Michelin

65 straipsnių

Michelin – didžiausia pasaulyje padangų gamintoja iš Prancūzijos. 1900 m. bendrovė sukūrė visame pasaulyje žinomą restoranų gidą, siekdama paskatinti keliones automobiliais. Nuo to laiko gido rengėjai lieka ištikimi pradinei savo misijai: atrasti kulinarinių kelionių paskirties vietas, nukreipti viso pasaulio keliautojus ir vietos gurmanus į geriausius restoranus, skleisti žinią apie skirtingų šalių virtuves ir skatinti žmones keliauti. 

„Michelin“ žvaigždutės

„Michelin“ inspektoriai vertina vadovaudamiesi 5 kriterijais:

1. Produktų kokybe

2. Maisto gaminimo technika

3. Skonių harmonija

4. Per patiekalus atsiskleidžiančiu šefo individualumu

5. Pastoviu kokybės užtikrinimu tiek žvelgiant į meniu, tiek vertinant ilgesnį laikotarpį

Žinomiausias įvertinimas – visame pasaulyje žinomos „Michelin“ žvaigždutės, skiriamos išskirtinius skonio potyrius užtikrinantiems restoranams. Viena „Michelin“ žvaigždė suteikiama restoranams už „aukštos kokybės maistą, dėl kurio verta sustoti važiuojant pro šalį“, dvi žvaigždės – už „puikų maistą, dėl kurio verta nukrypti nuo pradinio maršruto“, o trys – už „išskirtinę virtuvę, dėl kurios verta specialiai planuoti kelionę“.

Be prestižinių žvaigždučių, taip pat skiriami ir populiarios „Bib Gourmand“ kategorijos vertinimai. Jie skiriami restoranams, siūlantiems kokybišką maistą už puikią kainą. Pavyzdiniams restoranams, įsipareigojantiems laikytis visiškai tvarios gastronomijos praktikos skiriama „Michelin Green Star“ žvaigždutė.

2024 metų birželio 13 dieną paskelbta, kad į „Michelin“ gidą įtraukiami 26 Lietuvoje įsikūrę restoranai, o maitinimo įstaigoms „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas mus“ skirta po vieną „Michelin“ žvaigždę.

Į gidą įtraukti restoranai: „Red Brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, „Arrivee“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer the ocean“, „Gastronomika“, „Heji“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“, „Vila Komoda“.

Dar 4 restoranai nusipelnė „Bib Gourmand“ vertinimo, skiriamo kokybiškoms ir geras kainas siūlančioms maitinimo įstaigoms. Šie restoranai: „14 horses“, „Gaspar‘s“, „Numan“ ir „Le Travi“

„Michelin Green Star“ žvaigždutė, skirta išskirtinai į tvarumą susitelkusiems restoranams, suteikta „Red Brick“.

Žvilgterkite į pirmąjį „Michelin“ gidą po Lietuvą – kas yra apdovanotieji restoranai ir kas juose sužavėjo inspektorius

Net 4 Lietuvos restoranai pelnė „Michelin“ žvaigždutes

Paskelbta, kokie Lietuvos restoranai pateko į „Michelin“ gidą

„Michelin“ inspektorius atsako į klausimus: kas yra tie garsieji teisėjai ir kiek kartų jie valgo restorane prieš suteikdami žvaigždę

„Michelin“ inspektorius atsako į klausimus: kas yra tie garsieji teisėjai ir kiek kartų jie valgo restorane prieš suteikdami žvaigždę

Michelin žvaigždę gavęs šefas Airis papasakojo, ko reikia norint pelnyti tokį įvertinimą: atsakymas labai paprastas ir trumpas

Visa Meksika nustebusi: gatvės takų kioskas gavo „Michelin“ žvaigždutę – prie 5 dolerius kainuojančių užkandžių nusidriekė beprotiškos eilės

Paaiškino, kaip vertina „Michelin“, – be garsiųjų žvaigždučių vietinius bei turistus domina ir ypatingasis sąrašas

Ar įmanoma sužinoti, kaip „Michelin“ gido vertintojai atsirinko restoranus Lietuvoje, – ekspertai prabyla apie didžiulį slaptumą

Kitąmet Lietuvoje gali atsirasti „Michelin“ restoranas

Išleistas pirmasis „Michelin“ gidas po Latviją – pristatomi geriausi šalies restoranai

Paryžiaus restoranas siūlo „Michelin“ žvaigždute įvertintus išsineštinius patiekalus

Ne vieną krizę įveikęs „Michelin“ įvertintas šefas ketina gaminti maistą klientų namuose

Garsus Lietuvos šefas papasakojo, kaip jautėsi laukdamas „Michelin“ įvertinimo: teko gerti raminamuosius

Net dviem „Michelin“ įvertintų restoranų virtuvėms vadovaujantis šefas: nieko nekeičiau nei prieš, nei po įvertinimo

Roma Macijauskaitė

Nors virtuvės šefas Karolis Narušis kilęs iš kulinarų šeimos, apie darbą virtuvėje nesvajojo. Vis tik, išvykęs savęs išbandyti į Londoną, nepraėjus nė metams atsidūrė „Michelin“ žvaigžde įvertinatme japonų restorane ir neilgai suprato, kad tai — tikrasis jo pašaukimas. Po 10 metų grįžęs į Lietuvą Na...

Šiandien sekmadienis, ir tai diena, kai paprastai rašau apie kokį nors restoraną, vertinu ir juokiuosi, šaipausi ir giriu, ir apskritai darau tai, kas mano gyvenime užima gerus penkiolika metų, kai pirmą sykį sugalvojau rašyti apie restoranus. Kaip buvo rašyta sovietmečiu, apie viešąjį maitinimą.

Известный шеф-повар Лютаурас Чепрацкас во вторник прокомментировал свое решение закрыть ресторан из списка Michelin Gastronomika. По его словам, события последнего времени не были благоприятны для работы роскошных ресторанов, а ему лично надоело работать бесплатно или в убыток.

Корнелия Миколайтите

Ресторан шефа Лютаураса Чепрацкаса Gastronomika, который в июне этого года года был включен в список Michelin, в понедельник сообщил о закрытии. Президент Литовской ассоциации гостиниц и ресторанов Эвалда Шишкаускене сказала Delfi, что это только вершина айсберга.

Paulius Jurkevičius

Sutinku: šitoks teksto pavadinimas skamba pakiliai, gal net teatrališkai. Bet taip yra! Sūris yra ideali, pilnutinė formulė: žemė + gamta + žmogaus meistrystė + skonis. Šįsyk – apie tai. Nes paskutinę puikios vasaros dieną norisi kažko pozityvaus, kažko, kas iš pievų, iš žolės, iš pieno baltumo. Tad...