Ypač skaudu, kad JAV prezidento Joe Bideno administracija draudžia amerikiečių ginklais Ukrainos armijai smogti į Rusijos teritoriją. Tai mažina ukrainiečių karinių veiksmų efektyvumą ir pergalės tikimybę iki minimumo. Aš net neįsivaizduoju, kad vykstant Antrajam pasauliniam karui, tuometinis JAV prezidentas Franklinas Rooseveltas, siųsdamas ginklus į Sovietų Sąjungą, Josifui Stalinui būtų sakęs: draudžiu tau juos panaudoti Vokietijos teritorijoje ir asmeniškai prieš Adolfą Hitlerį...

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas vaidina kietą vyruką, tačiau šiais metais į Normandijos operacijos iškilmes, vyksiančias birželio 6 d., pakvietė dalyvauti ir teroristinės Rusijos atstovus...

Dvigubi standartai turi baigtis. Ukrainoje yra silpninamas ir naikinamas Lietuvos ir kitų šalių amžinas priešas – Rusija. Todėl mes turime užversti Ukrainą ginklais be jokių draudimų ir reikalauti iš jos, kad visa tauta pakiltų į kovą, nes fronte trūksta karių, o be normalaus skaičiaus karių ginklai tėra metalo krūva. Jeigu Vakarai leis ukrainiečiams pralaimėti rusams, tai po chaotiško pabėgimo iš Afganistano bus antras stiprus geopolitinis pralaimėjimas. Tada Kinija, Rusija ir Šiaurės Korėja priims atitinkamus sprendimus, kurie Vakarams atneš ne tik politinį ir moralinį pažeminimą, bet ir visapusišką susilpnėjimą, o galbūt net ir tarptautinių institucijų subyrėjimą.

Ar suvoks Vakarų šalių lyderiai, kad šiandien demokratinių santvarkų likimas sprendžiasi Ukrainoje, ir suras drąsos bei valios ryžtingais veiksmais, o ne pusinėmis priemonėmis stoti į didvyriškos Ukrainos pusę – matysime.

Realus veiksmas būtų toks: šią vasarą kariaujanti Ukraina skubos tvarka priimama į NATO, ir jeigu rusai per mėnesį neišsinešdina iš Ukrainos, tada įsigalioja 5-asis straipsnis. Vien tik mintis apie 5-ojo straipsnio veikimą turėtų diktatoriaus putino ir visos jo aplinkos imperines ambicijas atšaldyti iki ledo temperatūros.

***

Stanislovas Buškevičius yra partijos „Jaunoji Lietuva“ pirmininkas.