Jame randasi poreikis pasklaidyti su lytiškumu, pasaulio bokso čempionato ir Olimpiados organizavimu susijusį rūką, o jį galėjo sukelti ir rusiška dezinformacija.

Pirmiausia, Imane Khelif – nėra vyras. Pase ji nurodyta moteris. Nėra žinoma, kad ji save įvardytų kaip translytę ar interseksualią. Sportininkė atstovauja islamiškam Alžyrui, kur homoseksualumas uždraustas įstatymu, pakeisti lytį yra nelegalu, translyčiai asmenys nėra teisiškai pripažįstami oficialiuose dokumentuose.

Čia kartu yra svarbu apsibrėžti terminus – ką reiškia translytis ir interseksualus?

Translytis asmuo, pasak Europos Lyčių lygybės instituto, yra tas, kuris save pristato kaip turintis kitą lytinę tapatybę nei toji, kuri yra priskirta gimus.

Interseksualūs žmonės gimsta turėdami lytinių požymių, kurie neatitinka tipinių binarinių vyriško ar moteriško kūno sampratų, apibrėžia Jungtinių Tautų Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras. Tai susiję su lytine anatomija, lytiniais organais, hormonais ar chromosomų modeliais. Ekspertų vertinimu, iki 1,7 proc. gyventojų gimsta su interseksualiais požymiais.

Interseksualūs žmonės gimsta turėdami lytinių požymių, kurie neatitinka tipinių binarinių vyriško ar moteriško kūno sampratų, apibrėžia Jungtinių Tautų Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras. Tai susiję su lytine anatomija, lytiniais organais, hormonais ar chromosomų modeliais. Ekspertų vertinimu, iki 1,7 proc. gyventojų gimsta su interseksualiais požymiais.

„Amnesty International“ prideda, interseksualumas gali pasirodyti vėliau, brendimo laikotarpiu. Taip pat interseksualumas neturi nieko bendro su lytine orientacija – asmenys gali būti heteroseksualūs, homoseksualūs, biseksualūs ar aseksualūs.

Kalbant apie interseksualius žmones dar vartojamas lytinės diferenciacijos skirtumų (angl. Differences of Sexual Development, arba DSD) terminas.

„Reuters“ rašo, kad lytinės raidos skirtumų kategorijoje svarstomos sportininkės gali turėti XY chromosomas (XY chromosomų kombinacija būdinga vyrams, o XX – moterims), jų testosterono kiekis kraujyje atitikti vyriškąjį lygį, gali rastis ir kūno sudėjimo pranašumų – raumenų, skeleto. Kovinėse sporto šakose tai turi potencialo tapti dideliu privalumu ir rizika oponentės saugumui.

Kodėl Imane Khelif buvo diskvalifikuota pasaulio bokso čempionate 2023-iaisiais?

Pernai Naujajame Delyje vykusiame čempionate I. Khelif buvo diskvalifikuota dėl neatitikimo kriterijams, skelbė Tarptautinė bokso asociacija (angl. International Boxing Association, arba IBA).

IBA nekomentavo, kokių kriterijų neatitiko sportininkė.

Kovo mėnesį vykusio direktorių valdybos posėdžio protokole rašoma, kad asociacija „turi dviejų nepriklausomų laboratorijų, esančių dviejose skirtingose šalyse, rezultatus, kurie rodo, kad sportininkės (diskvalifikuota buvo ir Lin Yu Ting, taip pat dalyvaujanti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse) neatitinka vieno iš tinkamumo kriterijų tęsti varžybas čempionate.“

Kokie yra kriterijai ir ko konkrečiai neatitiko, rašte nepažymima. Šiemet liepos 31 d. pranešime žiniasklaidai pridedama – pernai metų tyrimai nustatė, kad sportininkės „turi konkurencinį pranašumą prieš kitas konkurentes.“ Pranešime pabrėžta, kad sportininkėms nebuvo atliktas testosterono tyrimas, „bet atskiras ir pripažintas testas, kurio specifika lieka konfidenciali.“

Pernai rusų naujienų agentūrai TASS IBA prezidentas Umaras Kremlevas teigė, kad „keletas sportininkų“ mėgino apgauti kolegas dėl savo lyties: „Remdamiesi DNR tyrimų rezultatais, nustatėme keletą sportininkų (pabrėžtina, kad įvardyta vyr. lytis – aut. past.), kurie bandė apgauti savo kolegas ir apsimesti moterimis. Remiantis testų rezultatais, buvo įrodyta, kad jie turi XY chromosomas. Tokie sportininkai buvo pašalinti iš varžybų“ , – sakė jis.

Leidinys taip pat skelbia su byla susipažinusių asmenų liudijimus, kad kaltinimai – dirbtiniai. Laikraščio šaltiniai teigė, kad tyrimas užvestas praėjus trims dienoms po to, kai alžyrietė aštuntfinalyje įveikė rusę Azaliją Aminevą, o diskvalifikacija tebuvo „klasikinė IBA dezinformacija“.

Tačiau oficialiai šie teiginiai niekur nefigūruoja. Ir niekada nebuvo jokių įrodymų, kad I. Khelif ar L. Yu Ting yra turėjusios XY chromosomų ar padidėjusį testosterono kiekį, rašo „Washington Post“. Leidinys taip pat skelbia su byla susipažinusių asmenų liudijimus, kad kaltinimai – dirbtiniai. Laikraščio šaltiniai teigė, kad tyrimas užvestas praėjus trims dienoms po to, kai alžyrietė aštuntfinalyje įveikė rusę Azaliją Aminevą, o diskvalifikacija tebuvo „klasikinė IBA dezinformacija“.

A. Amineva po turnyro interviu teigė, kad, jeigu I. Khelif būtų buvusi pašalinta anksčiau, ši būtų nukeliavusi iki finalo. Pati I. Khelif tikino, kad toks IBA sprendimas yra susidorojimas.

Direktorių valdybos posėdžio protokole teigiama, kad asociacija alžyrietę tyrė ir 2022-aisiais, pasaulio čempionate Turkijoje. Bet esą tyrimų rezultatai gauti jau čempionatui pasibaigus, kad sportininkę būtų buvę galima diskvalifikuoti.

Kodėl I. Khelif gali varžytis Paryžiaus olimpiadoje?

Bokso varžybas Olimpiadoje organizuoja ne IBA, o pats Tarptautinis olimpinis komitetas (angl. International Olympic Committee, arba IOC), turintis kitus veikimo principus.

Komitetas 2021 m. paskelbė sąžiningumo, įtraukties ir nediskriminavimo dėl lytinės tapatybės ir lyties skirtumų gaires, kuriomis siekiama užtikrinti, kad visi sportininkai galėtų varžytis sąžiningomis ir lygiomis sąlygomis, nepriklausomai nuo jų lytinės tapatybės ar lyties variacijų.

Ir už šių gairių įgyvendinimą atsakomybę komitetas perdavė sporto šakų organizacijoms. Jos esą turėtų atsižvelgti į kuruojamo sporto pobūdį ir įvertinti, ar ir kaip sportininkas gali turėti neproporcingą pranašumą prieš oponentus.

„Komitetas negali priimti taisyklių, kuriose būtų apibrėžti kiekvienos sporto šakos, disciplinos ar varžybų tinkamumo kriterijai, taikomi labai skirtingose nacionalinėse jurisdikcijose ir sporto sistemose“, – rašoma dokumente.

Tą liepos 30 d. pakartojo ir komiteto atstovas Markas Adamsas pripažindamas, kad gaires įgyvendinti yra iššūkis: „Federacijos turi nustatyti taisykles, kad būtų užtikrintas sąžiningumas, bet kartu ir galimybė dalyvauti visiems norintiesiems. Tai sudėtinga pusiausvyra. <…> Galiausiai tai priklauso nuo kiekvienos disciplinos ekspertų. Jie labai gerai žino, kur yra pranašumas, ir jei tai yra didelis pranašumas, tai, aišku, nepriimtina. Tačiau šis sprendimas turi būti priimtas tame lygmenyje“, – kalbėjo jis.

Kodėl bokso rungčių neorganizuoja IBA?

Ilgus metus olimpines bokso varžybas organizavusi IBA nuo šių atsakomybių nušalinta 2019-aisiais, o pernai išmesta ir iš olimpinės šeimos. Tarptautinis olimpinis komitetas nepritarė, kaip asociacijai vadovauja prezidentai iš Uzbekistano ir Rusijos, kad ją remia Rusijos valstybinė energetikos įmonė „Gazprom“, taip pat kilo rimtų abejonių dėl kovų ir teisėjavimo sąžiningumo.

Ilgus metus olimpines bokso varžybas organizavusi IBA nuo šių atsakomybių nušalinta 2019-aisiais, o pernai išmesta ir iš olimpinės šeimos.

Tarptautinis olimpinis komitetas nepritarė, kaip asociacijai vadovauja prezidentai iš Uzbekistano ir Rusijos, kad ją remia Rusijos valstybinė energetikos įmonė „Gazprom“, taip pat kilo rimtų abejonių dėl kovų ir teisėjavimo sąžiningumo. IOC asociaciją pašalino praėjus trims mėnesiams po I. Khelif ir L. Yu Ting diskvalifikacijos.

Šiuo metu IBA vadovauja rusas Umaras Kremliovas, turintis ryšių su Kremliumi. 2022 m. spalį asociacija nusprendė be jokių apribojimų į varžybas grąžinti šalių agresorių, Rusijos ir Baltarusijos, sportininkus. Anksčiau IBA vadovavo uzbekas Gafuras Rachimovas, kuriam buvo taikomos JAV sankcijos dėl dalyvavimo heroino prekyboje ir Eurazijos nusikalstamo sindikato veikloje.

Ar boksininkė I. Khelif – nenugalima?

Alžyrietė pergalę prieš italę Angelą Carini pasiekė per 46 s, kai dėl stiprių smūgių ši nusprendė sustabdyti kovą. Vėliau ringe A. Carini susigraudino, spauda rašo, kad buvo girdima sakanti „non è giusto“, arba „tai nesąžininga“.

Jaudinantis epizodas, galintis sukurti vaizdinį, kad I. Khelif prieš oponentes yra nenugalima. Bet ar taip yra iš tiesų? Ne, alžyrietė yra patyrusi ir pralaimėjimų.

Praėjusioje 2020-ųjų Tokijo olimpiadoje I. Khelif ketvirtfinalyje pralaimėjo airei Kellie Harrington. O pasaulio bokso čempionate 2022-aisiais ji finale suklupo prieš Airijos boksininkę Amy Broadhurst ir tenkinosi sidabro medaliu.

Vertindama situaciją Paryžiaus olimpiadoje socialiniame tinkle „X“ airė A. Broadhurst teigė nemananti, kad alžyrietė kaip nors sukčiauja: „Manau, kad ji tokia gimė ir tai nuo jos nepriklauso. Faktas, kad prieš tai ją nugalėjo devynios moterys, yra daug ką pasakantis’’, – svarstė sportininkė.