Energijos taupymas yra viena iš efektyviausių priemonių mažinant išlaidas. Juk nepagaminta ir neišnaudota energija nieko nekainuoja. Tai galima pasiekti, kai ji iš tiesų sutaupoma. Panašu, kad Vyriausybė nori įgyvendinti priemonę, kuri tėra tik dūmų uždanga.

Nuo gruodžio 1 d. iki kovo 1 d. institucijos turės kiekvienos darbo savaitės ketvirtadienį ir penktadienį (ar penktadienį ir pirmadienį) versti darbuotojus dirbti iš namų. Tuo metu, taip pat ir savaitgalį, valstybės valdomų patalpų temperatūra bus mažinama iki 17–18 laipsnių. Pasak ministro, tai viena iš priemonių, padėsianti valstybei sutaupyti apie 100 mln. eurų.

Viskas būtų puiku, jei ši energija iš tiesų būtų sutaupoma. Tačiau realybė kita: darbuotojai darbo metu bus priversti naudoti elektrą, šildymą savo namuose, taigi valstybės išlaidos bus perkeltos ant tarnautojų pečių.

Ilgus metus Lietuva skatino vartotojus taupyti energiją ir naudotis radiatorių temperatūros reguliavimo galimybe. Neretai ji buvo diegiama ir renovacijos metu. Skaičiuota, kad išėjęs į darbą ir namų temperatūrą keliais laipsniais sumažinęs žmogus gali sutaupyti iki 5 proc. naudojamos šilumos energijos. Tačiau visos šios paskatos, panašu, nubraukiamos vienu mostu.

Dar daugiau – nuotolinis darbas buvo prievolė tik pandemijos metu. Šiuo metu jos nėra. Kyla klausimų, kokiu pagrindu darbuotojai bus verčiami nevykti į savo darbo vietą? Pagal dabar galiojančius teisės aktus, dirbti nuotoliniu būdu galima tik darbdaviui ir darbuotojui susitarus, arba darbuotojui paprašius. Darbuotojui nesutikus dirbti nuotoliniu būdu, pagrindo nei nutraukti darbo sutartį, nei pakeisti darbo sąlygas nėra.

Kas bus, jei keli darbuotojai nesutiks dirbti iš namų ir apmokėti padidėjusias sąskaitas už elektros energiją iš savo vargano dydžio atlyginimo? Matyt, ketinama pasitelkti psichologinį spaudimą. To niekad niekas nepripažins, bet juk gražūs sutaupytos elektros energijos skaičiai yra svarbiau nei žmogus ir jo pajamos. Juk norint kiekvieną savaitę dirbti namuose reikia turėti ir pastovią darbo vietą, ir įrangą. Ar visi ją turi? Žinoma, ne, o išlaidos jai įsirengti ir vėl taps darbuotojo galvos skausmu.