Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizitas Saudo Arabijoje, kur jį priėmė Saudo Arabijos kronprincas Mohammedas bin Salmanas, Indijos ministro pirmininko Narendros Modžio kelionė į Maskvą ar Rusijos prezidento V. Putino susitikimas Maskvoje su Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu sukėlė Vakarų šalių lyderių nepasitenkinimą. Tačiau visai neseniai Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu aplodismentais sutiktas JAV kongrese. Jo vizitas JAV nesukėlė Vakarų šalių pasipiktinimo, nei sulaukė kritikos. Anaiptol, JAV kongreso nariai per 56 minutes trukusią kalbą Izraelio premjerui B. Netanyahu plojo 50 kartų.

Praėjusių metų pavasarį Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį. Šiuo orderiu buvo patenkinti Vakarų lyderiai, vis tik TBT vyriausiajam prokurorui Karimui Khanui šių metų pavasarį paskelbus arešto orderius „Hamas“ lyderiui Yahyai Sinwaro ir Izraelio ministrui pirmininkui B. Netanyahu dėl kaltinimų karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui Vakarų lyderiai nebuvo vieningi.

Praėjusių metų pavasarį Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį. Šiuo orderiu buvo patenkinti Vakarų lyderiai, vis tik TBT vyriausiajam prokurorui Karimui Khanui šių metų pavasarį paskelbus arešto orderius „Hamas“ lyderiui Yahyai Sinwaro ir Izraelio ministrui pirmininkui B. Netanyahu dėl kaltinimų karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui Vakarų lyderiai nebuvo vieningi. Anksčiau teigusi prieštarausianti arešto orderio B. Netanyahu išdavimui, pasikeitus valdančiajai daugumai, Didžioji Britanija paskelbė netrukdysianti šiam procesui, kai Vokietija vis dar svirduliuoja.

Vis dėlto, nors Rusijos agresija prieš Ukrainą ir Izraelio agresija prieš Gazos Ruože ir Vakarų Krante gyvenančius palestiniečius smerkiama Jungtinėse Tautose, pirmoji Vakarų šalyse susilaukia daugiau dėmesio nei antroji. Atvirkščiai, Vakarų šalys, lyderiaujant JAV, remia agresorių. JAV pozicija, kai vienu atveju aukai – Ukrainai, o kitu atveju agresoriui – Izraeliui, tiekia ginklus, susilaukia ne tik nemažai kritikos dėl dvigubų standartų taikymo, tačiau ir neigiamų pasekmių telkiant paramą Ukrainai.

Daugelis besivystančių šalių jau seniai įžvelgia dvigubus Vakarų standartus, kai Vakarai smerkia neteisėtą okupaciją Ukrainoje ir kartu tvirtai palaiko Izraelį, kuris nuo 1967 m. yra okupavęs Vakarų Krantą bei Gazos Ruožą ir juose išlaiko gyvenvietes, didžiosios tarptautinės bendruomenės dalies laikomas neteisėtomis.

Harvardo Kenedžio mokyklos absolventas, vokiečių ir brazilų politologas, FGV tarptautinių santykių mokyklos Brazilijoje docentas Oliveris Stuenkelis pastebi, kad daugelis besivystančių šalių jau seniai įžvelgia dvigubus Vakarų standartus, kai Vakarai smerkia neteisėtą okupaciją Ukrainoje ir kartu tvirtai palaiko Izraelį, kuris nuo 1967 m. yra okupavęs Vakarų Krantą bei Gazos Ruožą ir juose išlaiko gyvenvietes, didžiosios tarptautinės bendruomenės dalies laikomas neteisėtomis. Be to, nuo 2007 m. Izraelis Gazos Ruožui taiko sausumos, oro ir jūrų blokadą.

Suprasdama pavojingus Izraelio žaidimus bei vis didėjančią JAV izoliaciją Globaliuosiuose Pietuose ir už jų ribų, JAV ne kartą perspėjo Izraelį dėl civilių aukų. Kvinčio atsakingo valstybingumo instituto (angl. Quincy Institute for Responsible Statecraft) strategai Sarangas Shidore’as ir Danas M. Fordas pastebi, kad vėliausias Meksikos ir Čilės kreipimasis į TBT dėl nusikaltimų prieš civilius Izraelio ir Gazos kare tyrimo yra dar vienas ženklas, kad Globaliuosiuose Pietuose vis labiau remiamas tarptautinis teisinis kelias prieš vykstantį karą ir Gazos Ruožo apsiaustį.

Tyrėjai pastebi, kad parama tarptautiniams procesams prieš Izraelio veiksmus Palestinoje apima ne tik visas Globaliųjų Pietų šalis, įskaitant Lotynų Ameriką, Afriką, Vakarų Aziją, Pietų Aziją ir Pietryčių Aziją, tačiau ir Pietų Afrikos Respublikos, Meksikos bei Čilės inicijuoti veiksmai ir plati parama 2022 m. gruodį priimtai Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliucijai rodo vyraujančias nuotaikas musulmonų ir arabų šalyse, kurios nėra palankios vykdomai JAV politikai Izraelio atžvilgiu.

JAV sprendimas bet kokia kaina remti Izraelio agresiją Gazos Ruože ir Vakarų Krante netrukus po to, kai kitame kontekste pasmerkė Rusijos veiksmus Ukrainoje, jau dabar daro realų poveikį globaliosios Šiaurės ir globaliųjų Pietų, Vakarų ir Rytų santykiams, kurių neigiamos pasekmės gali tęstis dešimtmečius.

Johnas Ikenberry’is viename savo naujausių darbų aprašė trijų pasaulių scenarijų: „globaliosios Šiaurės“ (kuriam vadovauja JAV ir iš dalies Europos Sąjunga), „globaliųjų Rytų“ (kuriam vadovauja Kinija ir Rusija) ir „globaliųjų Pietų“, kuris neturi lyderio ir atrodo šiek tiek pasyvesnis. Vis tik, kiti du „pasauliai“ varžosi dėl „globaliųjų Pietų“.

Ši konkurencinė kova tampa ypač svarbi, siekiant „globaliųjų Pietų“ paramos Rusijos agresijos prieš Ukrainą akivaizdoje.

Kaip pastebi dienraščio „the Guardian“ diplomatijos redaktorius Patrickas Wintouras, Vakarų dvejonės dėl Gazos atskleidžia, kad pasaulinė tvarka susiduria su maištu dėl jos dominavimo tarptautiniame diskurse.

Taigi, JAV sprendimas bet kokia kaina remti Izraelio agresiją Gazos Ruože ir Vakarų Krante netrukus po to, kai kitame kontekste pasmerkė Rusijos veiksmus Ukrainoje, jau dabar daro realų poveikį globaliosios Šiaurės ir globaliųjų Pietų, Vakarų ir Rytų santykiams, kurių neigiamos pasekmės gali tęstis dešimtmečius.