Vakarais senamiesčiai ir pajūriai būdavo pilni žmonių. Pilni kokių žmonių? Vakarieniaujančių, valgančių, vartančių valgiaraščius? Ne, restoranai buvo pilni geriančių, siurbčiojančių, kilnojančių bokalus ir taures. Valgančių – mažuma.

Lietuvoje įsitvirtino esminė restoranų veiklos grandis ir ji greičiausiai liks vienintelė: dienos pietūs. Sintetiniais trumais lengvai pagardinta kasdienybė, kai šiandien valgai tai, ką valgei užvakar, o poryt valgysi tai, ką valgei praėjusią savaitę. Nes tokia realybė – dienos pietų valgiaraščio variacijos yra kaip išmanaus Rubiko kubo sukiojimas, kūrybai vietos nėra, nebent – mažai kainai. Ir netgi nelabai svarbu, ką valgai šiandien arba valgysi poryt, nes dienpiečiausi įsikniaubęs į telefono ekraną, paniręs į srautą.