Ištrauka iš Dalios Bazarienės ir Eglės Bazaraitės knygos „Savas margutis“:

Dažymas

Ne kiekvienos Velykos būna žalios, ir ne visada galime rasti dažymui tinkamą augalų įvairovę. Dažniausiai naudojami svogūnų lukštai, samanos, raudonieji kopūstai ar kitos per žiemą išlaikytos daržovės. Kai kurios spalvos apskritai nebuvo išgaunamos, nes regione neaugo šias spalvas teikiančių augalų.

XIX a. pabaigoje atsirado cheminiai anilino dažai, leidžiantys išbandyti platesnę spalvų gamą. Cheminių dažų paruošimas yra nurodomas ant pakelio. Deja, jais nudažytus kiaušinius valgyti nepatariame.

Dažymas dilgėlėmis

SPALVA. Dilgėlės dažo šviesiai žalia spalva.

NUOVIRAS. Pririnkite šviežiai sužėlusių dilgėlių. Į puodą pridėkite kuo daugiau lapų, užpilkite vandeniu ir pavirkite apie pusvalandį. Įpilkite porą valgomųjų šaukštų acto. Atvėsinkite ir nukoškite.

DAŽYMAS. Į šaltus dažus dėkite numargintus kiaušinius ir kaitinkite, bet neužvirinkite. Dažus su kiaušiniais kaitinkite lėtai ir nuolat stebėkite, kad nepradėtų virti. Nemaišykite. Įkaitęs skystis ima stipriai garuoti. Jeigu pastebėsite, kad vaškas pradeda išplaukti į paviršių, išjunkite kaitinimą arba nukelkite nuo kaitinimo vietos.

Kiaušinių dažymas / Šarūnės Zurbos nuotr.

BAIGIAMIEJI ŽINGSNIAI. Neskubėdami po vieną išimkite kiaušinius, iš karto nušluostykite sausa audinio šluoste. Ištrauktus iš dažų tuščius kiaušinius atsargiai išpūskite arba leiskite skysčiui pačiam iš jų ištekėti. Jeigu nuo kai kurių kiaušinių vaškas nebus visiškai nutirpęs, nupilkite juos verdančiu vandeniu. Kai visi margučiai bus ištraukti ir nušluostyti, patepkite juos riebalais (pavyzdžiui, lašiniais, sviestu, aliejumi), kad užsifiksuotų spalva ir paviršius įgautų švelnų blizgesį.

Dažymas burokėliais

SPALVA. Burokėliai dažo švelniai raudona, o dažniausiai – rausva spalva. Nors burokėliai yra itin sodrios spalvos daržovė, jų suteikiama spalva yra labai neryški.

NUOVIRAS. Nuluptus burokėlius supjaustykite arba sutarkuokite, užpilkite vandeniu, įpilkite šiek tiek acto ir pavirkite. Atvėsinę nukoškite ir dėkite numargintus kiaušinius, kaitinkite, bet neužvirinkite.

DAŽYMAS. Dažus su kiaušiniais kaitinkite lėtai ant nedidelės kaitros ir stebėkite, kad nepradėtų virti. Nemaišykite. Įkaitęs skystis ima stipriai garuoti. Jeigu pastebėsite, kad vaškas pradeda išplaukti į paviršių, išjunkite kaitrą arba indą nukelkite nuo kaitinimo vietos.

BAIGIAMIEJI ŽINGSNIAI. Neskubėdami po vieną išimkite kiaušinius, iš karto nušluostykite sausa audinio šluoste. Ištrauktus iš dažų tuščius kiaušinius atsargiai išpūskite arba leiskite skysčiui pačiam iš jų ištekėti. Jeigu nuo kai kurių kiaušinių vaškas nebus visiškai nutirpęs, nupilkite juos verdančiu vandeniu. Kai visi margučiai bus ištraukti ir nušluostyti, patepkite juos riebalais (pavyzdžiui, lašiniais, sviestu, aliejumi), kad užsifiksuotų spalva ir paviršius įgautų švelnų blizgesį.

Kiaušinių dažymas / Šarūnės Zurbos nuotr.

KAIP IŠGAUTI INTENSYVESNĘ SPALVĄ. Intensyvesnė spalva gaunama kiaušinius merkiant į burokėlių raugą. Jam paruošti išvirkite keletą neluptų burokėlių galvų ir skystį nukoškite. Atvėsintus, tačiau neluptus ir nepjaustytus burokėlius sudėkite į rauginimui skirtą indą. Užpilkite šiltu vandeniu, įdėkite juodos duonos plutelių. Prispauskite, kad visi burokėliai būtų apsemti vandeniu. Laikykite šiltai. Po 2–3 savaičių burokėliai įrūgs.

Rauge burokėliai gali būti labai ilgai – iki kelių mėnesių, todėl jo galite pasiruošti iš anksto. Pavasarį burokėlius rekomenduojama užraugti, iki varlės iškurks – vėliau užraugtas raugas bus tąsus ir ne itin malonus naudoti. Naudokite raugą dažymui taip pat, kaip ir dažydami neraugintais burokėliais.

Dažymas mėlynaisiais kopūstais

SPALVA. Mėlynieji kopūstai dažo švelniai violetine spalva.

NUOVIRAS. Kopūstus smulkiai supjaustykite, užpilkite vandeniu ir lėtai virkite apie 15 min. Įpilkite šiek tiek acto.

DAŽYMAS. Atvėsinę nukoškite ir į skystį dėkite numargintus į sugeriamąjį popierių įvyniotus kiaušinius. Dažus su numargintais kiaušiniais lėtai kaitinkite ant nedidelės kaitros, bet neužvirinkite, nuolat stebėkite, kad nepradėtų virti. Nemaišykite. Įkaitęs skystis ima stipriai garuoti. Jeigu pastebėsite, kad vaškas pradeda išplaukti į paviršių, išjunkite kaitrą arba nukelkite indą nuo kaitinimo vietos.

Kiaušinių dažymas / Šarūnės Zurbos nuotr.

BAIGIAMIEJI ŽINGSNIAI. Neskubėdami po vieną išimkite kiaušinius, iš karto nušluostykite sausa audinio šluoste. Ištrauktus iš dažų tuščius kiaušinius atsargiai išpūskite arba leiskite skysčiui pačiam iš jų ištekėti. Jeigu nuo kai kurių kiaušinių vaškas nebus visiškai nutirpęs, nupilkite juos verdančiu vandeniu. Kai visi margučiai bus ištraukti ir nušluostyti, patepkite juos riebalais (pavyzdžiui, lašiniais, sviestu, aliejumi), kad užsifiksuotų spalva ir paviršius įgautų švelnų blizgesį.

Dažymas ciberžole

SPALVA. Ciberžolė dažo šviesiai geltona spalva.

NUOVIRAS. Tris šaukštus maltos prieskoninės ciberžolės užpilkite trimis stiklinėmis vandens. Virinkite lėtai apie pusvalandį, nukoškite, įpilkite 1–2 valgomuosius šaukštus acto.

DAŽYMAS. Į atvėsintą nuovirą dėkite numargintus į sugeriamąjį popierių įsuktus kiaušinius. Kaitinkite, bet neuž- virinkite. Nemaišykite. Įkaitęs skystis ima stipriai garuoti. Jeigu pastebėsite, kad vaškas pradeda išplaukti į paviršių, išjunkite kaitinimą arba nukelkite puodą nuo kaitinimo vietos.

BAIGIAMIEJI ŽINGSNIAI. Neskubėdami po vieną išimkite kiaušinius, iš karto nušluostykite sausa audinio šluoste. Ištrauktus iš dažų tuščius kiaušinius atsargiai išpūskite arba leiskite skysčiui pačiam iš jų ištekėti. Jeigu nuo kai kurių kiaušinių vaškas nebus visiškai nutirpęs, nupilkite juos verdančiu vandeniu. Kai visi margučiai bus ištraukti ir nušluostyti, patepkite juos riebalais (pavyzdžiui, lašiniais, sviestu, aliejumi), kad užsifiksuotų spalva ir paviršius įgautų švelnų blizgesį.

Kiaušinių dažymas / Šarūnės Zurbos nuotr.

Dažymas svogūnų lukštais

SPALVA. Svogūnų lukštus galite pradėti rinkti dar gerokai prieš Velykas. Tačiau tai nebūtina, nes jų rasite visais metų laikais. Dažymas svogūnų lukštais yra sveikas – jais nudažytus kiaušinius galima valgyti.

Kiaušiniai, juos užvirinus svogūnų lukštų nuovire, nusidažys šviesia oranžine spalva, o virinami ilgiau, įgauna rudą arba net tamsiai vyšninę spalvą. Visai kitokį atspalvį išgausime iš raudonųjų svogūnų lukštų. Dažų paruošimas toks pats, kaip dažant geltonųjų svogūnų lukštais.

NUOVIRAS. Pamerkite į vandenį maždaug keturias dideles saujas svogūnų lukštų ir palaikykite 2–3 valandas, o jeigu galite – ir per naktį. Po to pavirinkite apie pusę valandos. Atvėsintą skystį nukoškite. Į nuovirą įpilkite du valgomuosius šaukštus 9 proc. natūralaus acto ir (arba) tokį pat kiekį druskos. Nepilkite daugiau acto, nes jis tirpina kiaušinio lukštą ir sunkina spalvos įsigėrimą.

Kiaušinių dažymas / Šarūnės Zurbos nuotr.

DAŽYMAS. Vašku margintų kiaušinių virinti negalima, nes vaškas išplauks, raštas taps neryškus arba visiškai užsidažys. Svogūnų lukštų nuovire nevirinti ir tik užvirti kiaušiniai retai įgauna sodrią spalvą. Kad spalva būtų ryškesnė, galima minkštame popie- riuje suvyniotus numargintus kiaušinius dėti į šaltą nuovirą ir palaikyti keletą valandų ar per naktį, ir tik tada užkaitinti, bet neužvirinti. Toks procesas itin pasiteisina, kai norime ant Velykų pusryčių stalo patiekti šiltus margintus kiaušinius. Nemargintus kiaušinius galima tiesiog išvirti svogūnų nuovire. Jie labai tiks skutinėti.

Tokie patys dažymo žingsniai taikomi ir dažant įvairiomis kitomis natūraliomis medžiagomis. Bandykite ir atraskite savo spalvų paletes. Tai gali būti pačios netikėčiausios, niekieno iki šiol nepritaikytos kiaušiniams dažyti organinės ir neorganinės kilmės medžiagos.

Dar siūlome išbandyti beržo pumpurus ir vantos lapus, skroblo žievę, dažančius gelsvai žalia spalva. Taip pat ramunėles, kmynus ir alksnio žirginėlius, kurie dažo geltona spalva.

Kiaušinių dažymas / Šarūnės Zurbos nuotr.

Iš šieno pakratų išgausite pilkai žalią spalvą. Bruknių lapus, rugių želmenis ir žaliąją arbatą naudokite, jeigu norite kiaušiniams suteikti žalsvą atspalvį. Džiovintas rugiagėles, mėlynių uogas ir uogienę – mėlyną spalvą, o ąžuolo žievė kiaušinius nudažys tamsiai ruda spalva. Juodoji arbata ir kava – rudai. Kinrožių arbata dažo raudona spalva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)