Jei dalis Lietuvos už jas balsuos, ar tai bus laikoma pakankama sąlyga įtraukti jas į valdančiąją koaliciją?

O gal reikėtų pavyzdžiu rinktis Europos Parlamento daugumos apsisprendimą – kraštutinės kairės ir dešinės partijų ne tik nepriimti į koaliciją, bet ir nesuteikti jokių postų Parlamente? Įvesti sanitarinį kordoną tam tikroms politinėms ir antivalstybinėms pažiūroms.

Ar Remigijus Žemaitaitis su savo partija, Konstitucinio Teismo nuteistas už antisemitizmą ir tik manipuliacijomis gudriai išsisukęs nuo pašalinimo iš Seimo bei tuo pačiu – iš naujų rinkimų, gali būti priimtas į naują Vyriausybę formuosiančią koaliciją? Net jei jis pats asmeniškai nedalyvautų Vyriausybėje?

Ar vadinamoji taikos koalicija, kurios politikai ir generolai lyg pagal nurodymą iš kremliaus reikalauja nutraukti ginklų tiekimą Ukrainai ir taip pasiekti jų siūlomą taiką, kas realybėje būtų galutinė Ukrainos okupacija?

Ir Šaltojo karo metais taikos koalicijos buvo GRU operacijos. Šių metų nacionalinio saugumo ataskaitoje Valstybės saugumo departamentas parašė, kad „Rusijai palankūs politiniai tikslai Lietuvoje pristatomi su taikos šūkiais“.

Politinės partijos ir Prezidentas, kuris bus dalis koalicijos formavimo proceso, galėtų jau dabar pareikšti savo poziciją šių dviejų politinių subjektų atžvilgiu.

Kol kas mes žinome tik vieną partiją, su kuria nenorima bendradarbiauti ir tai pareiškiama iš anksto, kaip signalas rinkėjams. Ar tai reiškia kad R. Žemaitaičio ir Viktoro Uspaskicho partijoms durys – atviros?

Galėtų žurnalistai padėti nuolatos domėtis tuo klausimu ir neleisti išsisukti partijų lyderiams ir Prezidentui atsakymais, esą dar anksti apie tai kalbėti, pamatysime ir t. t.

Ar iš tiesų per anksti kalbėti apie antisemitizmą ir prorusiškumą agresijos prieš Ukrainą kontekste?

Tiesa, Prezidentas jau parodė savo poziciją, abiejų partijų atstovus pakvietęs į valstybinį priėmimą.

Gal įvyko klaida ir Prezidentas norėtų ištaisyti šią klaidą? Ar atvirkščiai – gal tai buvo sąmoningas pasirinkimas ir parama, reabilitacija, kad ir Rusijai yra vietos Prezidentūros kieme?

Kas nugalės – valstybiniai principai ar ciniški pragmatiniai interesai?