Многие рестораны Michelin в Литве приняли больше работников, снизили долги и увеличили зарплаты, но были и такие, которым признание пользы не принесло.
Michelin
65 straipsnių
Michelin – didžiausia pasaulyje padangų gamintoja iš Prancūzijos. 1900 m. bendrovė sukūrė visame pasaulyje žinomą restoranų gidą, siekdama paskatinti keliones automobiliais. Nuo to laiko gido rengėjai lieka ištikimi pradinei savo misijai: atrasti kulinarinių kelionių paskirties vietas, nukreipti viso pasaulio keliautojus ir vietos gurmanus į geriausius restoranus, skleisti žinią apie skirtingų šalių virtuves ir skatinti žmones keliauti.
„Michelin“ žvaigždutės
„Michelin“ inspektoriai vertina vadovaudamiesi 5 kriterijais:
1. Produktų kokybe
2. Maisto gaminimo technika
3. Skonių harmonija
4. Per patiekalus atsiskleidžiančiu šefo individualumu
5. Pastoviu kokybės užtikrinimu tiek žvelgiant į meniu, tiek vertinant ilgesnį laikotarpį
Žinomiausias įvertinimas – visame pasaulyje žinomos „Michelin“ žvaigždutės, skiriamos išskirtinius skonio potyrius užtikrinantiems restoranams. Viena „Michelin“ žvaigždė suteikiama restoranams už „aukštos kokybės maistą, dėl kurio verta sustoti važiuojant pro šalį“, dvi žvaigždės – už „puikų maistą, dėl kurio verta nukrypti nuo pradinio maršruto“, o trys – už „išskirtinę virtuvę, dėl kurios verta specialiai planuoti kelionę“.
Be prestižinių žvaigždučių, taip pat skiriami ir populiarios „Bib Gourmand“ kategorijos vertinimai. Jie skiriami restoranams, siūlantiems kokybišką maistą už puikią kainą. Pavyzdiniams restoranams, įsipareigojantiems laikytis visiškai tvarios gastronomijos praktikos skiriama „Michelin Green Star“ žvaigždutė.
2024 metų birželio 13 dieną paskelbta, kad į „Michelin“ gidą įtraukiami 26 Lietuvoje įsikūrę restoranai, o maitinimo įstaigoms „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas mus“ skirta po vieną „Michelin“ žvaigždę.
Į gidą įtraukti restoranai: „Red Brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, „Arrivee“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer the ocean“, „Gastronomika“, „Heji“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“, „Vila Komoda“.
Dar 4 restoranai nusipelnė „Bib Gourmand“ vertinimo, skiriamo kokybiškoms ir geras kainas siūlančioms maitinimo įstaigoms. Šie restoranai: „14 horses“, „Gaspar‘s“, „Numan“ ir „Le Travi“
„Michelin Green Star“ žvaigždutė, skirta išskirtinai į tvarumą susitelkusiems restoranams, suteikta „Red Brick“.
Net 4 Lietuvos restoranai pelnė „Michelin“ žvaigždutes
Paskelbta, kokie Lietuvos restoranai pateko į „Michelin“ gidą
Michelin žvaigždę gavęs šefas Airis papasakojo, ko reikia norint pelnyti tokį įvertinimą: atsakymas labai paprastas ir trumpas
Visa Meksika nustebusi: gatvės takų kioskas gavo „Michelin“ žvaigždutę – prie 5 dolerius kainuojančių užkandžių nusidriekė beprotiškos eilės
Paaiškino, kaip vertina „Michelin“, – be garsiųjų žvaigždučių vietinius bei turistus domina ir ypatingasis sąrašas
Ar įmanoma sužinoti, kaip „Michelin“ gido vertintojai atsirinko restoranus Lietuvoje, – ekspertai prabyla apie didžiulį slaptumą
Kitąmet Lietuvoje gali atsirasti „Michelin“ restoranas
Išleistas pirmasis „Michelin“ gidas po Latviją – pristatomi geriausi šalies restoranai
Paryžiaus restoranas siūlo „Michelin“ žvaigždute įvertintus išsineštinius patiekalus
Ne vieną krizę įveikęs „Michelin“ įvertintas šefas ketina gaminti maistą klientų namuose
Ne vienas iš „Michelin“ restoranų pagausino personalą, sumažino turėtas skolas, ar kilstelėjo mokamas algas. Tačiau buvo ir tokių, kuriems, kaip rodo skaičiai, tarptautinis įvertinimas naudos (dar) neatnešė, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Nors virtuvės šefas Karolis Narušis kilęs iš kulinarų šeimos, apie darbą virtuvėje nesvajojo. Vis tik, išvykęs savęs išbandyti į Londoną, nepraėjus nė metams atsidūrė „Michelin“ žvaigžde įvertinatme japonų restorane ir neilgai suprato, kad tai — tikrasis jo pašaukimas. Po 10 metų grįžęs į Lietuvą Na...
Ketvirtadienį paskelbti geriausi Latvijos restoranai, įtraukti į prestižinį 2025 m. „Michelin“ restoranų vadovą – į jį įtrauktas 31 restoranas. Antrasis restoranas Latvijoje apdovanotas prestižine „Michelin“ žvaigžde, rašo Delfi.lv.
Šį mėnesį į „Michelin“ Niujorko gidą įtraukti dvylika naujų restoranų, siūlančių patiekalus nuo „aukštosios prancūzų“ virtuvės iki „ekologiškos elegancijos“, kels tostus už savo sėkmę. Paminėjimas restoranų kritikais tapusių padangų gamintojų vadove yra pirmasis žingsnis siekiant gauti „Michelin“ žv...
„Margarinas – ne sviestas, Kaunas – miestas“, sako liaudies patarlė. Tai labai neteisingas posakis, kaip ir pačių kauniečių ilgai platintas „ir Kaune gyventi galima“ (niekam nereikia taip apie save atsiliepti).
Studijavo muzikos konservatorijoje, bet pasirinko virėjo profesiją. Būna, kad visko nespėja, bet tame, sako, ir slypi įdomumas. Nors „Michelin“ įvertinimai verčia pasitempti, vis tiek dirba vadovaudamasis savo patirtimi ir supratimu, kokia turi būti virtuvė, koks turi būti maistas. O jis šefo Adomo ...
Rugsėjo 17-osios vakarą skanaus ir kokybiško maisto entuziastai susibūrė paminėti pasaulinę kampaniją „Ekologiškas rugsėjis“, skirtą ekologiškų žmogui bei aplinkai draugiškų kasdienių pasirinkimų skatinimui. Didžiausias ekologiškų ir sveikų produktų tinklas Baltijos šalyse „Livin“ – jau trečius metu...
Šiandien sekmadienis, ir tai diena, kai paprastai rašau apie kokį nors restoraną, vertinu ir juokiuosi, šaipausi ir giriu, ir apskritai darau tai, kas mano gyvenime užima gerus penkiolika metų, kai pirmą sykį sugalvojau rašyti apie restoranus. Kaip buvo rašyta sovietmečiu, apie viešąjį maitinimą.
Ir štai, Lietuvą ištiko restoranų krizė. Bankrutavo keletas žinomų, kažkiek nežinomų ir vienas labai žinomas restoranas. Kas toliau? Horizonte – tai, ko niekada pas mus nebuvo: restoranų streikas. Netgi tie restoranų žmonės, kurie nesiskundė, nemurmėjo, dabar nerimauja. Yra tikimybė, kad šįmet prasi...
Restorano „Nineteen18“ šefas Andrius Kubilius sako, kad pats valgo tai, ką randa šaldytuve, tačiau į jo vadovaujamą restoraną užsukusių svečių gomuriai lepinami išskirtiniais skoniais. Restorano pastangos ir fantazija prieš kelis mėnesius buvo įvertinta ir prestižine „Michelin“ žvaigžde.
Ar galiu užeiti? „Michelin“ žvaigžde įvertinto restorano lėkštėse – ir naminiai koldūnai, ir skruzdėlės (4)
Birželį net keturi restoranai Lietuvoje buvo įvertinti prestižinėmis „Michelin“ žvaigždėmis. Vienas jų – restoranas „Nineteen18“, kuriam vadovauja šefas Andrius Kubilius. Tad šį kartą laida „Ar galiu užeiti?“ kviečia pamatyti, kaip vyksta darbas viename geriausių Lietuvos restoranų.
Restoranai neslepia kartėlio: sugriausime tai, ką tiek metų kūrėme, grįšime prie kebabinių ir knaipių (68)
Smaugianti mokesčių našta, taupantys klientai, brangūs produktai – tokius iššūkius vardija šalyje veikiantys aukštesnės klasės restoranai. Kaip įvardijo su „Delfi“ bendravę restoranų vadovai ir šefai, dabartinė situacija jiems primena tobulą audrą, kurią išgyventi stengiamasi apkarpant nebūtinas išl...
Известный шеф-повар Лютаурас Чепрацкас во вторник прокомментировал свое решение закрыть ресторан из списка Michelin Gastronomika. По его словам, события последнего времени не были благоприятны для работы роскошных ресторанов, а ему лично надоело работать бесплатно или в убыток.
Garsus virtuvės šefas Liutauras Čeprackas antradienį pakomentavo sprendimą uždaryti į „Michelin“ gidą įtrauktą restoraną „Gastronomika“. Anot jo, pastarųjų metų įvykiai prabangiems restoranams nebuvo palankūs, o jam pačiam, kaip rašė, atsibodo dirbti nemokamai arba nuostolingai.
Ресторан шефа Лютаураса Чепрацкаса Gastronomika, который в июне этого года года был включен в список Michelin, в понедельник сообщил о закрытии. Президент Литовской ассоциации гостиниц и ресторанов Эвалда Шишкаускене сказала Delfi, что это только вершина айсберга.
Liutauro Čepracko vadovaujamas restoranas „Gastronomika“, kuris birželį buvo įtrauktas į „Michelin“ gidą, pirmadienį paskelbė apie užsidarymą. Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė „Delfi“ sakė, kad tokios žinios – tik ledkalnio viršūnė.
Šią vasarą vaizdas restorane dažnai buvo toks: tuščia salė arba vienas staliukas užimtas, trys – keturi padavėjai ramsto sienas, ilgesingai žvalgosi į restorano duris. Vilniuje, Vilniaus gatvėje, Kaune, Vilniaus gatvėje, Druskininkuose. Netgi Palangoje, Basanavičiaus stryte, panašiai kaip Romos cent...
Kaip pasauliui reklamuoti sostinę? Pirmiausia tam reikia ekspertų. Gediminas tokį turėjo – Lizdeiką. Jis pasakė: pastatyk miestą, apie jį sklis garsas toli toli. Tąkart planas suveikė. Šiandien laikai pasikeitė. Vietoj Lizdeikos turime „Go Vilnius“ ir visą būrį ten dirbančių asmenų.
Sutinku: šitoks teksto pavadinimas skamba pakiliai, gal net teatrališkai. Bet taip yra! Sūris yra ideali, pilnutinė formulė: žemė + gamta + žmogaus meistrystė + skonis. Šįsyk – apie tai. Nes paskutinę puikios vasaros dieną norisi kažko pozityvaus, kažko, kas iš pievų, iš žolės, iš pieno baltumo. Tad...