gana santūrus. Jis išsakė daug netiesos ir melagingų teiginių, kuriuos J. Bidenas retai užginčydavo. Tačiau D. Trumpo abejingumas faktams ir tiesai nėra šokiruojanti naujiena – jo šalininkai tuo mėgaujasi, jo oponentai su tuo susitaikę.

D. Trumpui teko daug lengvesnė užduotis nei J. Bidenui, iš kurio buvo tikimasi energingumo ir kompetencijos – jam reikėjo tik išvengti rimtų suklupimų, kas jam ir pavyko. Per debatus D. Trumpas pasitikėjo savimi ir buvo gana santūrus. Jis išsakė daug netiesos ir melagingų teiginių, kuriuos J. Bidenas retai užginčydavo. Tačiau D. Trumpo abejingumas faktams ir tiesai nėra šokiruojanti naujiena – jo šalininkai tuo mėgaujasi, jo oponentai su tuo susitaikę.

Donaldas Trumpas ir Joe Bidenas per debatus 2020 metais

Šie debatai bus ilgai su mumis. Respublikonai, „FOX News“ ir D. Trumpo rėmėjai nuolat rodys ištraukas iš debatų, vis iš naujo pabrėždami J. Bideno silpnumą. Tai jau įprasta respublikonų praktika. Birželio mėnesį, kai J. Bidenas dalyvavo svarbiuose renginiuose, skirtuose Juneteenth (Vergų Išlaisvinimo) ir D dienos paminėjimui, socialinėje žiniasklaidos platformoje „X“ (buvęs „Twitter“) pranešimų apie jo amžių ir protinę kompetenciją padaugėjo beveik 2000 procentų, palyginti su vidutiniu aktyvumu. Kai kurie šių metų platinami J. Bideno vaizdo įrašai yra akivaizdžiai suklastoti, kad jis atrodytų senas ir sutrikęs, kitur iškirptas svarbus kontekstas, kad jis būtų pavaizduotas neigiamoje šviesoje. Pavyzdžiui, yra įrašas iš G-7 susitikimo, kuriame J. Bidenas nuklysta nuo kitų pasaulio lyderių, o Italijos ministrė siekia švelniai jį vesti atgal. Bet nerodoma, kad J. Bideno „klaidžiojimas“ nebuvo betikslis – jis siekė bendrauti su ką tik nusileidusiais parašiutininkais. Niekas nebuvo suklastota, tik deramai suredaguota. Yra kitų trumpų, nesumontuotų klipų, kuriuose aštuoniasdešimtmetis prezidentas nerišliai kalba, linksta klysti, kartais svyruoja (pasak jo gydytojo, jo eisena „sustingusi“, iš dalies dėl artrito) ir kitaip rodo savo senėjimo požymius.

Respondentų dauguma, net iki 80 proc., tvirtino, kad debatai neturėjo jokios įtakos jų pasirinkimui, kurį kandidatą remti. Vis dėlto stebėtojų vertinimai šiek tiek pakito. Prieš debatus 37 proc. apklaustųjų palankiai vertino J. Bideną, o po jų – tik 31 proc. D. Trumpą palankiai vertino 43 proc. debatų stebėtojų prieš ir po ketvirtadienio spektaklio.

Po debatų vykdytos apklausos rodė, kad 67 proc. apklaustųjų laimėtoju laikė D. Trumpą. Bet respondentų dauguma, net iki 80 proc., tvirtino, kad debatai neturėjo jokios įtakos jų pasirinkimui, kurį kandidatą remti. Vis dėlto stebėtojų vertinimai šiek tiek pakito. Prieš debatus 37 proc. apklaustųjų palankiai vertino J. Bideną, o po jų – tik 31 proc. D. Trumpą palankiai vertino 43 proc. debatų stebėtojų prieš ir po ketvirtadienio spektaklio. 48 proc. debatų stebėtojų mano, kad D. Trumpas geriau sprendė susirūpinimą keliančius klausimus dėl jo gebėjimo eiti prezidento pareigas, o 23 proc. teigė, kad J. Bidenas geriau tai atliko.

JAV prezidento Joe Bideno ir buvusio prezidento Donaldo Trumpo debatai

Per debatus ir po jų kai kurie demokratų lyderiai pradėjo svarstyti, ar nereikėtų įtikinti prezidento pasitraukti iš rinkimų kampanijos ir leisti partijai pasirinkti kitą kandidatą. Įtakingiausias JAV dienraštis „New York Times“, kuris nuosekliai remia J. Bideną ir smerkia D. Trumpą, vedamajame rašė, jog prezidentas turi pasitraukti. „Šiuo metu prezidentas dalyvauja neapgalvotame lošime. Yra demokratų lyderių, kurie geriau pasirengę pateikti aiškias, įtikinamas ir energingas alternatyvas antrajam D. Trumpo prezidentavimui... Per daug rizikinga tiesiog tikėtis, kad amerikiečiai nepastebės ar nuvertins J. Bideno amžių ir negalią, kurią jie mato savo akimis.“ Kairysis žurnalistas ir apžvalgininkas Ezra Kleinas seniai reiškia viltį, kad Demokratų partijos vadovai, kaip Barackas Obama, įtikins J. Bideną atsiimti savo kandidatūrą ir leisti rugpjūčio 19–22 d Čikagoje vyksiančiam Demokratų partijos nacionaliniam suvažiavimui išrinkti partijos vėliavnešį, kaip buvo daroma iki 1968 m.

Nors toks pokytis įmanomas, mažai tikėtina, kad J. Bidenas ir jo artimiausi patarėjai sutiks atsisakyti savo kandidatūros. Dieną po debatų J. Bidenas Šiaurės Karolinoje vykusiame mitinge energingai kalbėjo šalininkų miniai, skaitydamas iš telesuflerio prisipažino, kad nėra jaunas ir nebekalba taip gerai, kaip anksčiau, bet tebegali vykdyti prezidento pareigas. Nebuvo nė menkiausios užuominos, kad jis svarsto pasitraukti iš rinkimų.

Du buvę prezidentai Barackas Obama ir Billas Clintonas tvirtai pareiškė palaikymą, pabrėždami, jog jis – veiksmingas prezidentas. Nežinia, ką jie iš tiesų galvoja. Yra galimybė, kad jie viešai remia prezidentą, bet privačiai ragina jį pasitraukti. Užuot išstūmus jį pro duris, siekiama sudaryti sąlygas, kuriomis prezidentas galėtų oriai atsisakyti savo kandidatūros. Tai būtų optimalus sprendimas, bet nereikėtų jo atidėlioti.

Ne visi įtakingi demokratai atvirai sako, kad J. Bidenas turėtų pasitraukti. Du buvę prezidentai Barackas Obama ir Billas Clintonas tvirtai pareiškė palaikymą, pabrėždami, jog jis – veiksmingas prezidentas. Nežinia, ką jie iš tiesų galvoja. Yra galimybė, kad jie viešai remia prezidentą, bet privačiai ragina jį pasitraukti. Užuot išstūmus jį pro duris, siekiama sudaryti sąlygas, kuriomis prezidentas galėtų oriai atsisakyti savo kandidatūros. Tai būtų optimalus sprendimas, bet nereikėtų jo atidėlioti.

Dar liko keturi mėnesiai iki rinkimų. Daug kas gali pasikeisti, net jei J. Bidenas toliau sieks antros kadencijos. Ir vienas, ir kitas kandidatas gali žiauriai suklupti, J. Bidenas tiesiogine prasme, D. Trumpas – išsakydamas tokius jausmus, kurie taip papiktintų jo laikinuosius rėmėjus, kad šie nuspręstų nedalyvauti rinkimuose. Tačiau šie debatai yra vinis į J. Bideno politinį karstą, jo primygtinis reikalavimas surengti išankstinius debatus buvo akivaizdus fiasko, jo tuštybė bei įsitikinimas, jog jis – geriausias kandidatas į prezidentus, gali atverti duris į antrąją D. Trumpo kadenciją. Pagrindinė bėda nėra ta, kad jis prastai pasirodė ketvirtadienį vykusiuose debatuose (rugsėjį jam galbūt sektųsi geriau), bet kad jis nebeturi fizinių ir protinių gebėjimų, reikalingų būti svarbiausios pasaulio šalies prezidentu.