Kaip įprasta, D. Trumpas atmetė teismo sprendimą, pavadino verdiktą gėdingu, teisminį procesą – suklastotu ir vykdytu korumpuoto teisėjo bei tvirtino, kad tikrąjį nuosprendį priims rinkėjai per lapkritį įvyksiančius prezidento rinkimus. Bet kita svarbi data bus ne lapkričio 5 d., bet liepos 11 d., kai D. Trumpas turės grįžti į teismą, kur jam bus paskelbtas nuosprendis. Jam gali būti skirtos bausmės nuo baudos ar lygtinio nuteisimo iki ketverių metų kalėjimo.

Nors teisingumas turi būti aklas, teismo procesai nevyksta vakuume. Nutarimas įkalinti D. Trumpą – net itin trumpą laiką – įaudrintų jo rėmėjus labiau negu vakar dienos kaltės nuosprendis, padidintų neramumų tikimybę.

Normaliomis aplinkybėmis gal tik vienas iš dešimties nuteistųjų panašioje byloje pasodinamas už grotų. Bet D. Trumpas nesielgia kaip kiti nuteistieji. Jis neatsiprašė už savo veiksmus, neatgailavo, per teismo procesą nepaisė teisėjo reikalavimų viešai nekritikuoti su teismu susijusių žmonių. Tad lyg ir nusipelnė griežtesnės bausmės. Ir nors teisingumas turi būti aklas, teismo procesai nevyksta vakuume. Nutarimas įkalinti D. Trumpą – net itin trumpą laiką – įaudrintų jo rėmėjus labiau negu vakar dienos kaltės nuosprendis, padidintų neramumų tikimybę.

D. Trumpo šalininkai aiškina, kad jis yra persekiojamas vien dėl to, kad yra D. Trumpas ir vėl gali būti išrinktas prezidentu. Esą kitam žmogui išvis nebūtų iškelta byla. D. Trumpo advokatai pabrėžia bylos naujumą. Niujorke įrašų klastojimas nėra baudžiamasis nusižengimas, nebent jie buvo suklastoti siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą. Norėdami kaltinimus pakelti iki sunkių nusikaltimų, prokurorai teigė, kad D. Trumpas suklastojo įrašus siekdamas nuslėpti neteisėtą sąmokslą daryti įtaką 2016 m. rinkimams. Bet visa tai įvyko prieš aštuonerius metus, o prokurorai pasikliovė mažai žinomu valstijos įstatymu, susiedami jį su siekiu paveikti federalinius rinkimus.

Neginčytina, kad byla buvo naujoviška, kaltinimai išradingai suredaguoti ir taikomi. Bet tai ne pirmas atvejis JAV istorijoje. Ketvirtame dešimtmetyje ir vėliau JAV nuteisė mafijos vadovus ne dėl žudymų, plėšikavimų, šantažavimų, nelegalios prekybos alkoholiu, o dėl mokesčių nemokėjimo. Šiais atvejais išradingumas buvo sveikinamas.

Dauguma įtakingų Respublikonų partijos narių reagavo kaip buvo numatyta – piktai. Atstovų Rūmų pirmininkas Mike’as Johnsonas sakė, kad tai buvo „gėdinga diena Amerikos istorijoje“, o kaltinimai buvo „grynai politiniai“.

Atstovų rūmų daugumos vadovas Steve’as Scalise’as tvirtino, kad šis sprendimas yra „pralaimėjimas amerikiečiams, kurie tiki svarbiausiu teisiniu principu, kad teisingumas yra aklas“. Senato respublikonų vadovas Mitchas McConnellis, kuris neslepia savo nepasitenkinimo D. Trumpu ir jo išdaigomis, nepuolė teisėjo ar prisiekusiųjų, bet tvirtino, jog kaltinimai „apskritai neturėjo būti pateikti“, ir mano, kad apeliacijos teismai išteisins buvusį prezidentą.

Ohajo senatorius James’as Davidas Vance’as, kuris gali būti respublikonų kandidatas į viceprezidentus, sakė, kad nuosprendis yra „teismų sistemos gėda“. Kiti respublikonai buvo net kovingesni.

Antra vertus, D. Trumpo oponentai pasisako nevyniodami reikalų į vatą. Įtakingiausias JAV dienraštis „New York Times“ eiliniame straipsnyje rašė, kad dabar žmogus, kuris atsisakė susitaikyti su savo pralaimėjimu 2020 m. rinkimuose, jau stengiasi delegitimizuoti savo nuosprendį, bandydamas įtvirtinti nevaldomos politinės galios viršenybę prieš teisinę valstybę. Čia žinių straipsnis, o ne redakcijos ar apžvalgininko komentaras.

Demokratai viliasi, kad nuosaikiųjų respublikonų ir nepriklausomų rinkėjų rankos nepakils balsuoti už nuteistą nusikaltėlį, kad jie tikės, kad toks žmogus negali būti JAV prezidentas. Tuo tarpu D. Trumpo komanda ketina nuosprendį ir kaltinimus kitose trijose nagrinėjamose bylose paversti pagrindiniu savo kampanijos akcentu, pateikdama D. Trumpą kaip nekaltą auką, nubaustą už tai, kad gina paprastą žmogų ir pagrindines Amerikos vertybes.

Nežinia, kaip reaguos rinkėjai. Demokratai viliasi, kad nuosaikiųjų respublikonų ir nepriklausomų rinkėjų rankos nepakils balsuoti už nuteistą nusikaltėlį, kad jie tikės, kad toks žmogus negali būti JAV prezidentas. Tuo tarpu D. Trumpo komanda ketina nuosprendį ir kaltinimus kitose trijose nagrinėjamose bylose paversti pagrindiniu savo kampanijos akcentu, pateikdama D. Trumpą kaip nekaltą auką, nubaustą už tai, kad gina paprastą žmogų ir pagrindines Amerikos vertybes. Jo pagrindinis šūkis „Padarykime Ameriką vėl didžią“ kurį laiką bus kartojamas be galo, užgožiant tai, ką gali pasakyti prezidentas Joe Bidenas, ypač, jei jo pastabos bus atsargios ir pamatuotos.

D. Trumpo komanda, tučtuojau pradėjusi didžiulę lėšų rinkimo kampaniją, teigia sulaukusi tiek daug atsakymų, jog sugedo serveris. Gavau kvietimą prisidėti, jame tarp kita ko rašoma, kad turime priversti J. Bideną pasigailėti, kad jis kada nors mus persekiojo. „Iki šios dienos pabaigos kviečiu dešimtis milijonų už Trumpą pasisakančių patriotų prisidėti aukomis ir pasakyti: „Aš palaikau PREZIDENTĄ TRUMPĄ.“ Lig šiol J. Bideno rinkimų kampanija yra surinkusi daugiau lėšų, tad pamatysime, ar žmonės iš tiesų pradėjo masiškai aukoti pinigus D. Trumpui, ar tai tik dar vienas tuščias pasididžiavimas.

Neabejoju, kad D. Trumpas santykiavo su Stormy Daniels ir nusipirko jos tylą, siekdamas išvengti viešo skandalo per rinkimų kampaniją. Manau, kad didžioji jo rėmėjų dalis žino, ką jis darė ir kad jis dabar meluoja, bet jam ir jiems tai nieko nereiškia.

D. Trumpas ir jo uoliausi šalininkai turi keistą požiūrį į tiesą. Neabejoju, kad D. Trumpas santykiavo su Stormy Daniels ir nusipirko jos tylą, siekdamas išvengti viešo skandalo per rinkimų kampaniją. Manau, kad didžioji jo rėmėjų dalis žino, ką jis darė ir kad jis dabar meluoja, bet jam ir jiems tai nieko nereiškia. Meluoja be pagrindo, bet dėl to nenukenčia, o tarp tų rėmėjų nemažai uolių krikščionių. Supraski!

D. Trumpo skandalai paveiks rinkimus, bet abejoju, kad jie bus lemiamas faktorius. Rinkėjams svarbiau gali būti ūkio būklė, jų pačių finansinė padėtis – ar pagerėjo, ar pablogėjo per J. Bideno kadenciją, nesuvaldoma neteisėta migracija, smurtas miestuose (nors jis ir sumažėjęs), abortų reguliavimas, JAV laikysena Izraelio ir „Hamas“ kare, J. Bideno sveikata.

Dar laukia milžiniški išbandymai, ypač, jei rinkimų rezultatai bus tokie artimi, kad juos vertinti turės teismai.