Šv. Velykos jau visai neužilgo. Kaip ir visuomet didžiausia stalo puošmena ir pasidižiavimas yra Velykų kiaušinis. Jeigu norite šiais metais išbandyti kitokį marginimo būdą, o galbūt pasistemti naujų idėjų, bus įdomu paskaityti, kaip kiaušinius margina sertifikuota tradicinių amatų meistrė Adelė Ade...
Velykos
456 straipsnių

Velykos – tai viena svarbiausių pavasario švenčių, simbolizuojanti gamtos atgimimą ir Kristaus prisikėlimą. Šventės data yra kilnojama – gali kisti nuo kovo 22 dienos iki balandžio 25 dienos. 2025 m. Velykos bus švenčiamos balandžio 20 d.
Tradicijos neatsiejamos nuo margučių dažymo ir šventinių pusryčių, kuomet Velykų patiekalai puikuojasi ant stalo. Ridenami margučiai ir ieškomi paslėpti kiaušiniai, kurie džiugina tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Velykiniai sveikinimai taip pat yra svarbus paprotys, atsiradęs kartu su atvirukų kultūra dar XIX a.
Kviečiame sekti aktualias Velykų naujienas, sužinoti įdomias istorines detales, tradicijas ir pasisemti idėjų šventiniam stalui.
Kiaušiniai – bene svarbiausias šv. Velykų atributas. Vieni perka jau dažytus, tačiau dauguma margina kiaušinius namuose ir ieško vis naujų būdų, kaip išgauti neįtikėtinas ir visus grožiu stebinančias spalvas. Maisto tinklaraščio „Valgė spalvė“ kūrėja Živilė Stumbrienė kasmet siekia sužinoti vis kito...
Vis daugiau Lietuvos miestų ir miestelių pas save įsileidžia Velykų dvasią. Ne išimtis ir Kretingos rajone esantys Darbėnai, kur dekoracijos stebina savo dydžiu.
Tradicijų mylėtojams – šokas, o naujumo ieškotojams – tikra laimė: išvardino triukus, kaip išradingai pakeisti baltos mišrainės skonį (7)
Tradicinės baltos mišrainės gerbėjai gal ir pasmerks, bet ieškantys naujų natų tikrai apsidžiaugs. Pasirodo, mūsų stalo pažibos – baltos mišrainės – skonį galima labai subtiliai pakeisti, įdedant netikėtų ingredientų. Delfi skaitytoja Joana pasidalino keletu patarimų, kaip nelaužant tradicijų, šiek ...
Per kiekvienas Velykas žmonės sugalvoja įvairių būdų, kaip originaliai nudažyti margučius. Pasirodo, unikaliam rezultatui išgauti tereikia aktyvintos anglies tablečių, kurių galime rasti kone kiekvienuose namuose.
Belaukiant Velykų, daugelis ruošiasi įvairiausiomis ilgametėms šios šventės tradicijoms – ieško gardžių tradicinių patiekalų receptų, ruošiasi Velykų bobutės ar velykinio zuikio išdaigoms, dairosi stalo papuošimų, kiaušinio marginimo būdų ir domisi kitais šios šventės atributais. Visgi, kai kur Vely...
Ruošiant Velykų stalą tikrai verta išbandyti ir kažką naujo ir neįprasto, pavyzdžiui, putpelių kiaušinius, jei dar nebandėte. Šie maži, tačiau itin maistingi kiaušiniai ne tik puikiai tinka patiekalams, bet ir gali suteikti unikalų akcentą Jūsų šventiniam stalui. Be to, jų net nereikia marginti, nes...
Maisto kultūros vizionierius, dviejų Kauno restoranų ir gastrobaro įkūrėjas ir vadovas Laurynas Šauklys labai mėgsta naujoves, dažnai išbando įvairius, gal kiek netikėtus skonių derinius, ieško, kaip galėtų nustebinti visko mačiusius ir ragavusius draugus bei restorano svečius. Tačiau šventės jam – ...
Prekybos ir pramogų centras Kauno „Akropolis“ informuoja, kaip dirbs per Velykas. Pirmąją šventinę dieną prekybos centras nedirbs išskyrus kino teatrą. Šventinį pirmadienį Kauno „Akropolis“ dirbs įprastai, kitokiu grafiku veiks tik „Eurovaistinė“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Margučiai per Velykas – visiems priimtina tradicija. Tačiau visi kiti valgiai priklauso nuo šeimos – vieni kurs dienos išskirtinumą sekdami tradicija, kiti – jos nepaisydami. Geriausia jungianti grandis: estetika, patiekalų kokybė ir gera atmosfera. Apie Velykų stalą pasakoja premium klasės supermar...
Įvairiausiais raštais ir spalvomis marginti kiaušiniai – atributas, be kurio neįsivaizduojamas Velykinis stalas. Neretai šios šventės laukiama būtent dėl kiaušinių marginimo ritualo, o didžiausią džiaugsmą tai teikia patiems mažiausiems. Ilgametė kiaušinių margintoja pedagogė Danguolė Umbrasienė dal...
Visai ne už kalnų pati gražiausia pavasario šventė – Velykos. Ji daugumai asocijuojasi su gamtos atgimimu, šviesa ir kažko naujo pradžia. Tai – džiaugsmo šventė, kurią norisi leisti su mylimaisiais žmonėmis.
Marginti kiaušinius su ciberžole – laiko patikrintas, natūralus, gražus ir sveikatai draugiškas būdas, suteikiantis margučiams nuostabią geltoną ar net auksinę spalvą. Šiuo būdu galima marginti ne tik baltus, bet ir rudus kiaušinus, tik rezultatas bus skirtingas.
Pakruojo dvaras velykinį savaitgalį atvers vartus į vieną spalvingiausių metų renginių – tulpių ir pavasario gėlių festivalį „Pavasario simfonija“. Ši šventė, vyksianti jau ketvirtą kartą, kvies leistis į įspūdingą kelionę per žydintį pavasarį, meną, istoriją ir atgimusį dvarišką gyvenimą, skelbiama...
Tikriausiai internete matėte ne vieną kiaušinių dažymo būdą, kai margučiai spindi ryškiai juoda spalva. „Delfi“ skaitytoja Agnė nusprendė išbandyti vieną populiarų ir socialiniuose tinkluose plintantį būdą, naudojant raudonąjį vyną. Eksperimentas įvyko, tačiau rezultatas – ne toks, kokį žadėjo inter...
Ne kiaušiniai ir ne majonezas yra didžiausia Velykų stalo bėda: profesorius Stukas įspėja, ko šiukštu vengti (4)
Artėjant Velykoms daugelis dairosi įvairiausių šventinių patiekalų idėjų, naršo receptų knygose ar interneto platybėse ieškodami patarimų, kaip paruošti stalą, kurį šeima ir giminės prisimins dar gerokai po Velykų. Kai lėkštėse atsiranda tiek ilgametes tradicijas menantys patiekalai, tiek nauji, gur...
Gastronomijos paveldo tyrinėtojas – apie Velykų tradicijas ir patiekalus, kurie turėtų atsidurti ant šventinio stalo (1)
Iki Velykų likus vos porai savaičių, daugelis pradeda intensyviai ruoštis šiai šventei. Didžiausias rūpestis – būsimų patiekalų planavimas. Juk norisi, kad jie būtų skanūs, sotūs bei šventiški. Tačiau galbūt verta šiemet ne ieškoti labai modernių ir niekur negirdėtų receptų, tačiau prisiminti tradic...
Žemaitijos sostinėje įsikūrusio gėlių salono savininkai nusprendė miestiečiams ir Telšių svečiams pavasario proga padovanoti staigmeną, kuri džiugintų ir keltų ūpą, – salono prieigose įkurdino du didžiulius zuikius.
Velykomis alsuote alsuoja jau tikrai ne vienų namų dekoras, tačiau laukiamiausia pavasario šventė savo džiugiomis spalvomis nudažo ir miestų bei mažų miestelių erdves. Šįkart virtualiai nusikelkime į Švėkšną, kur išdygo įspūdingo dydžio margučius saugantis gaidys.
Kalakutą daugelis sieja su ypatingomis progomis ir gausiai vaišėmis nukrautu stalu, tačiau dažnas vis dar vengia jį ruošti namuose. Mat vis dar vyrauja įsitikinimas, jog paruošimo procesas sudėtingas, o mėsa neretai tampa sausa ir blankaus skonio. Visgi tinkamai paruoštas kalakutas gali tapti tikra ...