Įstatymo pataisomis siūlau antros pakopos pensijų kaupimo dalyviams suteikti galimybę gauti išmoką, jeigu jie patys ar jų šeimos nariai susirgtų sunkia liga, taip pat artimojo mirties atveju, nustačius neįgalumą ar netekus darbingumo, prireikus protezuoti dantis, taip pat ištikus stichinei nelaimei, netekus būsto, priklausančio nuosavybės teise, ir panašiais atvejais.

Labai panašius atvejus, kuomet būtų galima pasiimti antroje pakopoje kaupiamus pinigus, po konsultacijos su visuomene, išsigrynino ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, todėl viešoji konsultacija su gyventojais tebuvo viso labo eilinis laiko vilkinimas, siekiant apsaugoti pensijų fondus nuo pelnų mažėjimo.

Sakau eilinis, nes sprendimų paieška konservatorių vadovaujamoje ministerijoje vyksta nuo pat šios kadencijos pradžios, o rezultato kaip nėra, taip nėra. Primenu, kad konservatorių vengimas leisti žmonėms disponuoti savo pačių sukauptais pinigais lėmė, kad Seimo opozicija dar praeitais metais kreipėsi į Konstitucinį Teismą, o per tuos metus valdantieji nepakrutino nė piršto.

Tačiau net ir šiandien, po Konstitucinio Teismo išvados, konservatoriai trypčioja vietoje ir toliau, laukdami savo kadencijos pabaigos, visus maitina pažadais. Diskutuodama apie Konstitucinio Teismo sprendimą, socialinės apsaugos ir darbo ministrė viešai žadėjo įstatymo pataisas, kuriomis būtų panaikintas prieštaravimas Konstitucijai, Seime pristatyti dar balandžio mėnesį. Suprantama, niekas nieko nepristatė.

Gegužės mėnesį atskriejo dar vienas pažadas, kad Pensijų kaupimo įstatymo pataisos bus svarstomos birželį. Jau birželio vidurys, o pataisų vis dar nėra. Reikia suprasti, kad pataisos, kad ir ribota apimtimi, leis žmonėms iš pensijų fondų atsiimti savo pinigus. Bet koks jų nutekėjimas mažins fondų pelnus, o to greičiausiai ir bijo konservatoriai.

Dar daugiau, kalbama, kad įstatyme bus siekiama įtvirtinti nuostatą, kad atskirais atvejais gyventojai patys turės įtikinti pensijų fondus, kad priežastis, kodėl norima atsiimti savo pinigus, yra tikrai svarbi. Jei tikrai tokios pataisos atkeliaus į Seimą, tai bus atviros patyčios iš žmonių.

Privačius pensijų fondus valdantys verslai laimėjo keliaklupsčiavimo žaidimą ir užsitikrino pelnus, kapsinčius iš priverstiniu būdu pas juos į fondus įtraukiamų žmonių. Konservatoriai, akivaizdu, nenori prieš rinkimus imtis pertvarkų antroje pensijų pakopoje, tačiau nuoširdžiai prašau konservatorių rasti drąsos, ištaisyti Konstitucinio Teismo įvardytas klaidas, nebevilkinti sprendimų ir nebesityčioti iš žmonių.

Kreipiuosi ir į visus gyventojus. Antroje pakopoje kaupiamos lėšos pagal LR Konstituciją ir Pensijų kaupimo įstatymą priklauso žmogui, todėl nedelsiant turi būti sudaromos sąlygos numatytais atvejais jas pasiimti. Kiekvienas balsas rinkimuose už konservatorius tolina žmonių galimybes atsiimti antroje pakopoje kaupiamas lėšas, todėl artėjančiuose Seimo rinkimuose rinkitės atsakingai.

***

Linas Jonauskas yra Seimo narys, aplinkosaugininkas, socialdemokratas.